perjantai 26. kesäkuuta 2015

Kun kaikki ei mene niinkuin pitäisi


Tipuja meillä on nyt kymmenen ja kaksi kanaa alkoi hautomaan vielä alku viikosta. Jostain syystä ensimmäinen haudonta meni epäonnistuneesti. Kana kyllä hautoi hyvin tunnolisesti, mutta alunperin kymmenestä munasta selvisi vain kolme. Oli minulla kyllä omaakin sähläämistä siinä, kun osa munista oli hieman liian eri kehitysasteella. Jatkossa haudottavat munat täytyy kyllä ehdottomasti merkitä tussilla, lyijykynällä tehdyt merkinnät haalistuvat liian nopeasti.
Sattuipa muun muassa niin että paistinpannulle meni yksi noin viikon verran kehittynyt tipu ja jokunen muna oli noin viikkoa myöhemmin munittu.
Kaksi tipua oli kuollut juuri ennen kuoriutumista munaan, kuori oli jo osittain rikki. Kaksi taas menehtyi melkein heti kuoriutumisen jälkeen, molemmilla oli ruskuaispussi hieman ulkona ja näyttivät sille että olivat jääneet tallotuksi, sitähän en tosin tiedä että oliko tallottu ennen vai jälkeen kuoleman.
Neljä tipua kuitenkin vielä kuoriutui, mutta yhtä niistäkin kohtasi onnettomuus noin viikon ikäisenä. Kun menin aamulla kanalaan kuului sieltä jo ulos asti hätääntynyt piipitys, kaksi tipua aikuisten vesiastiassa! Toiselle ei ollut enää mitään tehtävissä, toisen pelastin sisälle ja kuivasin sitä varovasti hiustenkuivaajalla. Luulin jo että se on mennyttä, niin heikkona sekin oli, mutta piristyi kuitenkin ja nyt menee jo muiden mukana kanalassa.
Muutama muna tosiaan oli myöhemmin munittu pesään ja koska ne olivat kuitenkin kehittyneet jo reilusti siirsin ne toisen hautovan kanan alle, sieltä kuoriutui vielä yksi tipu. Siirsin sen vanhempien joukkoon ensin hautoneen emon alle ja se otti uuden mukisematta hoiviinsa.
Pari viikkoa ensimmäisten tipujen jälkeen kuoriutui toisen kanan alta kuusi tipua, kolme viimeisintäkin olisivat kuoriutuneet varmaan, mutta kana oli lähtenyt ensin kuoriutuneiden kanssa pois pesästä ja juuri kuoriutumassa ollut tipu ja kaksi säröllä olevaa olivat sitten kylmetyyneet pesään. Kymmenen munaa minä sillekin laitoin alle, mutta en tiedä mitä yhdelle tapahtui, kuusi poikasta kuoriutui ja kolme munaa oli vielä pesässä.
Tälläkin oli muuten muutama ylimääräinen kehittymässä oleva muna alla jotka siirsin taas seuraavalle hautojalle.
Tämä ensiksi hautonut Elvi, on oikein lupsakka emo, ei juuri välitä kenen tipuja hänen helmoihin tuuppaa, kaikki on tervetulleita. Toiseksi hautonut Matami taas on oikein raivoisa emo, hän ei siedä ollenkaan muita kuin omia tipujaan ja nokkii kaikkia lähelle tulevia. Senpä takia Matami tipuineen pääsi omaan ulkoyksiöönsä, viettämään (toivottavasti lämpeneviä) kesäpäiviä. Saavat muutkin olla sisällä rauhassa. Muut kanat kun sietävät tipuja oikein hyvin, ainoastaan ruokatähde kupilla tehdään arvojärjestys selväksi.

6 kommenttia:

 1. Joo-o! Ei se hautominen ja tipujen ensitaival aina suju niinkuin tanssi! Mulla onnistu konehautominen oikein hyvin. Tilasin niitä siitosmunia 10 ja 9 kuoriutui. Yksi tipuista kuitenkin putosi, varotoimista huolimatta, hautomakoneen vesiastiaan ja hukkui.
  Kanan alle tuppasin 7 omien orppien munia. 6 kuoriutui, mutta yksi tipu oli jäänyt nurin menneen ruokakipon alle. Kun sen sieltä löysin täistä tullessani, se oli heikkona ja kylmettynyt. Heti sen emon alle laitoin, mutta aamulla se oli mennyttä.
  Toisen hautovan kanan alle tilasi taas 10 munaa ja se survoi ne kaikki rikki.
  Että välillä menee putkee, kun taas välillä ei!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa tämä tästä, parempaan suuntaan mennään koko ajan, jos taas seuraavilla onnistuisi edellistä paremmin.

   Poista
 2. Olen haaveillut jautovasta kanasta, ettei tartteis väsäillä tuon hautomakoneen kanssa, mutta näköjään se on oma hommansa tuossakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on näissä tipuisaa kyllä hommansa, vaikka emot ne periaatteessa hoitaakin. Ja emot tuppaavat kokoajan kippaavan vesija ruoka astiat nurin.

   Poista
 3. Voi tuota vesikippoon hukkumista pelkään aina tipujen kanssa! :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää oli ihan oma vika, aikuisilla kun on tuommonen kolmen litran sanko ja tipuilla sitten oma pikku astia. Päivät se on ollu ulkona, mutta nostin sen tietysti yöksi sisälle ja huonostihan siinä kävi. Nyt on sitten semmonen vesiautomaatti ettei tiputkaan huku.

   Poista