tiistai 14. heinäkuuta 2015

Kasvihuone

 Olen jo jonkun aikaa haaveillut isosta ihanasta kasvihuoneesta, ja vihdoinkin olen sellaisen saanut.
Haaveilu omasta kasvihuoneesta alkoi oikeastaan näistä ikkunoista.
Kuten joku tarkkasilmäinen saattaa nyt huomata, ei tässä valmistuneessa kasvarissa ole ainuttakaan siihen alunperin suunniteltua ristikkoikkunaa. Mutta ei haittaa, niillekin on jo suunnitteilla ihan oma paikka.

Suunnitelmathan muuttui ainakin tuhat ja yksi kertaa, ja mitä lähemmäs tultiin rakentamista, sitä useammin ne muuttuivat. Ja vielä muutaman kerran rakentamisen aikanakin.
Sokkeli tehtiin jo viime syksynä ja toukokuun alussa valmistui sitten jo käyttökuntoon. Toivoinkin äitienpäivälahjaksi pari säkkiä laastia, että saadaan tiilireunukset muurattua. Rautakauppa ei tosin ollut varautunut ollenkaan äitienpäivään ja laastit oli loppu! Voitteko kuvitella? No valmistui nekin sitten heti seuraavalla viikolla ja sain jo toukokuun alussa rahdattua kaikki kasvit kasvariin, istuttamaan ei vielä tosin silloin sinnekään päässyt.

Tomaatitkin oli varmaan yli metrin mittaisia hujoppeja, mutta oikein kelvollisia niistä kuitenkin sitten tuli ja ensimmäinen raakilekin oli jo istuttaessa näkyvissä. Nyt on ensimmäiset kypsät kirsikkatomaatit jo syöty.Kasvarissa on neliöitä noin 10 ja katonharja nousee melkein kolmeen metriin. Kun ei saanut ilman lupia rakentaa kuin kymmenen neliötä, päätin kasvattaa sitten tilaa ylöspäin.
Kasvihuoneessa on etelä- ja länsiseinustalla 70 cm (plus tiili) leveä kiinteä penkkin josta länsi-pohjois kulmaan on varattu erillinen kaukalo viiniköynnökselle. Kaukalon pohjalla on kerros reikätiiliä estämässä ainakin isompien elukoiden pääsyn köynnöksen juuria syömään, välistä voi kuitenkin juuret ujuttaa maahan asti.
Pohjois seinustalla oven vasemmalla puolella on vähän kapeampi kiinteä penkki. Itäseinusta om varattu hyllyille ja muille.
Lattia valettiin betonista, mutta penkeistä se jätettiin pois, niissä on maapohja.
Kolmella seinällä on seinän yläosassa yksi noin 50x120 cm kokoinen aukeava ikkuna ja pohjoisseinällä tietysti ovi.

Ja sitten se katto. Minun piti laittaa sinne kennolevyt, olin jo katsonut ne valmiiksi ja varannut
Suippopaprika
budjettiinkin, mutta sitten tajusin että minähän voisin saada vuohiakin sillä rahalla...
Katto siis on edelleen kesken, siinä on vain kasvihuonemuovia ja päätykolmiotkin olisi tarkoitus tehdä uusiksi, eikä kyllä hirveästi hivele silmää, mutta minkäs teet. Jospa minä ensi kesänä saisin sitten siihen ne kennolevytkin. Kasvari on myös ihan kokonaan maalaamatta tai ylipäätään käsittelemättä millään, mutta jospa senkin ehtisi tehdä vielä syksyllä tai sitten keväällä. Sisätilat tulee valkoiseksi, mutta en vaaan osaa päättää mitä väriä ulos laitetaan. Muut rakennuksethan meillä on perinteistä punamultaa, valkoisin laudoin, mutta jotenkin en nää kasvaria maalaavani punamullalla. Ehkäpä keltamullalla sitten? Valkoinenkaan ei nyt ole ihan itsestään selvä vaihtoehto. Tervamaaliakin on mietitty.
Minkä väriseksi sinä maalaisit kasvihuoneen?

Kirsikkatomaatti
Tänä kesänä kasvari on hieman vajaakäytössä, kun tyhjää tilaa jäi vaikka kuinka, mutta korjataan sekin asia ensi vuonna. Chilit ja paprikat laitoin kaikki ruukkuihin ja sankoihin. Tomaatteja istutin 11 kpl eteläseinustalle. Paljon muutapa siellä ei sitten olekaan, kun viiniköynnöskin on vielä hankkimatta. Ensi keväänä pääsee jo ihan toisella lailla hyödyntämään kasvihuonetta.

Ja tästäkin saan taas kiittää omaa rakasta ahkeraa miestä!

7 kommenttia:

 1. Upea! Mutta mikä vika tuossa päätykolmiossa on? Mun silmään näyttää nätiltä :) Miten olisi tummanharmaa/valkoinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei päätykolmiossa muuta vikaa olekaan, mutta se ei sitten ollutkaan ihan niin hyväkuntoinen kuin luulin ja toinen niistä oli muutenkin aika vempula joten järkevää rakentaa kunnollinen ja tukeva. Mutta tuo tummanharmaa on aika hyvä idea tosiaan :)

   Poista
 2. Onpa mahtava! Mukava blogi muutenkiin. Tulen uudelleenkin. :)

  VastaaPoista