torstai 18. syyskuuta 2014

Kasvimaan laittoa

Tiistaina tuli paketissa jotain mitä melko pitkään olen haaveillut, siitä asti kun tänne muutettiin. Joka vuosi sille olisi vain enemmän tarvetta ja nyt sitten tuskastuin ja sellaisen tilasin.
Kun ei ollut varaa hyvään, niin tyydyin ostamaan kohtuuhintaisen ja kohtalaisen. Meille muutti siis Bosch AXT 22d oksasilppuri. Vähän alkuun olin pettynyt siihen millaiseksi se murskaa oksat, mutta kun nyt katselee sitä silppua tuolla maassa niin eiköhän se käy kasvimaalle käytävien kattamiseen, siis juuri siihen mihin sitä tarvitsenkin.
Kasvimalle olen myös alkanut tehdä (juu, juu, mies teki minä vaan ohjeistin) laudasta tuollaisia kehikoita, yksi on aina 130x400cm, paitsi tuo ensimmäinen joka on vain metrin leveä. Tervalla käsittelin laudat molemmin puolin ja lautakin on kierrätetty kasvihuoneen pohjan valumuotista, muuhun kun tuommoisesta betonisesta laudasta ei oikein olekaan, mutta tuonne passsaa oikein hyvin ja tervakin peittää sopivasti, joten laudat näyttävät yllättävänkin siisteiltä.
Käytävää jätin 50cm, siitä sopii vielä justiinsa menemään kottikärryilläkin. Pitäisi vielä tasata käytävät, mutta kun tuo kasvihuoneen pohjan kohdalta otettu savimaa on jämähtänyt niin kovaksi kasassaan, ettei siihen tahdo lapiota saada.
No kunhan siihen pikkuhiljaa sisi vähän maata tasattua, tarkoitus olisi laittaa sanomalehteä ja päälle tuota haketta. Kovasti toivon että ehtisin vielä tälle syksyä tehdä ne, mutta oma kunto alkaa olla siinä pisteessä, että pahimpina päivinä ei pääse sängystä kunnolla ylös, kun paikat on niin kipeenä, sais alkaa jo tämä uusin tulokas syntymään.
Mieshän tekee noita hommia kun pyydän, mutta sillä on niin paljon muutakin hommaa että eihän se joka paikkaan kerkiä, kun töissäkin pitää käydä.
Vaan sain kuin sainkin vielä siirrettyä mansikat noihin kahteen laatikkoon. Tosi huonosti kasvoivat entisessä paikassa ja sinne pääsi rikkaruohotkin liiaksi valtautumaan. Tosi myöhäiseksi noiden siirtohan meni, joten kevääseen jää nähtäväksi miten selviävät talvesta. Osa nyt varmasti selviää, pitää sitten paikkailla keväällä vaikka ostotaimilla tai rönsyillä. Sain kuitenkin laatikot täyteen taimia, molempiin 32 kpl, kun keräsin kaiki rönsytkin talteen, viime vuonnahan niitä ostettiin molempia se 20 kpl. Jospa sitä ensivuonna saisi ihan oikeasti niitä mansikoitakin.


4 kommenttia:

 1. Hyvältähän tuo silppu näyttää. Mun koneella tulee vielä pitempää tikkua (Ryobi) mutta sekin riippuu risujen laadusta tai kosteudesta. Hienot laatikot. Laitahan sitten riittävästi sitä sanomalehteä, koska mulla ainakin rikkaruohoa puskee täysiään hakkeen seasta. Viime kesänä laitoin hakkeet.
  Onhan se nyt parempi olla liikaa rehkimättä. Onnea vaan tulevaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohuet risuthan tuo tahtoo jättää pätkimättä, mutta ihan tyytyväinen kuitenkin olen, pääsee sillä alkuun. 6-7 kerrosta ajattelin sanomalehteä laittaa, jospa se riittäisi pariksi vuodeksi. Paras taitaisi olla jos laittaisi vielä jotain sahajauhoa sekaan, se varmaan tekisi pinnan tiivimmäksi ja vaikeuttaisi rikkiksien kasvua.

   Poista
 2. Meillä levisi pelto "toiseen suuntaan", kun juuri poistin käytävät välistä ja tein yhden suuren kasvimaan. Mansikoista oon kade, ei ne meillä vaan tuolleen rönsyile. :(
  Kannattaa kastella se sanomalehti ennen kuin laittaa hakkeen siihen päälle, tiesitkin sen varmaan. Onnea mansikan kasvatukseen: :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähänhän nuo laatikot syö tilaa aiempaan nähden, tosin isot käytävät oli jo niillä sijoillaan missä nytkin, laatikoiden väliin jää vähän reilummin tilaa kuin nyt. Minä vaan halusin tuollaisen laatikkokasvimaan, vaikka osa pitäisi kyllä kynnättää ihan perinteiseksi pelloksi, potulle ja jotain viljaakin voisi vähän viljellä, ainakin talven lyhdekaurat. Nuo taaemman laatikon mansikat on tosi kitukasvuisia, ottaen huomioon että ovat istutettu jo toissa keväänä.

   Poista