keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Mehiläiset karkuteillä

Tänään on ollut varsin lauha sää, lämpö on noussut ihan plussan puolelle, onneksi tätä ei pitkään pitäisi kestää.
Sattui sitten ulkona ollessani lentämään joku isompi ötökkä pihalla, hetken sitä ihmettelin että mitkäs ötökät ne joulukuussa lentelee, ennekuin tajusin kauhukseni sen lentelijän olleen mehiläinen!
Äkkiä jouksin pesälle ja totesin, että kahdesta pesästä kolemasta työntyy mehiläisiä ulos. Ei nyt mitään valtavia määriä, mutta mollemmista pesistä menetettiin toistakymmentä mehiläistä.

Hetken seisoin pesillä paniikissa ja mietin että mikä maailmanloppu nyt tulee, sitten sisälle puhelinta hakemaan ja soitto tietävämmälle. Sieltä sitten osattiin neuvoa, että ei ole maailmanloppua tulossa, vaikka ei varsinaisesti olekaan hyvä juttu että mehiläiset tuolleen lentelevät. No onneksi tähänkin vaivaan oli konsti ja neuvoksi tuli kasata lunta lentaukolle, ettei mehiläiset pääse enää ulos.

Tässä tapauksessa pitää tietysti huolehtia että ilma pääse kuitenkin kiertämään pesässä, onneksi minulla on kaikissa pesissä verkkopohja. Joten tukin lentoaukkoa ja kaivoin  jalustan sivuja auki, että ilma pääsee pohjan kautta kiertämään.
Lentoaukon edessä on tietysti edelleen vanerit, ettei sitä lunta nyt ihan sisään asti sentään työnnetä.

Kylläpä osasivat taas säikäyttää, vielä viimeksi muutama viikko sitten viedessäni oksaalihapot pesille, oli kaikki oikein hyvin kunnossa ja pesät onneksi muuten vahvoja.
Varmaa syytä ei voi tietää miksi tuolleen lähtivät lentelemään, mutta joku heidän rauhaansa on häirinnyt ja kun vielä leudot säät tuli, päättivät vartijat vähän siten lennellä katselemassa tilannetta. Yleisimmät mehiläisten talvehtimisen häiritsijät ovat linnut, tiaiset ja tikat pahimpina. Nyt ei kuitenkaan näkynyt hangessa jälkiä linnuista ja olenkin koettanut pitää linnut muuten hyvin ruoassa jotta jättäisivät mehiläiset rauhaan.
Kelkalla on kyllä ajettu muutaman kymmenen metrin päästä pesistä, mutta sillä ollaan ajeltu melkein päivittäin pihassa joten mehiläisten olisi kyllä jo pitänyt tottua sen ääneen. Silloin jos vaikka kelkalla tai traktorilla tai muulla äänekkäällä koneella ajataan harvakseltaan epäsäännöllisesti pesien lähellä voi se ajaa mehiläiset ulos talvipallostaan,  mutta kun ääni on säännöllinen pitäisi mehiläisten siihen nopeasti tottua ja olla siitä välittämättä.
Kovasti nyt toivon että ei tule enää muita murheita talven aikan vaan pesät talvehtisivat hyvin.

1 kommentti:

  1. Meillä viimetalvena talitiaiset alkoivat käyttää yhtä pesää herkullisena hyönteisautomaattina. Tai siihen asti kun tukittiin se luukku etteivät ne enää päässeet suoraan napsimaan mehiläisiä lentoaukolta.

    Meillä on kesällä metallinen "lentosilta" alimman lentoaukon edessä. Me nostetaan se talveksi pesää vasten.

    Onneksi mehiläisiä ei enempää karannut!

    VastaaPoista