tiistai 15. heinäkuuta 2014

Kasvimaalla näyttää hyvälle

Miten voikaan tuollainen maa pläntti tuoda hyvää mieltä. Ihan vain kun sitä katselee.
Kasvimaalla näyttää tänä vuonna vihdoin hyvältä. Kasvit on ottanut hurjaa kyytiä kiinni kylmää alkukesää, jolloin kasvu oli todella hidasta. Vettä saisi silti tulla taivaalta enemmän, vähän on sadellut, mutta ei kuitenkaan riittävästi. Kasvimaata vielä kastelee, mutta marjapensaat voi alkaa jossain välissä kärsiä, jos vettä ei tule pitkään aikaan kunnolla.
Kuva taas taattua kännykkäkamera laatua.

Etualalla herneet ja sinappia, seuraavassa penkissä punajuuria ja kauraa, kahdessa seuraavassa vuororivein sipulia ja porkkanaa, viidennessä penkissä kukka- ja parsakaalia sekä lanttua ja ihan takimmaisena jonkinlaisessa pienessä lämpöpenkissä kesäkurpitsa ja avomaankurkku. Liiterin seinää vasten näkyy uusi minikasvari tomaateille ja paprikoille ja kuvan ulkopuolelle vasemmalle jää vielä perunoiden lohko ja kuvaajan selän taakse toinen kasvihuone.
Sinappia ja lanttua on jonkin verran käyty nakertelemassa, kaalit on kuin ihmeen kaupalla selvineet hyvin vähin vaurioin.
Avomaankurkut kitui koko alkukesän ulkona, kasvua ei juuri ollut, mutta nyt ovat piristyneet ihan silmissä.
Paria tomaattia vaivaa, ehkäpä auringonpolttamat, kun en niistä mitään ötököitäkään löytänyt. Kukkivat kuitenkin ja raakileitakin on jo ihan kivasti. Lehdet vaan näyttää vähän onnettomilta osittain.
Mutta kaikkein positiivisin yllätys on paprikat! Kukkivat ihan hurjasti ja raakileitakin on useita, vaikka eihän taimillakaan ole kokoa kuin ehkä 30cm.
Mielenkiintoinen huomio sinänsä tomaateista, että kylvin kahta sorttia, toinen oli kaupasta ostettuja ihan oikeita siemeniä, toiset taas otin kaupan syötäviksi tarkoitetuista tomaateista. Alkuun oikeat siemenet kasvoivat huomattavasti paremmin, mutta jo kesäkuulla ne syötävistä tomaateista oteteut kiilasivat ohi.

Kaikesta huolimatta tuntuu hieman että kyllä nyt ollaan ainakin pari viikkoa myöhässä, tältä pitäisi näyttää kesäkuulla jo.
Satoahan tuolta ei vielä paljon saa, sipulia ja ehkäpä loppu kuusta uskaltaisi perunaakin nostaa. Salaattia on vähän kerätty, mutta sitä nyt ei hirveästi syödä muutenkaan, kun varhaiskaali maistuu paremmalta. Mausteet minulla on jäänyt ihan kokonaan keräämättä, tai siis lipstikka ja mäkimeirami. Persiljaa saisi ehkä pikkuisen jo nappailla samoin sitruunabasilikaa.
Toivottavasti saisin jo loppukesästä siirrettuä noita monivuotisia mausteita tuonne kasvimaan puolelle, kunhan jostain sopivasta kohataa vähän tilaa vapautuisi.

Kovasti toivon että saataisi vielä tälle kesää valettua antura ja sokkeli sille tulevalle kasvarille, pääsisi sitten ensi keväänä heti rakentamaan. Pitäisi vaan saada kuorma hiekkaa jostain.
Kovasti olen nyt pähkäillyt kiinteiden kasvualtaiden kanssa, mihin niitä laitetaan. Nythän minulla on tomaatit ja paprikat lähes kaikki sankoissa ja alkuun se tuntuikin hyvälle, mutta pidemmän päälle on alkanut tuntua, että lannotteiden ja veden lisääminen on hieman hankalaa, koska niiden kanssa on oltava aika tarkkana, ettei sentään hukuta taima, toisaalta sankollinen multaa kuivuu aika äkkiä.
Etelä seinustalle tulee joka tapauksessa kiinteä penkki, mutta laitanko myös länsi- tai itäseinustalle? Ovi tulee pohjoispäätyyn, eli tuonne liiterin puolelle ja sinne ei tule kuin korkeintaan pari ikkunaa. Jätän kuitenkin ainakin kaksi seinustaa ilman kiinteitä penkkejä, saa sitten jonkun pöydän ja hyllyjä ja työkalujakin mahtumaan sinne.
Muutenhan suunnitelmat alkaa olla omalta osalta selvät, pitää vielä vähän miestä konsultoida noiden rakenteiden suhteen, tietää sitten lopulliset suunnitelmat lyödä lukkoon. Suunnitelmia kasvihuoneen varalle olen tehnyt varmaan kymmenkunta. Hieman haastavaa on ollut, kun kasvari valmistuu vanhoista ikkunoista, joita sietysti on vain rajallinen määrä ja ne ovat sitten sen kokoisia kuin ovat. Lisäksi minulla oli valmiit päätykolmiot, jotka haluan ehdottomasti käyttää, kun niissäkin lasit on. Ne siis käytännössä määräsivät päätyseinän koon ja kun piti ottaa vielä huomioon, että kasvihuone pitäisi olla mahdollisimman suuri, mutta ei kuitenkaan yli 10 neliötä. Jos se olisi ollut isompi olisi sille joutunut hakemaan jo lupaa kunnalta. Aikas neliskanttinen siitä sitten tulee, mutta eiköhän ihan hyvä kuitenkin.
Pitäisi vielä jaksaa ne ikkunat kunnostaa, vielä pitäisi muutamasta ikkunasta maalit ja vanhat kitit ja lasit poistaa. Ja sitten vielä öljytä, kitata, maalata, noin miljoona pikkusta lasiruutua paikoilleen. Loppu alkaiskin olla sitten miehen hommia, saan mä vaan toimia rakennusmestarina ja antaa toi päteviä ohjeita vierestä. (tai ehkä jos hyvän haluan, annan sille vaan ohjeet etukäteen ja hulehdin ruokahuollosta ja nesteytyksestä ja pysyn pois tieltä)

Ja vielä loppuun (jos joku jaksoi lukea tänne asti) kiitos vielä kaikille lukijoille ja kommenttinsa jättäneille, näkyy tälläkin sivustolla vierailuja olavan jo yli 10 000! Se on kiva ettei tarvitse yksin aina höpöttää.

1 kommentti:

  1. Voi kun näyttää hienolta! Mun kasvimaa ei voi tänä vuonna hyvin, mutta samainen kasvari haave elää tulevaisuudessa..lasit ja paikka jo on :)

    VastaaPoista