torstai 27. marraskuuta 2014

Mehiläisvahakynttilät: vahan puhdistus

Halusin ehdottomasti kokeilla tehdä mehiläisvahasta kynttilöitä, ihan omaan käyttöön ja joululahjoihinkin niitä ajattelin muutaman laittaa. Kynttilöitä en kyllä ole koskaan aiemmin tehnyt edes kynttilänjämistä tai valmiista steariinista, mutta mikäpä sen parempi tapa aloittaa niidenkin tekeminen kuin omat vahat.

Kynttilävahoiksi päätyi kaikki kuorimavaha, eli hunajan linkouksen yhteydessä kennoista poistettu vaha.
Hunajasta vahat puhdistutin mehiläisillä heti loppukesästä, nyt täytyi vielä vahassa oleva ylimääräinen roska saada pois.
Vahaa oli kukkurallinen sankollinen, eli reilu 10 litraa ja puhdistettuna sitä tuli noin puolitosta kiloa. Vaikka kuorimavaha näytti puhtaalle, yllättävän paljon siitä kaikenlaista moskaakin tuli.

Näinkin puhtaan näköisestä vahasta tuli yllättävän paljon ihan tummaa roskaa. Kuorimavaha on tuollaista hiutalemaista höttöä.
Sulatin vahan vesihauteessa, suoraan liedellä ei kannata syttymisriskin vuoksi. Mehiläisvahan sulamispiste on noin 65 astetta, joten riittää että vesi poreilee.
Tässä toinen vahaerä jäähtymässä jo. Vaha ei ole kattilassa vaikka sille näyttääkin, vaan omassa astiassa siinä kattilan päällä.
Sulatin vahat kolmessa erässä, ihan kokeilu mielessä.
Ensimmisen erän sulatin vain ja nostin jäähtymään pöydälle, kun vaha oli jäähtynty irroitin sen kupista ja leikkasin enimmät roskat pois pohjasta. Tässä erässä kuitenkin roskaa jäi paljon myös muualle vahaan joten se tarvitsi vielä lisää puhdistusta.
Toisen erän sulatin samoin, mutta jätin sen vesihauteeseen jäähtymään, jotta vahan jähmettymseen menisi kauemmin ja roskat ehtisivät laskeutua paremmin pohjalle, painelin niitä myös lastalla pohjalle. Vahasta tuli vähän puhtaampaa, mutta sekin vaati vielä toisen puhdistuksen.
Aluksi minulla oli tarkoitus sulattaa vahat vielä toisen kerran ja laskea ne toiseen astiaan siivilän läpi jotta saisin loputkin roskat pois.
Ensimmäinen erä takana, toinen edessä
Kolmannen erän sulatin samoin kuin edelliset mutta kaadoin sen jäähtymään maitotölkkiin. Tämä oli ehdottomasti paras tapa koska jo kaatovaiheessa suurinosa roskista jäi sultusastian pohjalle ja loput vajosivat tölkin pohjalle. Tälle vahaerälle ei siis tarvinnut toista sulatusta ja lopuksi sulatin myös aiemmat kaksi erää uudelleen ja kaadoin myös ne maitotölkkiin ilman siivilöintiä.
Kolmas, kaikken parhaiten puhdistutnut erä, roskat oli helppo leikata veitsellä pois pohjasta.
Kun vaha oli jäähtynyt oli tölkki helppo repiä sen ympäriltä pois ja leikata pohjasta sinne jääneet roskat. Muodossa on myös se etu, että jos haluaa tehdä vain pienen erän kynttilöitä, on vahasta helppo leikata sopivan kokoinen pala sulatukseen.
Toki näinkin menetellessä vahaan jää pohjalle hieman roskaa, koska ne eivät olleet aivan tasaisena kerroksena pohjassa, mutta sitä jäi niin vähän, että en usko niistä olevan haittaa ja sinne pohjallehan ne kynttilöissäkin sitten jää.

Niille joilla ei ole omia pesiä, tai ei ole kertyyt vahaa käytettäväksi, myy Lahtisen vahavalimo kiloina taikka levyinä ja sen tietysti valmiiksi puhdistettua.
Ja niille jotka aikovat itse vahojaan puhdistaa, tässä muutama sivu myös luettavaksi:
Mehiläisvahan puhdistaminen
Vahan käsittely ja kynttilöiden valaminen

Vielä pitäisi ostaa sydänlankaa, jotta pääsisi itse kynttilöitä valamaan, teen siitä oman jutun, vaikka periaatteessa mehiläisvahasta tehdään kynttilät ihan samalla tavoin kuin steariinista tai parfiinista.
Lopuksi vielä mainittakoon, että tähän niinkuin muuhunkin kynttilän valmistukseen tarvitaan omat astiat, älä kuvittelekaan saavasi niitä enää puhtaaksi käytön jälkeen.
Jos joku muukin on innostunut vahojaan sulattelemaan, kuulisin mielelläni kokemuksia ja muitakin tapoja vahan puhdistukseen.


7 kommenttia:

 1. Tuo ensimmäinen valokuva näytti pikkukuvassa aivan mielettömän kauniilta valopuulta!

  Ja arvaan, miten ihanalta kynttilänteko tuoksuu.

  VastaaPoista
 2. mites kun vahassa on hunajan jämiä? painuuko hunajakin alas?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se hyvin vähäinen hunaja mikä vahassa vielä oli, vajui pohjalle, tuo nestemäinen mikä tuossa kolmannessa kuvassa näkyy linee enimmäkseen hunajaa, mehiläiset kyllä puhdistaa vahan tosi tarkkaan, käteen tuntuu kuivalle, ei tahmealle ollenkaan, se kuorimavaha siis.

   Poista
  2. mä haluaisin sulattaa vahaksi sen mitä kuorimisesta jäi ja se on ihan hunajaista

   Poista
  3. Kuorimavahathan kannattaa puhdistuttaa mehiläisillä heti loppukesästä, viet ne vaan johonkin laakeeseen astiaan pesien lähelle ja haet sitten pois kunhan se kauhea pörinä on ohi, pienen määrän puhdistavat ihan muutamassa tunnissa (älä vie sateella). Mutta hunajan voi myös liottaa veteen (kylmään) ja sitten siivilöit vahat talteen ja sulatat, tai kyllähän minä luulen että se hunaja sieltä erottuu vaikka huuhtelemattakin sulatat. mutta jos kastelet vahat niin sulata ne pian koska ne alkaa sitten käymään parissa päivässä!

   Poista
 3. Mielenkiintoista! Ostetuista levyistä oon tehnyt vaan mehiläisvahakynttilöitä. Ja joskus nauttinut Lintulasta ostetuista tuohuksen tuoksusta.

  VastaaPoista
 4. Olen kokonaan unohtanut mehiläisvahakynttilät!!! Kiitos tästä postauksesta!

  Mikä menetys, eikä vahaakaan taida enää olla missään jemmassa. Pakko odottaa ensisyksyä.

  VastaaPoista