perjantai 6. maaliskuuta 2015

Kevään työt aloitettu

Kun lämpötilat meni keväiseksi (vaikka lunta vielä riittää), päätin sitten että saa olla riittävän kevät että voin aloittaa kevään työt ulkona.
Aloitin kuorimaan talven aikana pihaan tuotuja haaparunkoja. Kasvimaa kun pitäisi aidata ja kanoille tehdä ulkotarha ja niistä vuohistakin edelleen haaveilen. Tarvitaan siis muutama aitatolppa. Kanoille tarha pitäisi tehdä heti kun tolppaa saa vaan maahan lyötyä ja kasvimaa pitäisi sitten olla aidattuna kesäkuun alusta alkaen jolloin kanoja saa taas pitää vapaana.
Kunhan kaikki olen saanut kuorittua, tarkoitus olisi teroittaa päät ja hiiltää ne nuotiolla. Tulisi toivottavasti muutama käyttövuosi lisää.
Kaverilta sain hyvällä palvelulla peräkärryllisen hevonpeetä. Vein vaan kärryn pihaan ja jo parin päivän päästä tuli viesti, että kärry olis täynnä. Siellähän odotti kärryllinen olkikuivitettua hevonpeetä pihaan vietäväksi.
Lapioin sitten tyhjäksi yhden osaston meidän kompostista, yleensä vasta siis keväällä sen tyhjennän, oli jo oikein hyvin kompostoitunutta. Sain lopulta kaiken hevonpeen sopimaan lämpökompostoriin ja jäi vielä tilaa että saadaan kevään loput keittiöjätteet sinne sopimaan.
Vähän elättelen toiveita että lanta kompostoituisi jo kesäksi niin että sen voisi levittää katteeksi.

Paprikat ja chilit alkaisi olla jo kohta koulintaa vailla. Laitoin myös vesimelonia, tomaatteja ja kardemummaa kokeeksi. Kohta talon täyttää taas kaiken maailman pikkuruukut.
Mehiläisillekin pitäisi tehdä uusia pohjia ja vahalevyjä ja kehiäkin kasailla valmiiksi.

4 kommenttia:

 1. Me ollaan tehty oman perinne tiedon mukaan aitatolpat kuusista. Riittää, että kuorimaraudalla vetää kolme-neljä viiltoa ylhäältä alas kuorta pois. Loppu kuori tipahtaa sitten itestään. Hiillostamalla nekin säilyy toki pidempään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuusihan on kyllä kans hyvää aitaan. Haapaa on meillä vaan enemmän saatavilla, kun kuuset on vielä joko pieniä tai isoja :) siihen hommaan ja haapahan on myös hyvin lahonkestävää. Haavasta vaan olen antanut itselleni kertoa että se pitäisi kuoria kokonaan, en sitten varmaksi tiedä.

   Poista
 2. Täällä myös aidanteko mielessä. Sellasta risu-aitaa olen suunnitellut. Mies kaatoi pihakoivuja ja meinas tuikata risut tuleen. Onneksi ehdin hätiin, on nyt aineksia. Kun vaan maa sulais...
  Häh? Kardemummaa kasvamassa? Kerro lisää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinasitko sellaista tanskalaisen maajussin tyyliin tehtyä risu aitaa? Se olis kyllä hyvä tapa hävittää isompi määrä risuja ja vielä hyötykäyttöön. No katsotaan tuleeko noista kardemummista mitään, mutta ihan kaupan maustehyllyltä nappasin kokonaista kardemummaa pussin, luomusiemenet olisi tietysti parempia, mutta eipä semmoisia löytynyt. Raportoin kyllä jos jotain elämää näkyy :)

   Poista