tiistai 14. heinäkuuta 2015

Kasvimaan uusi ilme

Tänä vuonna keskityttiin kasvimaan laajentamisen sijaan vähän kasvimaan ulkoasuun. Kaikissa 11 penkissä on nyt hienot lautakehykset. Yksi penkki on kooltaan 400x130cm, tuo leveys on kyllä ihan maksimi että tällainen tappikin ylettää myös penkin keskelle. Tosin on minulla apuna sellainen leveä lankun pätkä jonka voi laittaa reunojen päälle ja tasapainoilla siinäkin, jos sattuu huvittamaan. Ainakin siemeniä kylvettäessä siitä oli apua, mutta kitkemään yltää ihan hyvin reunaltakin.

No nyt totuuden nimissä kuitenkin, että laajennettiin me vähän siltikin. Tehtiin kaksi uutta lämpöpenkkiä, jotka on vähän korkeampia (kaksi lautaa päällekäin) ja yksi mansikkapenkkikin pitäisi vielä tälle kesää laittaa. Niin ja tietysti uusi puolen aarin perunamaa.

Keräkaali `Premiere`
Ulkona vaan on ollut niin kylmää ja märkääkin, ettei siellä sitten mikään tahdo kasvaa. Paitsi kaalit, ne tykkää ja näyttää onnistuvan hyvin. Viime vuonna minulla oli vain parsa- ja kukkakaalia, mutta eihän niistä mitään tullut, nyt on vain keräkaalia ja hyvin näyttäisi onnistuvan. Kyllä minä niin odotankin varhaiskaalia! Peittelin kaalit visusti harson alle heti istutuksen jälkeen, harso olikin kätevä kiinnittää pyykkipojilla lautakehyksen reunoihin. Pysyi harsokin puhtaampana jos sen olisi maahan haudannut. Jokunen reikä näyttää kaalinkin vanhemmissa lehdissä olevan, mutta kasvua ei ole ötökät haitannut. Lisäksi saivat maan katteeksi reilun kerroksen ruohosilppua kyyditettynä puolivalmiilla kompostilla. Samassa penkissä olleet lantuntaimet sen sijaan on hieman pitsisemmät ja kituliaammat, ehkä niistäkin jokunen kuitenkin selviytyy.

Kaksi uutta lämpöpenkkiä.
Lämpöpenkeissä sen sijaan on hieman harvan näköistä. Kaiken kiireen, rakentamisen ja kasvimaan laiton ja muun homman keskellä hoidin hieman huonosti avomaankurkun taimiani ja vain yksi kymmenestä on enää hengissä, se yksi on kyllä sitten hyvin pirteä ja joku kurkun alkukin näkyy, vaikka kokoa ei ole vielä nimeksikään.
Kesäkurpitsatkin ovat hieman piristyneet ja alkavat kohta satoakin jo tuottamaan. Niitä laitoin molempiin penkkeihin yhden.
Toiseen penkkiin tuli sitten sen yksinäisen kurkun taimen kaveriksi meloni Santon, oli kaupan ainut lajikevaihtoehto, ainakaan muita ei enää hyllyssä ollut, joten katsotaan mitä siitä tulee jos tulee mitään.
Toisessa lämpöpenkissä on sitten vesimeloneita, joissa niissäkin näkyy jo ensimäiset poikakukat, mutta jos koko loppukesä ja syksy on yhtä kymää kyytiä, ei taida mistään meloneista tulla mitään.
Ensimmäiset katettu.

Kaikki kasvimaan käytävät tullaan kattamaan oksasilpulla ja alle tulee maanrakennuskangas, jospa rikkikset sitten pysyisivät hieman kurissa. Vielä pitäisi hakettaa reilusti lisää oksia, että saadaan loputkin käytävistä katettua.

Käytävät on 50 cm leveitä ja keskikäytävä 150 cm leveä. Jos tekisi korkeammat penkit voisi 60 cm leveät käytävät olla paremmat, mutta matalille penkeille puoli metriä riittää ja kottikärryjenkin kanssa sopii vielä hyvin. Lautakehykset on käsitelty tervan ja pellavaöljyn seoksella.

Kaikkihan täälläkin on vielä kesken, mutta suunatana on minun unelmien puutarha ja nyt se vihdoin alkaa jo hahmottuakin. Onni on ihana mies joka jaksaa tämmöisiä värkätä!

4 kommenttia:

 1. Olipa tosi ihanaa lukea sinun kasvimaan kuulumisia! Teillä juuri tuommoinen unelma-kasvimaa, jollaisesta minäkin haaveilen. Mutta kun meillä isäntä haluaa keväällä myllätä ehdottomasti sen jyrsimellä, laidat ei tule kyseeseen. Minulla myös kaalit harson alla, hädin tuskin uskallan välillä kurkistaa harson sisään - pelkään että juuri silloin se kaalinsyöjäperhonen luikahtaa sinne munimaan ja lisääntymään.. Ihanaa touhukasta keskikesää sinulle <3

  VastaaPoista
 2. Onpa hieno kasvimaa, tuosta minäkin haaveilen. Mullakin on sellanen mies joka haluaisi traktorilla kaivella kasvimaalla. Vaan ei se käy meillä :D
  Mulla vei keväällä tuuli harsot, joten otin ne pois ja lehtikaalia tulee jos tulee. Hyvin nuo näyttää kasvavan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) nuo pyykkipojat oli kyllä harsom kiinnittämiseen hirmu käteviä, pysyy napakasti paikallaan, joskin piti hetken etsiä semmosia missä ne leuat aukesi riittävän paljon.

   Poista