torstai 4. joulukuuta 2014

Mehiläisvahakynttilät: kynttilöiden valaminen

Valoin eilen muutaman kynttilän puhdistamastani vahasta, vanhoihin kahvikuppeihin.
 Kierrätyskeskuksesta olen hakenut mieleisiä kahvikuppeja muutamankymmenen sentin hintaan, vielä pitäisi jokunen hakea, kun pukinkonttiin näitä meinasin myös laittaa.

Ensin sulatin vahan taas vesihauteessa. Sitten solmin sydänlangat kiinni tikkuihin ja leikkasin ne sopivan mittaisiksi. Kastoin langat kahdesti vahaan ja suoristin. Taitoin pohjalle tulevan pään noin sentin matkalta ja linttasin sen vielä lämpimän vahan avulla pohjaan. Monissa ohjeissa neuvotaan kiinnittämään lanka vaikka teipillä pohjaan, mutta hyvin pysyi pelkällä vahalla.
Teippasin lopuksi tikut kuppien laitoihin niin että ne pysyvät paikallaan ja langat kuppien keskellä. Olisi myös kannattanut teipata tikut vähän koholle, jonka osaan teinkin, koska ensimmäisiin jäi vähän turhan lyhyt lanka kun sen leikkasi solmun alapuolelta. Tietysti olisi voinut jättää kupit vajaammaksi, jolloin lankaakin olisi jäänyt enemmän näkyviin.

Sitten vain kaatelemaan sulaa vahaa kuppeihin. Tässä kannattaa valita sellainen sulatusastia missä on kunnon kaatonokka ja josta on muutenkin helppo kaataa, kun muuten vaha helposti pissii sitten pöydällekin, onneksi älysin suojata pöydän mainoslehdellä.
Kun vaha oli jähmettynyt ja vähän jäähtynty leikkasin lopuksi sydänlangat solmun alapuolelta irti. Jostain muistelen lukeneeni että hyvä langan pituus olisi 7mm, mutta lieneekö niin tarkkaa. Itse en kyllä mitan kanssa noita leikannut.
Sellaisen huomion myös tein, että kynttilöihin tuli tasaisempi pinta kun vahan kaatoi kahdessa osassa, ensin puolilleen tai vähän yli ja antoi sen jähmettyä ja sitten loput. No oikeastaan sitä pientä epätasaisuutta ei kyllä juuri huomaa kuin kynttilän pintaa kokeilemalla, mutta jos haluaa ihan viimesen päälle tehdä niin sitten parempi kahdessa erässä.

Näihin kuuteen kahvikuppiin meni noin puolikiloa vahaa ja lankana käytin tätä. Oli muuten tosi vaikea valita millaisia lankoja tilaan kun ei tahtonut mistään löytyä oikein tietoa noista langoista ja siitä millä perusteella mikäkin pitäisi valita. Otin sitten vähän summassa kahta eri kokoa joista toinen ohuempaa (mitä käytin näihin) ja toinen hieman paksumpaa.
Vielä tuolla olisi odottamassa yksi kokonainen vahalevy ja muutamia rippeitä, joista ajattelin myös kokeilla kynttilöitä tehdä.

Päivitys 31.12
Nyt myöhemmin kun poltin kynttilöitä, huomasin että sydänlangan olisi pitänyt olla paksumpaa, liekki ei jaksanut sulattaa vahaa kuppien reunoilta asti ja siksi kynttilät paloivat huonosti, mikä hieman harmittaa kun olin ehtinyt niitä myös joululahjoihin pakata. Seuraavalla keralla täytyy siis käyttää paksumpaa kuin tuo SU 3x16 lanka jonka vahavalimolta tilasin. Minulla olisi vielä myös SU 3x20 vahvuista lankaa, joten täytynee se vielä testata, että riittääkö vai tulisiko olla vieläkin vahvempaa.

2 kommenttia:

  1. Toivottavasti minäkin pääsen joskus vielä tuolle tasolle mehiläishoidossa. Odotan myös, että voisin käyttää ihovoiteissa omaa vahaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja mulla pitäis tuohon kosmetiikkaan perehtyä, olisi mukava opetella voiteet ja saippuat tekemään itse.

      Poista