keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Remonttia kaipaava Mökki

Kirjoittelin eilen tuosta meidän pienestä mökistä ja ajattelinpa esitellä sitä vähän lisää.

Se on rakennettu joskus 50 luvulla, tarkempaa vuosilukua en muista, mutta löytyy sekin papereista. Mökki on hirsirunkoinen, ja ilmeisesti jälkeenpäin siihen on laitettu tuollainen rappaus julkisivuun. Ainakaan en koskaan ole viiskyt luvun hirsitalossa nähnyt vastaavaa.
Siinä on asunut vanhempi rouva miehensä kuoleman jälkeen, kun tyttärensä on muuttanut tähän meidänkin nykyään asuttamaan taloon, aina siihen asti kun on joutunut jonnekin hoitolaitokseen.
Talossa on kaksi  huonetta ja tupa, sekä kuisti. Jokaisesta huoneesta löytyy jonkunlainen tulisija. Sähköt sinne näkyy vedettynä roikalla, ainakin ovien karmeihin poratuista reijistä päätellen.

Tyhjilläänhän se on seissyt pitkään ja liekkö siitä muutenkaan enää pitkään aikaan kovin pidetty huolta.
Tämä ikkuna kaipaa kipesäti korjausta, laho on iskenyt. Muut ikkunat taitaisi vielä saada kuosiin perusteellisella huollolla, eivät ainakaan äkkiseltään tuntuneet erityisen pehmeiltä.

Oven alapuolelta oli tipunut rappaus aikaa sitten pois ja hirsi oli aivan laho siltäkohden. Hiiret olivat tehneet siihen vähän lisätuhoa ja käyttivät sitä pesäopaikkanaan. Pikasuojaukset pellistä, ei nätti mutta pitääpähän hiiret pois.

Salaojat tehtiin viime kesänä, piti kaivaa vaan vähän kukkapenkkiä tuohon edustalle, mutta se vähän riistäytyi käsistä. Edelleen (yllätys yllätys) hieman kesken. Rappaukset on alkanut tippua seinistä, halkeamia on jos niin paljon että nähtäväksi jää milloin alkaa isompia palasia tulla alas.

Pohjoisseinän sokkeli hieman pullistunut. Ja halkeillut. Vaattii ehkäpä jotain toimenpiteitä.
Mies oli vähän varomataon ja hipaisi lapiolla vähän seinää. Vähän ropisi rappaukset seinästä. Ei muuten alkujaan tiedetty että tämä on hirsitalo, alta näkyvä hirsi vähän vihjaili siihen suuntaan ja kylällä pitkään asunut naapuri vahvisti asian. On se hirsitalo.
Eteisenkään lattia ei enää ole entisensä. Nuo lattia- ja ovilistat on ihanat.

En ole ihan varma missä käytössä isompi talon huoneista on ollut. Siellä on vain betonilattia, siellä on myös lattiakaivo (joka ei ilmeisesti johda mihinkään) ja joku vesipatteri leivinuuni systeemi. Lattia on ihan palasina ja tullut kokonaan alas. Toimii ikkuna/ovivarastona.

Pienemmässä huoneessa (joka pilkistää oviaukosta) on kaunis vanha pöttöuuni ja ihnaakin ihanampi muovimatto. Sitä ei onneksi tarvitse säästellä, mutta tuvassa ja eteisessä olevat lattialaudat vähän mietityttää miten ne saadaan lattiaremontia alta ehjänä pois (ja takaisin).
Työtä talo siis kyllä kaipaa. Hirsien kunnostahan meillä ei ole mitään tietoa, ennenkuin tuo rappaus otetaan pois. Katto tässä on hyvä sentään ja sehän on talon tärkein osa.
Itse vähän pelkään että talo osoittautuu niin huonokuntoiseksi, että meillä ei ole mitään järkeä sitä alkaa kunnostamaan.
Me ei kuitenkaan tässä mökissä asuta eikä siihen huimia summia rahaakaan voida laittaa, ellei lotosta voiteta (mikä tietysti vaatisi edes sitä lottoamista).
Toisaalta on ihana päästä laittamaan taloa perinteisillä tavoilla ja materiaaleilla. Tuo meidän asuin rakennus kun ei oikein sellainen kuitenkaan ole. Jotain kosteus- ja lahovaurioita tuolla kuitenkin on ja muutamassa kohtaa näkyy vähän huolestuttavia veden jättämiä jälkiä.
Pikkuhiljaa sitä kuitenkin aletaan tutkimaan ja kertoilen sitten taas niistä enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti