keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Puutarhavuosi alkoi

Tänään aloitin puutarhavuoteni upottamalla sormeni kissanhiekkaan (kyllä, luit ihan oikein). Ajattelin kokeilla paljon hyväksi kehuttua kissanhiekkaa kylvöihin. Mikä tahansa kissanhiekka ei käy, vaan sen täytyy olla moler-savirakeita, myydään ilmeisesti molempien isojen kauppaketjujen halpamerkkitavarana, kevyenä paakkuuntumattomana kissanhiekkana. En vaan kyllä voi kuvitella kuka haluaisi käyttää kissallansa tuota hiekkaa, sen verran pölyävää oli ja voisin kuvitella että punaisia tassunjälkiä olisi sen jälkeen joka paikassa. Huuhtelun jälkeen kasveillekin.


Vuoden odotetuin oaketti tuli Hyötykasviyhdistykseltä ja olipa mukava tilata vähän kaikkea, toki paljon muutakin olisin halunnut tilata, mutta ainakin hyötykasveista sain kaiken mitä halusin. Menihän näihinkin ihan mukavasti rahaa, mutta kun tilattiin äitin kanssa kimpassa raski ottaa vähän enemmänkin. Ensi vuonna täytyy panostaa kyllä siementen keräämiseen, voi käyttää sitten vähät rahansa sellaiseen mitä ei vielä ole.
Tänään kuitenkin kylvin Early Jalapenoa, Cayenne long slimiä, Habaneroa, paria sorttia paprikaa, keijunmekkoa, Luffaa eli pesusienikurkkua ja muutaman amppelitomaatin. Amppelitomaattien kanssa vähän mietitytti, mutta halusin silti kokeilla, amppelit on kuitenkin kätevä nostaa aina yöksi sisälle, kunhan päivät kasvarissa alkaa vaan lämmetä. Muut tomaatit saa vielä kuukauden verran odotella kylvöänsä. Ihana olisi kuitenkin saada aikaisin omia tomaatteja.

Ihan uusina kokeiluina otin paria sorttia papuja, ruusukaalia ja kasvihuoneeseen kurkkujakin (tavallista ja sitä pesusienikurkkua), melonien kanssa pähkäilen että yritänkö sovittaa niitä pari kasvariin vai laitanko kaikki pihalle. Viime vuonnahan melonit ja avomaankurkut oli ulkona ja eipähän niistä mitään oikein tullut, ei lämpö riittänyt, vaikka harson alla olivatkin.
Nyt sitten vähän mietin että pitäisikö niille tehdä kasvihuonemuovista ihan kunnollinen kasvutunneli penkin päälle. Ja jättää taaskin kasvihuone tomaateille, paprikoille, chileille ja parille kurkulle.

Kyllä minua jo vähän huolettaa miten saan parin kuukauden päästä kaiken sisälle mahtumaan, lupasin vielä äidillekin kasvattaa nämä aikaisin kylvettävät, ja itsellekin on tulossa huomattavasti enemmän kuin viime vuonna. Niin ja pikku nippu tuolla olisi odottamassa kukkiakin esikasvatettavaksi, ja niitä ajattelin lisääkin ostaa. Onneksi sentään kaikki ei tarvitse pitkää esikasvatusaikaa, voi sitten jo viimeisiä kasvarissa kasvatella ennen ulosistutusta.

Kevät on jo kovasti mielessä, mutta silti on ollut vielä ihana viettää kiireetöntä arkea. Tokihan taas tökkii kun rahan kanssa on tiukkaa, kun ollaan molemmat kotona, mutta ollaan koitettu retkeillä tässä lähellä paljon ja se on kyllä ollut hurjan mukavaa. Ollaan ajeltu vaan kelkalla tuohon rannalle ja luisteltu ja paisteltu makkaraa. Nyt on kelkan perään rekikin niin sovitaan kaikki kyytiin. Vaan kyllä se kevät sieltä kovasti on tulossa, jos oikein tarkkaan katsoo!

10 kommenttia:

 1. Tuo Moler-hiekka on hyvää pistokkaiden juurruttamiseen. Kylvöt teen edelleen mieluummin lautalla, mutta kokeilen silti hiekkakylvöjäkin, esim. kelloköynnös onnistui paremmin hiekassa kuin lautalla...

  Joka kevät on sama ongelma, että koti muistuttaa viidakkoa ja mihinkään ei meinaa uudet purkit mahtua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä oon kamalan laiska näiden kylvöniksien suhteen, lautta on jäänyt kokeilematta, mutta tämä hiekka vaikutti hyvältä ratkaisulta. Vähänhän tosiaan pelottaa mille koti huhtikuussa näyttää, jo viime vuonna oli melkoinen viidakko ja nyt on huomattavasti enemmän tulossa..

   Poista
 2. Mun tilaukset on vielä tekemättä ja suunnitelmat suunnittelematta. pitäisköhän kohta alkaa ettei jää ilman siemeniä!

  Itsekkin tilaan Hyötykasviyhdistykseltä, jo ihan periaatteen vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyötykasviyhdistyksellä on kyllä ihan hyvä valikoima, ja ihan edullisiakin ovat, tosin tomaatteja olisi voinut olla enemmän. Pidin nyt vaan periaatepäätöksen ja tilasin kaikki samasta paikasta. Pitää silti yrittää kiertää siemenhyllyt vähän kauempaa, saattaa muuten mopo karata käsistä.

   Poista
 3. Olen puutarhamyymälöistä ja marketeista jo haalinut siemeniä. Tilannut en ole vielä mitään. Jotain varmaan tulee vielä hankittua. Se tuleva tilan ahtaus jo hieman ahdistaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko vaan yrittää olla ajattelematta tulevaa tilan ahtautta, murehtii sitten minne ne kaikki pikku taimet laittaa kasvamaan, kasvariin heti kun sitä raskii lämmittää.

   Poista
 4. Hienoa kun olet jo noin pitkällä, eli siemenet on jo hankittu. Minulla vielä suunnitteluvaiheessa. - Olenkin eka kertaa blogissasi, mielenkiintoinen ja kiva blogi. Minulla on blogissani arvonta, jossa palkintoina on kolme mielenkiintoista puutarhakirjaa. Käyhän kurkkaamassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa ja kiitos kutsusta, puutarhakirjojahan ei voi koskaan olla liikaa :)

   Poista
 5. Mielenkiintoinen tuo kissanhiekka vinkki. Ihan uutta minulle. Minä en ole vielä tilannut mitään. En ehkä taida ostaakaan kuin otain porkkanan ja punajuuren siemeniä, koska olen toivoton hamsteri siementen suhteen. Taidan pärjätä esikasvatusten kanssa entisillä siemenillä. Pesusieni kurkkuja joskus yritin, mutta siemenet eivät itäneet. Melonien kanssa olen epäonnistunut joka kerta. Ehkä pitää vaan jatkaa yrittämistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epä nuo melonit minullakaan ole koskaan onnistunut, mutta ainahan kannattaa kokeilla. Kyllähän näihin siemeniin menee melkoisesti rahaa, joten olisi ihan hyvä jos ei niitä niin paljon pitäisi ostaakaan.

   Poista