sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Kuukausi kahdellasadalla, vko 3 ja 4

No kolmannen viikon ruokabudjetti ylittyi noin 5 eurolla, seuraava viikko menikin sitten ihan reippaasti yli.
Neljännellä viikolla meni varmaan yli 100 euroa ruokakauppaan. Jotenkin kiinnostus loppui, ja kun meidän lihakaupalla oli tarjouksessa porsaan lapaa ja ostin sitä sitten reilusti pakkaseenkin.

Kaiken kaikkiaan meillä meni ehkäpä 300 euroa nyt tammikuun aikana ruokakauppaan. Vaikka tavoiteellusta 200 eurosta mentiin reippaasti yli, on ruokakauppalasku silti pienempi kuin normaalisti. Ja toisaalta saatiin mukavasti tyhjennettyä pakastinta.
200 euroa olisi kyllä ihan realistinen budjetti jos ei tarvitsisi ostaa lihaa kuin korkeintaan satunnaisesti. Laskimme ostoksiin myös kissalle ostetut lihat ja vessapaperit ja muu markettitavara.

Onneksi opettelimme jo viime talvena syömään kausiruokaa, koska jos ostaisi joka päivälle salaatti ainekset (salaatin, tomaatin, kurkun) niin se nostaisi ruokakuluja huomattavasti.
Talvella kelpaa syödä porkkanaraastetta ja lisukkeeksi voi laittaa vaikkapa appelsiinia, sekin on kauden tuote. Myös lanttu sopii hyvin porkkanan kaveriksi raasteena. Toinen mitä meillä syödään useamman kerran viikossa on kaalisalaatti kermaviilikastikkeella. Siihen tulee tietysti raastettua kaalia, porkkanaa, sipulia (ja omenaa, mutta me syödään vain kotimaisia ja en ole niitä nyt raskinut ostaa vaikka niitäkin on vielä saatavilla). Kermaviilin maustan omenaviinietikalla, suolalla, pippurilla, sinapilla ja hunajalla. Ja on hyvää!

Selvästi meillä on kuitenkin ruokalaskussa pienentämisen varaa. Ajattelinkin nyt tarkkailla seuraavan kuukauden tai kaksi ihan kuiteista että mitä sieltä tuleekaan ostettua ja mistä voi karsia. Jonkinlaista budjettia olen kuitenkin tällekin kuulle laskenut, mutta olen myös varautunut että yli menee.
Kaiken kaikkiaan kokeilu oli ihan kannattava, vaikkakaan se ei sujunut niin hyvin kuin olisin toivonut.

Ja vielä vinkiksi kaikille jotka haluavat pienentää ruokakauppalaskuaan joko vapaaehtoisesti tai pakon sanelemana.

Osta sitä kausiruokaa! Alkuun voi tuntua tympeältä olla syömättä salaatteja ja muuta, mutta siihen tottuu kyllä melko nopeasti. Kausiruoan tunnistaa helposti halvasta hintalapusta. Jos ihan pakko saada jotain tuoretta ja vihreää, kasvattele vaikka herneenversoja.

Laadi kauppalista, äläkä missään nimessä mene nälkäisenä kauppaan.
Käy kuiva-aine kaappi ja pakstin säänöllisesti läpi (vaikkapa kerran kuussa) ja syö sieltä vanhentuvat tuotteet pois ennen kuin ostat uutta.

Pakastin on pihin paras kaveri. Osta päiväyslihaa ja pakasta se. Maanantai aamupäivä näyttää olevan hyvä ajankohta käydä kaupan lihatiskillä hamstraamassa punaisella lapulla merkittyä lihaa. Ei sitä tietysti kannata kuukausitolkulla enää pakkasessakaan säilöä.

Pakasta ruoantähteet joita et jaksa heti syödä. Pieniäkin määriä voi käyttää johonkin toiseen ruokaan, vaikkapa kastikkeen jämät voi laittaa munakkaaseen tai lämpimän voileivän päälle.

1 kommentti:

  1. Se, että on kauppalista mukana, on ihan a ja o! Minä olen ainakin niitä ihmisiä, jotka unohtavat nimensäkin, kun kaupan ovesta sisään astuu. Ja tulee ostettua ihan kaikkea muuta, mitä piti!
    Meillä tykätään myös tuollaisesta cole slaw -tyyppisestä, kaalisalaatista. Meillä kylässä olleet, nirppanokka sukulaislapsetkin, vetävät sitä nassuunsa, ilman kyselyjä!

    VastaaPoista