sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Viime vuoden ynnäystä

Suoraan sanottuna viime vuosi oli ihan paska, siihen asti kun tyttömme tähtisilmä syntyi lokakuussa. Joten sen kummemmin en kertoile mitä tein, mutta laskeskelin tuossa meidän asumiskustannuksia. Ei ole tullut aiemmin niin tehtyäkään, ja nyt otin muista mallia ja ynnäsin vähän lukuja. Itse asiassa laskelmat vähän yllätti, positiivisesti.

Sähköä meni vajaa 9800 kWh, euroina se on 1569,90 josta järkyttävän osan repäisee (aina vaan nouseva) sähkönsiirto vajaalla tonnilla. Eli noin karkeasti, me joudutaan maksamaan kaikista sähkömaksuista noin 2/3 osaa pelkkiä siirtomaksuja. Nyt pelkkä siirron perusmaksu on 45,80 euroa kuukaudessa! Siis minusta se on aivan törkeän hintaista, mutta vähän kenkku homma kun sitäpä ei vaan voi kilpailuttaa muuta kun muuttamalla muualle.

Suurin menoerä on tietysti asunto- ja remonttilainan lyhennykset, sitten verottaja muistaa kiinteistöverollaan ja jotakin joutuu myös nuohoojalle ja roskakuskille maksamaan.

Vettä meillä meni vain 113 kuutiota edellisellä laskutusvuodella, mikä oli yllättävän vähän, oikeastaan kummallisen vähän, koska myös kasvimaata kasteltiin vesijohtovedellä ja suihkua tuli läträttyä vähän turhankin paljon. Vettä kului siis vuorokaudessa vain noin 77 litraa per nuppi jos ajatellaan että meidän perhe oli nelihenkinen.
Eikös keskimääräinen suomalaisen käytä vettä päivässä jotain 150 litran luokkaa?

Kaikkiaan meidän asumiskustannukset oli noin 8150 euroa ja jos se jaetaan kuukausille niin se olisi noin 680 euroa kuukaudessa.
Jos summaan lasketaan myös uuden jätevesiliittymän lainan maksut (vesiosuuskunnalle) tulee kuukausi menoiksi noin 763 euroa.

Tätä kun vähän ajattelee, niin ei me ainakaan kalliimmin asuta kuin kaupungissa. Vuokrakolmiot maksaa täällä halvimmillaankin noin 650 euroa ja siihen vesimaksut ja sähkömaksut päälle. Vesimaksutkin oli vielä viimeksi vuokralla asuessa jotain 20 euroa per henkilö joten meillä menisi noin sata euroa pelkästän niihin, kuukaudessa. Omistusasunnossahan sitten pitäisi maksaa vastiketta, tai jos asuisi omakotitalossa niin lainaa aika paljon enemmän kuin nyt. Joten vaikka lisäisi bensankin noihin asumiskustannuksiin, niin siltikin täällä on kannattavmpaa asua kuin kaupingissa, sielläkin joutuisi kuitenkin autoa pitämään ja sillä ajamaan, kun ei näin pienessä kaupungissa toimi julkinen samalla tavalla kuin isommissa.

Ensi vuonna meillä tulee nousemaan vesikustannukset kun joudutaan maksamaan myös  jätevedestä. Noista laskelmista tosiaan puuttuu sakokaivon tyhjennys, minkä on joutunut kerran vuoteen tekemään, mutta sen tyhjennysmaksu on jostain syystä vaihdellut aina hirveästi, jotain 60-80 euron luokkaa sekin.

Kaiken kaikkiaan olen ihan tyytyväinen meidän asumiskustannuksiin, sähkönkulutuskin on ihan kohtuullinen kun ottaa huomioon, että meillä on sähkölämmitteinen huonosti eristetty talo ja vain yksi pieni tulisija. Pitää ottaakin tavaksi aina ynnäillä näitä menoja yhteen.

4 kommenttia:

 1. Mielestäni luvut kuullostavat hyvinkin positiivisilta, ja se on hyvä juttu kun ne laittaa ylös niin saa intoa enemmän intoa ja yrittää vielä paremmin vuoden varrella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tästä on hyvä vielä parantaa, sekä sähköä että vettä voisi vielä vähemmänkin mennä. Onneksi saatiin isoja tynnyreitä veden keruuseen, joten toivottavasti ei tarvitsisi niin paljon kastella kasvimaata ostovedellä.

   Poista
 2. Teidän sähkönkulutus on kyllä tosi pieni. Meillä puulämmitteinen, 125 neliöinen, vanha talo. Sähkölämmitys vessassa, pesutiloissa ja pikku patterit ulkoeteisessä ja tyttären huoneessa. Vuoden arvioitu kulutus n. 8900 kWh. Olen kyllä nämä pari viime talvea ollut niin kypsä ainaiseen pimeyteen, että lamppuja on tullut polteltua enemmän kuin koskaan.
  Kunnan vettä on mennyt 60 kuutioo, kolmi henkiseltä perheeltä. Plus oman kaivon vesi elukoille, kasvimaalle ja ulkosaunaan. Mutta monta vuotta tuskailtiin, kun vesi loppui kaivosta. Nyt kun on vuoden ollut kunnallistekniikka, en siitä enään luopuisi. On huoleton olo. Vesi tulee ja menee.
  Pisin aika ilman omaa vettä on ollut syyskuun lopulta pääsiäiseen. Muutaman vuoden olen omistanut sellaisenkin ihmeen, kuin astianpesukone. Vieköön vettä ja sähköä, säästän siinä aikaani, kun voin tehdä jotain muuta, kuin tiskata.
  Meilläpäin Elenia perusteli kallista sähkönsiirtoa sillä, että täytyy pystyä turvaamaan asukkaille ja mökkiläisille sähkönsaanti vaikkapa saareen. Kelillä kuin kelillä. Ensimmäisen kerran meiltä ei katkennut sähköt näillä viime myrskyillä. Asutaan kyllä ihan kirkonkylällä, ei missään ääriolosuhteissa. Jokohan ovat saaneet linjansa vihdoin kuntoon näillä seuduilla....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan meillä se pikkuinen tiilinen hella, joka tosiaan lämpiää useamman kerran päivässä, on vaan vähän huonosti suunniteltu, kun savukanavaa ei ole ollenkaan hellan pohjassa, vaan savut menee melkein suoraan piippuun, mutta varaa kuitenkin edes vähän lämpöä itseensä. Ja ollaan vaan opeteltu sietämään varsinkin aamuisin viileämpää huoneilmaa. Teillä on kyllä tosi pieni tuo vedenkulutus, meillä olisi siinä vähän parannettavaa!

   Poista