maanantai 16. kesäkuuta 2014

Kesäkö tämän piti olla..

Muutamia hellepäivä lukuun ottamatta, on koko kuukausi ollut ihan älyttömän kylmä. Eikä sille vielä näy loppua.
Nyt on vielä entistäkin kylmempää, hyvä jos lämpötilat nousee päivälläkään yli kymmenen asteen, eivät ainakaan yli viidentoista. Ja yöt ne vasta kylmiä onkin.

Olen onneksi jo vähän oppinut tulkitsemaan säätä ja millainen se on täällä meillä, kun säätiedotus lupaa sitä ja tätä.
Ainakin vielä tämän viikon saa käydä joka yö suojaamassa kasvit hallalta. Kasvihuoneissa olen poltellut kynttilöitä, se on näyttänyt riittävän, vaikka pakkasen puolella ollaan käytykin. Perunat olivat ottaneet vähän pakkasenpuremia toissayönä, sipulit ja porkkanat onneksi eivät ole vielä nokkiinsa ottaneet, vaikka eivät ole mitään saaneet suojakseen. Harsot kun ei vaan riitä kaikille.

Tälle viikolle oli luvattu yhdelle yölle vain 3 astetta lämmintä, se on sitten ihan takuuvarma pakkanen meidän alueella. Vaan eipä muutkaan yöt ole kuin neljää tai viittä astetta, joten kylmiä ovat yöt joka tapauksessa.

Vaikka mitään ei ole vielä menetetty, eipä tuolla oikein mikään kasvakaan. Tomaatti kyllä kukkii, mutta mahtaakohan niistäkään mitään kehittyä näissä lämpötiloissa.
Mansikkakin kukkii, vaan käyköhän vielä niin, että varisevat vain pois kun kylmää sattuu kohdalle. Mehiläisetkin lentelevät säästeliäästi, vaikka metsäkurjenpolvikin on aloittanut kukintansa ja mettä siis saisi kerätä ulkoa.

Todella toivon että ensi kuu olisi vähän lämpimämpi, ei nyt helteitä tarttis olla, mutta suotavaa olisi päästä edes yölämpötiloissa yli kymmenen asteen. Jotain satoa sentään tuolta kasvimaalta haluaisin.

2 kommenttia:

 1. Harmi tosiaan kun paleltuvat tähän aikaan vielä. Jotenkin vaikuttaa nuo taimet kasvavankin niin hitaasti. Mulla kurkut ja kurpitsat ovat myös tosi hitaita tänä kesänä kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porkkanoiden taimetkaan ei ole kasvanut kummoisiksi, elossa sentään ovat, mutta aika pitkään tällä menolla menee että niistä syötävänkokoisia tulee :(
   Onneksi punajuuret ja herneet ehtinee vielä kylvää uudestaankin jos eivät selviä. On taas mennyt kesäkuu kesää odotellessa...

   Poista