tiistai 23. syyskuuta 2014

Kultaista sadetta

Koivut ovat kauniin keltaisina ja heittävät sateen lailla lehtiänsä maahan. Syksy tuli kovin äkkiä sitten, ja tälle viikolle on jo luvattu lumisempaakin sadetta.
Sunnuntaina käytiin vielä poimimassa pari sankollista puolukoita, silloin oli vielä oikein mukavan lämpimää ja aurinkoista, nyt on jo huomattavsti kylmempää. Mehua ja pakkaseenkin niitä sitten laitetaan, mummolta sain lisäksi seitsemisen litraa survosta, näillä taidetaan aika hyvin ensi syksyyn pärjätä.
Pihlajanmarjoja keräsin jo vajaan sankollisen ja ajattelin kerätä vielä vähän kun vielä hyviä ovat, osaan on iskenyt joku tauti ja ovat jo menneet huonoiksi. Mehua ajattelin niistä kokeilla tehdä, vaikka meillä on herukoista tehtyä mehua yli kaksikymmentä litraa. Joskus olen jotain hilloa tai hyydykettä tehnyt, mutta se ei mennyt kovin hyvin kaupaksi meillä.
Kasvimaakin on jo tyhjennetty. Vähän niin ja näin olenko tyytyväinen satoon, toisaalta olisin toivonut isompaa satoa, toisaalta olen ihan tyytyväinen.
Tomaatteja tuli loppujen lopuksi tosi vähän, mikä lienee ihan omaa syytä, mutta maku niissä on kyllä ollut täysi kymppi. Lannoittaa ja kastella olisi pitänyt tasaisemmin, kastelu yleensäkin tahtoi olla aika raskasta koko kesän tämän raskauden takia ja vielä kun koko heinäkuun oli käytännössä satamatta.
Lantut kasvoi ihan älyttömän isoiksi, ei toki kaikki, mutta eipä ole kaupassakaan tullut noin isoja lanttuja vastaan. Ja mikä parasta, maku niissä on ollut aivan ihana, eivätkä ole olleet yhtään tikkuisia.

Porkkanat on maultaan ollut tosi hyviä, mutta kastella niitä olisi pitänyt enemmän. Minulla oli kolmea lajiketta porkkanaa, varhaisporkkana sugarsackseja, joista osa vähän halkeili ilmeisesti kuivuudesta johtuen. Sitten oli kahta varastoporkkanaa, Saint Valery ja Autumn King. Saint Valery oli myös viime vuonna ja se kasvatti tänäkin vuonna ihan hirmuisen isoja porkkanoita, sellaisia ranteen paksuisia, makukin niissä on silti hyvä. Autumn King oli pikkuisen pettymys, maussa ei vikaa, mutta se kasvatti paljon sellaisia monihaaraisia porkkanoita, joita kyllä oli muissakin lajikkeissa, mutta tässä selkeästi enemmän. En taida sitä enää laittaa ensi vuonna.

Sipuleita tuli 5,5 kiloa, osa oli aika pieniä ja huonoimmat ja pienimmät silppusinkin valmiisiin annospusseihin pakkaseen. Kylvin myös punasipulia siemenestä, ja en kyllä taida laittaa sitä uudestaan, sen verran olivat pieniä ja hitaita. En sitten tiedä olisiko niitä pitänyt esikasvattaa.

Peruna olisi vointu onnistua paremminkin, mutta kai siitä omansa ainakin takaisin saatiin. Alapellolla olleet potut oli kyllä kasvanut tosi huonosti, yhdessä potussa ei välttämättä ollut kuin kolme mukulaa ja joku myyrä oli vielä käynty osaa nakertelemassa. Kasvimaan puolella oli kolme pientä penkkiä perunaa ja siellä kasvoivat paremmin, mutta eivät nyt ihan hirmuisen isojakaan olleet.
Mies puhuikin että jos ensi kesänä laitettas kesäpossuja, mutta oli vähän pakko toppuutella, että ei ainakaan ennen kuin saadaan ainakin potut omasta maasta niille, kun ei vielä itsellekään riitä.

Punajuuriakin tuli ja kaksi pientä kauralyhdettäkin sain. Avomaankurkkujakin tuli ihan kivasti vaikka kylmän alkukesän takia aluksi kituuttivatkin. Sinappiakin oli, mutta en vissiin osannut korjata niitä oikeaan aikaan, kun siemenet ei ollut kunnolla kehittyneet, vaikka isoilta lakuun näyttivätkin. Parsa ja kukkakaalia oli myös, mutta niitä en ensi vuonna laita kyllä ollenkaan, sato oli huono viemäänsä tilaan nähden, eikä edes yhtään kukkakaalia saatu. Taidan kokeilla mieluummin varhaiskkaalia ja kiinankaalitkin pitäisi muistaa vähän aikaisemmin kylvvää, nyt meni heinäkuun loppuun.

Mehiläisille pitäisi vielä laittaa talvipeitteet ja ottaa ruokintalaatikot pois, hunajaa tuli huikeat 200 kiloa!

Kaiken kaikkiaan into syötävän kasvattamiseen ei kuitenkaan ainakaan ole hiipunut ja kanatkin taisi lennellä myös miehen sydämeen, ainakin siitä päätelleen miten on laittanut tuota talvikanalan rakentamista alulle.

Nyt on mukava odotella talven tuloa, antaa luonnon levätä ja itsekin voi huokaista, jaksaa taas keväällä käydä maata kuokkimaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti