keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Muutama puutarhakirja

Olen viime aikoina raskinut ostaa muutaman kirjan, ihan uuden.

Omenapuu (Anssi Krannila, Anne Paalo) kirjan olen aikonut ostaa aiemminkin, mutta en ole raskinut, nyt sen satuin kuitenkin löytämään edullisesti niin lähtihän se tietysti mukaan.
Siinä on kerrottu kyllä tosi tarkasti omenapuun hoidosta, oikeastaan kaikki mitä vaan tarvitsee tietää. Kirja on pelkkää asiaa, eikä kuvilla ole liioiteltu. Se onkin minusta toinen kirjan pienistä puutteista, havainnoillistavia kuvia voisi olla enemmänkin.
Toinen mitä olisin kaivannut käsiteltävän enemmänkin on muotopuut. Niistäkin kyllä kerrotaan, mutta vain lyhyesti. Esim. säleikköomenapuun kasvatus olisi täydentänyt kirjaa sopivasti.
Muuten kirjassa kerrotaan hyvin erilaiset lisäystavat, perusrunkojen kasvatus, sekä niiden vaikutus omenaan. Mukana oli hyvin laajasti nykyisin saatavilla olevat omenalajikkeet, istutus, leikkaus ja suojelu.
Joka eurolle sai kyllä kirjassa vastinetta.

Kotipihan Kasvihuone (Sonja Lumme) lähti mukaan tietysti taltuttamaan järkyttäväksi paisunutta kasvarikuumettani. Siihen se on kyllä ollut näin keväällä oiva helpotus.
Kirjassa on kauniita kuvia ja siinä on kerrottu kattavasti, joskaan ei varsin syvällisesti kaikki kasvihuoneeseen liittyvä, rakenteista aina kasvinsuojeluun asti.
Varsinaisesti mitään minulle uutta tietoa kirjassa ei ollut, mutta silti kirjaan tulee palattua aina uudestaan, lähinnä haaveilemaan.

Lavatarhuri (Heidi Haapalahti, Suvi Heinonen, Teija Tuisku) oli ehkäpä suunnattu eniten sellaiselle jolla ei juuri ole kokemusta hyötyviljelystä. Ehkä ensimmäistä yrttipenkkiä perustavalle ja sellaiselle joka ei ole kuullutkaan lavaviljelustä.
Kirjan paras osa oli ehdottomasti luku Lavatarhurin kootut niksit. Siellä oli monia erilaisia käytteitä ja vesiä ja tuholaisten torjuntaan sopivia vinkkejä, sopivia muillekin kuin lavassa viljeleville. Muuten olisin kaivannut jotenkin syvemmälle pureutuvaa teksitä, itse en oikein saanut kirjasta mitään irti, lukuun ottamatta tuota tuholaisten torjuntaan liittyvää osiota.
 

2 kommenttia:

  1. Olen lainannut tuon kasvihuonekirjan kirjastosta. Ihanat kuvat siinä. Pitääpä käydä etsimässä tuo omppupuukirja seuraavalla kirjastoreissulla tai varata se, jos ei muuten löydy :) Meillä on muutamia omenapuita, mutta en oikein tiedä kuinka hoitaisin niitä oikein.

    VastaaPoista
  2. Toi omppokirja kiinnostaisi kanssa. Täytyykin katsoa, jos sen kirjaston kautta saisi.

    VastaaPoista