perjantai 1. elokuuta 2014

Satokausi alkaa

Vähän ollaan myöhässä sadon valmistumisen suhteen. Vasta heinäkuun viimeisellä viikolla on kasvimaalta saanut muutakin kuin sipulia ja yrttejä. Varhaisporkkanoita ollaan syöty ja voi että ne on hyviä! Vuoden pahinta aikaa on kun edellisen vuoden porkkanat loppuu ja uusia ei vielä saa.
Salaattiakin on saanut napsia, mutta ollaan mieluummin ostettu varhaiskaalia, joten salaatit on jääneet melkein syömättä, onneksi en niitä paljon kylvänytkään.
Ensimmäiset sokeriherneetkin alkoi kasvaa jo syöntikokoisiksi, kovin isoiksi eivät pääse kun ne häviää melko äkkiä parempiin suihin.
Ensimmäisen kesäkurpitsan maistoin eilen.
Perunat on vielä maassa, muutama laatikossa ollut varhaisperuna maisteltiin juhannuksen jälkeen ja pari viikkoa sitten kävin yhden nostamassa ylös, vain todetakseni ettei enempää vielä kannata. Tänään kuitenkin ajattelin ehkä käydä niitäkin taas katsomassa.
Paras yllättäjä tälle vuodelle on ehdottomasti paprika, maistoinkin jo ensimmäisen vihreän, ei se kyllä vielä kummoiselle maistunut, mutta hei, tuottaa sentään hedelmää.

Mansikat on ihan surkeita, todella vähän ollaan saatu, ovat ilmeisesti kärsineet kovasti kuivuudesta, kun enhän minä ole jaksanut kastella muita kuin kasvimaalla oleviua kasveja. Päätinkin siirtää ne kasvimaan puolelle, kunhan joku jaksaisi kääntää sinne lisää tilaa.
Ensimmäiset tomaatit maisteltiin, tosi hyviä olivat, eivät olleet pettymys niin kuin ne ostotaimet viime vuonna. Vielä saa kuitenkin tovin odottaa että niitä enemmänkin syötäväksi kypsyy.
Tomaattien kasvu on vähän pysähtynyt, uusia raakileitakaan ei kovin joutuisasti tule, ilmeisesti on vain ollut liian kuuma.
Helteet ovat alkaneet olla myös minulle vähän liikaa, päivällä ei vaan kerta kaikkiaan ole enää pystynty tekemään mitään, edes syömään. Onneksi ollaan vihdoin saatu sitä vettä taivaaltakin, ei nyt ihan mahdottomia määriä, lähinnä lyhyitä rajuja kuuroja. Eilenkin tuli vettä ihan älyttömästi tosi lyhyessä ajassa ja samalla lykkäsi kunnon tuulen. Betonimyllykin lensi kumoon, samoin lasten lelulaatikko pihalla heitti kuperkeikan. Ihan läpimärkä olin kun juoksin laittamaan kasvuihuoneen lasit paikalleen ja yhden mehiläispesän styroks kattokin lähti karkuun. Mitään varsinaisia vahinkoja ei kuitenkaan onneksi päässyt tapahtumaan, kaupungissa oli jokunen puu kaatunut tielle.
Hunajaakin tulee ihan kivasti, vasta alkuun ollaan päästy ja yli 40 kiloa sitä ollaan jo lingottu.

Osaisikohan joku vielä tunnistaa tämän kasvin, se on ilmestynyt jostain tuonne yrttipenkkiin lipstikan viereen. Viime vuonna sitä ei ainakaan siiä ollut, tai sitten olin vain sen kitkenyt sen pois (hieman on tuon yrttipenkin kitkeminen jäänyt, kun ne olisi tarkoitus siirtää kasvimaan puolelle, kunhan tilaa sinne vapautuu).
Lopuksi vielä lisää kukkivia liljoja.


6 kommenttia:

 1. Täällä ei satoa vielä näy avomaankurkuissa,,,vartta on ja niissä kukkasia,jospa sieltä pikkuhiljaa alkais tulla esiin ja kasvaa kurkkuja,toivotaan ainakii...Väörililjat on sit komeita,minullakin on tuota keltaista,lilanvalkoista,jne....
  Minä kasvatin siemenistä tomaatteja ihan hyvin kasvoi ainakin viimekesänä,ku muistaa lannottaa niitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole meilläkään vielä kurkuissa kerättävää, kauheasti kuitenkin ovat piristyneet, ja kukkiakin on runsaasti joten jospa sieltä vielä :)
   Tomaatit kasvoi meilläkin alkuun hvyin, nyt on vaan jo liian paahteista tainnut olla, kun ovat tuossa eteläseinustalla.

   Poista
 2. Hienoa satoa! Mulla ei varmaan tule kurkkuja ollenkaan, niin huonoa on kasvu ollut. Mutta kesäkurpitsat kyllä lopultakin aloittivat puskea kurpitsaa :)
  Tomaatit eivät näy punertuvan, vaikka lehtiä poistin ihan reilusti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkurpitsaa saa kyllä nyt syödä, vähän saa vielä jännätä miten noiden kurkkujen kanssa käy.

   Poista
 3. Vuohenkelloksi veikkaisin mysteerikasvia :)
  Jos se on se, se on syötävä perenna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuohenkello on kyllä aika hyvä veikkaus, ihan sata varmaksi en kyllä usklatanut kuvista mitä löysin tunnistusta vieläkään tehdä, nätti kuitenkin niin saanee jäädä sijoilleen :)

   Poista