maanantai 26. toukokuuta 2014

Sadepäivän kuluksi

Viime kevään oli ainakin tällä suunnalla pölyttäjistä puutetta, ei näkynyt herukan kukinta-aikaan paljon surinaa, eikä ollut vielä pölytyspalvelua omasta takaa.
Tänä keväänä on onneksi toisin. Omien mehiläisten lisäksi on pensaissa ollut jos jonkinmoista pörisiää lentelemässä, hyvä vaan, kyllä siellä on muillekin tilaa. Kuvia voi klikata isommaksi.


Ilmat on kyllä olleet hyvä, ehkäpä vähän liiankin kuumaa on ollut, ei ole oikein jaksanut pihalla kovin aktiivisesti touhuta. Eilen sitten ilma muuttuikin jo huomattavasti kylmemmäksi ja sateisemmaksi. Ehdin kuitenkin vielä ennen sadetta kylvää viimeiset porkkanat ja sipulia laitoin myös, aikaisemmin ei vaan jaksanut kun oli niin kuuma.

Viime vuonnahan onnistuin palelluttamaan tomaattiparkani (ja paprikat ja avomaankurkut), tänä vuonna ajattelin kuitenkin olla vähän huolellisempi ja rahtasin kaikki paprikat, kurkut, kaalit ja ne tomaatit mietä en ollut istuttanut kasvariin, sisälle. Loput tomaatit ja paprikat on istutettu sankkoihin, joten ne oli helppo ottaa sisälle suojaan. Avomaankurkkujenkin kanssa maltoin vielä, enkä istuttanut niitä ulos vaikka ilmat hellikin, myös kaalit on pikkuruukuissa sisällä. Kahdeksan tomaattia istutin kuitenki muovikasvariin ja yritin olla niidenkin kanssa huolellinen. Jokaisen käärin hyvissäajoin omaan harsoonsa ja vein vielä kynttilän lyhdyssään palamaan sinne, jos se vähän lämpöä tuottaisi. Viime yöstä olivat hyvin selvinneet, mutta silloin olikin lämpötila käynyt vain neljässä asteessa, ensi yöksi on odotettavissa kylmempää.

Vähän kyllä huolestuttaa myös nuo herukat, kun ne ovat tässä ehtineet juuri pari päivää kukkia. Laittelin myös harsot sipulien ja porkkanoiden päälle. Isoin ongelma on kuitenkin tuo märkyys, ihan kauheita lammikoita on kasvimaallakin. Suunniteltiinkin jo vähän että minne vedettäisi salaojaputkia, kasvihuone tulee kuitenkin salaojitetuksi, niin samaan syssyyn voisi laittaa pari putkea penkkien viereenkin.

Jospa se ensi viikolla palaisi vähän lämpimämmät (ja kuivemmat) ilmat ja pääsisi jatkamaan kylvöjä. Kasvimaan lisäksi olen saanut aloitettua yhden kukkapenkin, sinnekin kovasti odotan, että pääsen kylvämään ja siirtämään kukkia.

2 kommenttia:

 1. Olihan viime vuonna ollut kylmää, en muista miten itellä, mut ei ole koskaan noin paleltuneet. Nyt olikin liian aikaisessa nuo helteet. Itekkin vähän arvelin, että istutanko, mut ei jaksa liian aikasin laitettuja taimia pyöritellä. Ei pitäis meidän leveysasteilla liian aikaseen kesään uskoa, vaan vasta kesäkuun alussa laitella vasta.
  Herukan marjat olis ainakin arvokkaita täällä, koska mustikoita ei tule niin paljoa, jos ollenkaan. Mansikatkin näyttää aika heikosti talvehtineen.
  Toivottavasti sen verran lämpiäis, ettei tarvis pelätä halloja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuotinen oli kyllä vähän omakin moka, kun en riittävän hyvin suojannut, nyt ei pitäisi enää kovin alas yölämmötkään laskea, joten huomenna ajattelin viedä sisällä majailevat takaisin ulos, kun ovat vähän haitolla tuolla eteisessä. Herukoidenkin kukat näyttää hyvin pysyneen kiinni, jospa se tästä rupeis taas lämpiämään, pääsis herneiden ja loppujen juuresten kylvöön. Kyllähän sen tietää että kuun vaihteen (siis touko-kesäkuun) tienoilla tulee täällä aina kylmempi jakso. Ja juhannuksena toinen :D

   Poista