tiistai 15. maaliskuuta 2016

Maaliskuun kylvöt

Tein tämän kuun kylvöt kuukalenterin mukaan 10. ja 11. päivä. Koulin samalla myös suurimman osa chileistä ja paprikoista. Ne pääsivät suoraan maitopurkkeihin, samoin kuin kolme amppelitomaatin taimea. Tomaateille jätin purkit vielä hyvin vajaaksi, niille voi sitten lisätä multaa sitä mukaa kun kasvavat. Aivan kaikille ei kuitenkaan maitopurkjeja riittänyt, vaan koulintaa odottamaan jäi vielä Habanerot ja suippopaprikat. Täytyypä muistaa rueta maitopurkkeja hamstraamaan ensivuonna jo aiemmin.

Kylvölistalla olivat kolmen sortin tomaattia, yhteensä 30 kpl, kasvihuonekurkkua, vesimelonia, sitruunameliassaa, sinilobeliaa, karpaattienkelloa, kesäleimua ja mustasilmäsusannaa. Jäin kyllä vielä miettimään olisiko jo pitänyt laittaa samettikukkiakin, moni tuntuu jo laittaneen, mutta pussin kyljessä oli vasta huhtikuussa.

Lisäksi otin pistokkaita mustaherukasta, puna-ja valkoherukasta sekä karviaisesta. Ne pääsi siihen kissanhiekkaan, sen kun pitäisi olla pistokkaille hyvä alusta, ilmava ja kostea.

Kunhan saan vielä loput paprikat ja chilit koulittua alkaa tilat olla lopussa. Tai oikeastaan ne loppuvat jo kun ne kolmekymmentä romaattia itävät. Ne ovat nyt toisaalla akvaarion lampun päällä, saavat siinä mukavasti pohjalämpöä, mutta se on muuten pimeä paikka joten ne olisi ikkunan ääreen siirrettävä kunhan itävät.

Minulla on tähän asti toiminut kasvatuspaikkana eteisen lipaston päällinen, taimet ovat olleet tuollaisessa minikasvarissa, se onkin olut varsin kätevä, kun taimet on täytynyt suojata sekä kissoilta että lapsilta. Siksipä taimikasvatus onkin erityisen hankalaa, kaikki on olatava hyvin suojattuina.
Nyt vaan alkaa olla niin että tuo kyseinen pieni muovikasvari alkaa olla tiensä päässä, sen muoviosat ovat antaneet periksi auringon haurastuttavalle voimalle ja jo viime kesänä niitä meni niin paljon rikki, että en saanut kasattua enää kuin tuollaisen kaksihyllyisen tason. Normaalisti hyllyjä on sopinut neljä tuohon lipaston päälle, nyt alhaalla ei ole hyllyä ollenkaan vaan koko höskä on vain neljän putken varassa, ja on kovin heilakka kun siinä ei ole tukevia muoviosia ja ylhäälle olisi mennyt vielä yksi hylly.
Olen muuten käyttänyt lisävalona vanhoja akvaariovalaisimia, akvaarioliikkeissä (tai lemmikkiliikkeissä) on muuten yleensä parempi valikoima loisteputkia, löytyy myös kasvivaloja. Valojen päällä on myös sopivan lämmin siementen itämistä ajatellen. Kylvetyt voi olla lamppujen päällä, ja jo itäneet alla. No vähänhän siinäkin on tilaa jos kylvettävää on paljon, mutta hyvä apu ne on kyllä ollut.

No nyt haaveilenkin ostavani isomman tuollaisen muovisen pikkukasvarin, sellaisen missä olisi kaksi hyllyä vastakkain ja teltta niiden päällä, hyllyjä voisi alkuun käyttää tuossa pöydällä ja kunhan ilmat sen verran lämpiää että kasvaria viitsii lämmittää, voisi molemmat hyllyt siirtää kasvariin ja lämmitää pelkästään minikasvaria kasvihuoneen sisällä. Sinne pitäisi sopia kaikki taimet, ellen sitten tulevaisuudessa ala kesäkukkia ihan tolkuttomasti kasvattamaan.
Toivottavasti äiti saa oman kasvarinsa aikaisin valmiiksi, että pääsen edes osasta taimia eroon.

Pitääpäs vielä lisätä, että nyt oli kyllä kaikki kohdallaan, ensimmäiset tomaatit olivat näköjään tänään tulleet pintaan! Siis vain neljässä päivässä, ikinä ei ole tomaatit minulla niin nopeasti itäneet. Viime kuussa laittamissani muutamassa amppelitomaatin siemenissäkin meni melkein pari viikkoa. Kait se on tähän kuukalenterin toimivuuteen uskottava.

7 kommenttia:

 1. Mulla on yksi akvaariovalaisin tyhjänpanttina, muttei ole ollut kaupungissa käyntiä, että olisin saanut hommattua kasviloisteputken siihen. Ehkä ensi vuonna. En ole uskaltanut tilata, harmittaisi, jos se menisi postissa rikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On minulla toisessa valaisimessa ihan tavan keltainen loisteputki, vanhojakin ovat, mutta silti olen kokenut niistä olevan hyötyä, varsinkin helmikuun kylvöille.

   Poista
  2. Ok, ehkä virittelen sen taimille :)

   Poista
 2. Kyllä kannattaa suojata kylvöt ja taimet pikkupuutarhureilta ja innokkailta karvakavereilta. Tuo minikasvari on tosi kätevä tuohonkin tarkoitukseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toissa vuonna taisi lähteä parilta paprikalta henki kun kissa kävi niitä syömässä, sen jälkeen otin tuon kasvarin taimikasvatukseen. Nyt on suurimpana uhkana tuo innokas apuri, neiti 1,5 vee joka pahasti yltää tuohon lipaston päälle, vielä ei ole onneksi mitään kiskaissut alas.

   Poista
 3. Mulla ei ole vasta kuin chilit kasvamassa. Tomaatit pitäis kiiruusti jo istuttaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän ne vielä ehtii, monihan laittaa vasta huhtikuussa.

   Poista