keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Kanala koosteena

Ajattelin hieman koostaa meidän elukkarakennuksen tietoja, jos niistä vaikka olisi ideaksi jollekin toiselle tai mielelläni minä kyllä otan myös parannusehdotuksiakin vatsaan (tosin rakenteita ei nyt hirveästi enää muutella).


Itse rakennus (aiemmista vaiheista täältä) on vain noin 15 neliön kokoinen, josta kanalalle on varattu noin 4 neliötä.
Ulko-ovia on vain yksi. Kanalan ovi on heti oikealla sisään tultaessa. Kanat voi näin talvella päästää jaloittelemaan isommalle puolelle (jonne on tarkoitus ottaa lampaita tai vuohia) lauhalla ilmalla talvella. Se myös estää kanoja pääsesmästä suoraan ulos ovea avatessa, eikä myöskään kylmä ilma pelmahda sisään joka kerta.
Kanalan oven vieressä on myös pieni avattava ikkuna josta voi katsella kanoja ja tarvittaessa myös tuulettaa, kunhan siihen laitetaan myös verkko että kanat eivät pääse ulos siitä. Verkko-ovi olisi ollut toinen vaihtoehto, mutta sen olisi pitänyt aueta kanalaan sisälle (koska ovi aukeaa ulos) ja silloin olisi pehku ollut edessä.

Ilma vaihtuu painovoimaisesti, tuloilmaventtiili on ovessa ja poistoilmaventtiilit 2kpl seinällä.
Lämmitys on tulevaisuudessa kestopehkulla, varalla (ja nyt käytössä) öljytäytteinen patteri.

Kanala on hyvin eristetty, seinissä 20 senttiä villaa, katossa hieman enemmän ja lattiassa 10 senttiä styroksia. Ikkuna kaksinkertainen.

Lattiaan on valettu betoni, seinän alaosat on sokkelilevyä ja yläosassa sellainen rakentajalaadun kovalevy.
Joku varmaan nyt ihmettelee miksi seiniin on laitettu törkeän hintaista sokkelilevyä, mutta nämä oli ilmaisia joten siksi hieman  erikoisempi valinta.
Tuon kovalevyn ei ole tarkoituskaan kestää kymmeniä vuosia, vaan se oli tiukan budjetin ostos jotta saatiin kanala valmiiksi, uskon kuitenkin että se menee ainakin pari kolme vuotta, jos ei pahoja kosteusongelmia tule ilmanvaihdon riittämättömyyden tms. takia. Toistaiseksi ilmanvaihto on ollut hyvä.

Kulkuluukku pihalle on talliovi malliin (joka ei vielä paikallaan)kaksiosainen, ylemmästä kanat kulkee ulos ja sisään, alemman voi aukaista sitten kun on aika tyhjentää kanalan pehku ja työntää kuivikkeet suoraan kottikärryyn, luukku on siten ettei siihen jää kynnystä.

Kuivikkeiden karkaaminen kanalan ovesta on estetty oven kanalan puolelle laitetulla laudalla. Lautoja voi lisätä sitä mukaa kun pohja kasvaa.
Lauta estää kuivikkeita leviämästä väärälle puolelle ovea, pehkun noustesssa voi lautoja lisätä pujottamalla ne uraan.
Sitten vähän sisustus ratkaisuja.
Kaikki on irti maasta, näin lattia pinta-ala jää kokonaan käyttöön. Munintapesien päällä on tasainen levy (maatilavaneria, jotta helppo siivota) ja ikkunalla leveä lauta (myöskin maatilavaneria), ne tuovat hyvin lisää tilaa. Orsien alla on ns. kakkalauta, kun siellä sitä kakkaa eniten tulee, siitä on helppo enimmät kakat siivota pois ja lattia-ala pysyy puhtaampana.
Kaikilla tasoilla pidän hieman kuiviketta siivoamisen helpottamiseksi.
Haudontoja ajatellen tehtiin minintapesistä irroitettavat, jotta ne voi kokonaan siirtää lattialle ja eristää muista verkolla, näin hautoja ja tiput saavat olla tarvittaessa rauhassa. Pesien edessä ei vielä ole ortta tai tikkaita, näyttävät pääsevän hyvin pesiin muutenkin.
Myöskään orsille menevät tikkaat eivät ole kuin koristeenä, pyrähtävät näköjään mieluummin orsille vaikka ovat melko korkealla.
Orsien etäisyys seinästä ja toisistaan on noin 30 senttiä.
Rehu on automaatissa, mutta näköjään myös kaikki muu on siirrettävä automaatteihin tai muuten vaan seiniin kiinnitettyihin astioihin, nämä kanat kaatavat kaikki kipot ja turpeen takia vettä saisi olla ainakin pari kertaa päivässä vaihtamassa.

2 kommenttia:

 1. Siisti ja hyvän oloinen kotitarvekanala.

  Kanalaa joskus lomittaneena voin kans sanoo, että kanat sotkee vetensä ja heittelee ruokansa pitkin pehkuja, jollei ne ole hyvin joko suojattu, tai sitten tosiaan automaateissa. Mutta kyllä ne sen juoma- automaattinsakin sotkee! Mutta sitä varten minä ja kaikki me muut eläintenhoitajat olemme olemassa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olisi tosiaan suotavaa että vesi pysyisi niin puhtaana, että sitä ei rarvitsisi kuin kerran päivässä vaihtaa, kaksi kolme kertaa on vähän liikaa. Viime kesäiset kanat oli kyllä paljon siistimpiä, tosin voinee johtua siitäkin että olivat enimmäkseen ulkona, vesi ja ruoka sisällä, jonje titysti oli vapaa kulku.

   Poista