keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Siitepölytaikinaa

Tein mehiläisille eilen siitepölykorviketta, tai paremmin voisi sanoa että se on jatkettua siitepölyä.
Sen tarkoitus on edesauttaa mehiläispesän kevätkehitystä, jotta pesä olisi hyvässä keruukunnossa jo alkukesästä.
Mehiläisethän tarvitsevat siitepölyä nimenomaan toukkien kehitykseen. Ensimmäisenä siitepölyä tulee lepästä ja sitten pajusta, josta saa myös kevään ensimmäisen meden.
Kaikkialla siitepölyä ei tule riittävästi voimakkaaseen kevätkehitykseen, tai halutaan varhaistaa sadon saantia ja keruuta.
Itse haluaisin kokeilla miten hyvin saisin metsäkurjenpolvesta hunajaa, sitä on tällä alueella paljon ja tietojeni mukaan sen pitäisi olla yksi parhaita mesikasveja. Myös esim, rypsi tai voikukka voivat olla kasveja joista halutaan satoa, mutta niitä ei täällä meillä paljon ole.
Normaalisti pesä kehittyy heinäkuun polella täyteen keruukuntoon.
Metsäkurjenpolvihan kukkii yleensä joskus juhannuksen tienoilla, viime kesänä tosin kukinta oli varhaisempi ja se loppetteli kukintaansa jo silloin kun sain ensimmäisen jaokkeeni. Myös paju kukki viime keväänä todella nopeasti, toivottavasti tänä vuonna kestää vähän pidempään ja myös lentoilmoja riittää, sillä vasta ulkoa tuleva siitepöly saa kevätsikiöinnin räjähtämään, vaikka korvikkeen syöttäimisen aloittaisi jo aiemmin.

Siitepölyn kanssa meinasi tulla sellainen ongelma, että sitä ei tahtonut saadakaan. Tähän asti on saanut ulkomailta tuotua säteiletyttyä siitepölyä, jos ei ole omista pesistä halunnut tai voinut kerätä. Säteiletettyä tautivaaran takia. No jatkossa siitepölyä ei enää saakaan, ja enhän minä ollut tietenkään viime kesänä sitä kerännyt, koska minulla oli vain kaksi pientä jaoketta, joten tänä kesänä myös siitepölyä täytynee kerätä. Onneksi kuitenkin sain vielä 300g siitepölyä, mutta jatkossa ollaan sitten oman keräyksen varassa.
Siitepölyn kerääminen vaikuttaa kyllä jonkun verran hunaja satoon, koska mehiläiset keräävät yhtenä päivänä vain joko hunajaa tai siitepölyä, vaikka sitä tulee pesään joka päivä hieman molempia. Joten jos mehiläiset joutuvat keräämään siitepölyä hieman enemmän kuin normaalisti, ei hunajan keruulle jää niin paljon aikaa, mutta niin olen antanut itselleni kertoa että siitepölyä kuitenkin kannattaa kerätä, koska keväällä syötettynä sillä voi saada aikaisemman ja suuremman sadon. Joten sitä mikä on todellinen vaikutus huanjan määrään on hieman vaikea arvioida.

Viikonlopuksi oli luvattu lämmintä, joten ajattelin käydä silloin tarkistamassa pesien sikiöinnin ja jos sille tuntuu lisään myös siitepölytaikinaa.
Vähän kyllä olen nyt hukassa, kun en ole ihan varma mitä tulisi tehdä ja mihin aikaan, eivät mehiläiset sentään kovin helposti kuole, mutta hunajasatoon voi hyvällä tai huonolla tavalla itsekin vaikuttaa. Pesiä ei kannata kuitenkaan näin viileimmillä ilmoilla ihan turhan usein mennä avaamaan, koska lämpöhän sieltä karkaa silloin ja pesä on viileä jopa pari tuntia pesällä käynnin jälkeen. Ja se taas vaikuttaa sikiöihin.
Ohjeita ja neuvojahan minulla kyllä on vaikka kuinka paljon, mutta kun kaikkeen vaikuttaa aina hoitajan tottumukset, paikalliset olosuhteet ja jokaisen pesän yksittäiset olosuhteet. Koitappa siitä sitten aloittelijana löytää juuri tänne sopivat ajankohdat ja tavat.

2 kommenttia:

 1. Tämähän on aivan hepreaa, kevätsikiöinnit ja korvikkeen syöttämiset... :)

  Luulen kuitenkin jotain ymmärtäneeni, oli selkeästi kirjoitettu. Kamalan mielenkiintoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opetteluahan tämä vasta minullekin on :) Tarkennukseski kuitenkin vielä että siis tuota siitepölyn korviketta, tai siis siitepölyä jatketaan soijajauholla, sokerilla ja hiivalla, siitepölyhän yksistään on kallista. Mehiläisille kuulema kelpaa jopa siitepölytön siitepölynkorvike jos sitä ulkoa tulee kuitenkin ihan hyvin, muutoin olisi siitepölyä hyvä olla taikinassa vähintään 10%, että se mehiläisille kelpaa. Enempi parempi tietysti.
   Milloin sitä teidän pihalla nähdään ensimmäinen yhdyskunta?

   Poista