keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Kuulumisia

Tehtiin pieni määrä heinää, olishan nuo kuivunut varmaan maassakin ihan hyvin, mutta halusin kokeilla kuitenkin ne laittaa seipäälle. Ei ole taatusti tehty minkään taiteen sääntöjen mukaan, vaan jospahan nuo kuivuisi silti, olivatkin kyllä jo melko kuivia kun ne seipäälle laitetiin kun seuraavana päivänä vasta kaadosta ehdittiin tehdä. Tämä on melkein ainut kohta meillä mistä voitiin tehdä kun muualla kasvaa niin paljon kaikkea muutakin, mitenhän lienee kuivuu esim. koiranputket ja mesiangervot ynnä muut? Ongelmallista oli myös tuo pohjalla oleva vanha heinä, kun eihän näitä alueita ole niitetty vuosikausiin ja se kaikki on vaan jäänyt tuohon maahan. Mutta eiköhän siitä hyvä tule pikkuhiljaa.
 Jouduttiin hieman valitettavasti luopumaan meidän kukosta Ukko-Pekasta. Yhtenä päivänä kukko vaan päätti hyökätätä minun päälle. Se oli viimeinen kerta kun oli vapaana, ja senkin jälkeen hyökkäili joka päivä minua kohti, onneksi tosin tarhan verkko oli siinä välissä. Ukko-Pekkahan oli vielä hyvin nuori, vain noin 8-9kk ja vasta saavuttamassa jonkinlaista arvostusta kanoilta. Ehkä se olisi saattanut luonteeltaan tasoittuakin vanhemmiten, mutta kun on noita pieniä lapsia ei vaan voi katsella vihaisia eläimiä, varsinkin kun nämä sussex kukot ei nyt ihan mitään pieniä ole.
mutta täytyy kyllä sanoa että jos kukko oli komea niin kyllä siitä ihan syötäväksi astikin oli! Kukko painoi 2,1 kg, siis kynimisen, suolistamisen ja pään ja jalkojen poiston jälkeen! Fileet oli noin 340g ja koivet jotain vajaan 800g luokkaa, Kaapollekin jäi siis vielä melkoisen makoisat makupalat, kun itselle ei otettu kuin fileet ja koivet. Mutta koko luokka siis niillä oli sama kuin kaupan broilerilla, niillä isommilla.
Yksi asia minkä panin kyllä merkille suolistettaessa, oli että kukko näytti jotenkin rasvoittuneelle, varsinkin kun oli noin nuori. Meillä on ollut kanoilla punaheltta täysrehu (ja ruoantähteet ja ulkoa saatava), mutta kukoille se ei oikein taida sopia, sille olisi varmaan parempi hieman kevyempi ruokavalio. No nyt tilasinkin puolitiivistettä, kun mies onnistui hakkimaan pari säkkiä kauraa suht edullisesti. Agrin hinnoilla ei kyllä viitsi kauraa paljon ostella. Olenkin ajatellut että voisiko siirtyä kokonaan ei-teolliseen rehuun.
 Vuohetkin on pysynyt vihdoin ja viimein aitauksessaan, muutaman kerran tultiin langoista läpi, mutta nyt on taidettu vihdoin hoksata mikä tuossa sähköaidassa on ideana. Kunnon tärskyt molemmat on siitä ottanut ja sitten ei meinannut uskaltaa tulla ulos ollenkaan. Toimiihan se aita tietysti tehokkaasti niinkin että vuohet pysyy sisällä vaikka ovi on auki, mutta silloin jää vuohilla se toinen homma, maisemanhoito, kokonaan hoitamatta. Nyt on kuitenkin pysytty niin hyvin aidan sisällä ja kotiuduttukin sen verran, että viikonloppuna (jos säät vain sallivat) voisi aidata isomman laitumen. Jos kokeilisi ainakin yhden langan jättää poiskin.
Etsi kuvasta kaksi vuohta.


5 kommenttia:

 1. Nuo putkivartiset, mehevät kasvit kuivuvat todella hitaasti... Ja homehtuvat siksi helposti.

  Ratkaisu vanhan kuloheinän ja muun kuntan hävittämiseen löytyy läheltä: tuikkaapa ensi keväänä tuleen tuo ala ja kulota se! Kasvit kiittävät ja hermot säästyvät, kun ei tarvitse tapella aiempien vuosien kasvustojen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eipä taas tullut mieleenkään tuo kulotus, onneksi joku muu muistaa kun itse ei :) Kannattaakohan tuommoista koiranputkea sisältävää heinää edes yrittää kuivata, toisessa kohtaa olisi kyllä ala missä kasvaa hyvin vielä heinääkin, vaan paljon on tuota muutakin seassa.

   Poista
  2. Kyllä sekin kannattaa koittaa kuivata, ihan hyvää siitä tulee. Aikaa se vaan vie... Enkä oo ihan varma, kuivuuko se seipäällä ollenkaan. Mutta maiseman- ja niittykasviston hoidon kannalta se kannattaa joka tapauksessa niittää!

   Poista
 2. Toi kulotus on hyvä neuvo PU:lta! Kyllä se koiranputki kuivuu, mutta vain hitaammin. Mesiangervo ja hevonhierakka on hankalampia. Ne ollaan nypitty pois seipäiltä, tuppaavat aina jäämään naheiksi.
  Teit kyllä ihan oikean ratkaisun kukon kanssa; ihaisia elukoita ei kannata pitää. Ja ainakaan sukua jatkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidetaan kuitenkin kokeilla niittää lisää heinää, pitää sitten varmaan vaan nyppiä niitä huonompia pois ja vähän katsella jo niitettäessä että kiertää pahimmat paikat. Harmittaa kyllä kun on tämä myco homma, että mistähän sitä uskaltaa sitten uuden kukon ottaa, että saa varmasti terveen. Tai mistäpä sitä itsekään tietää onko oma parvi terve.

   Poista