sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Kukkia ja mehiläisiä

Pikkuhiljaa taitaisi alkaa kaikki esikasvatettavat olla itämässä. Ehkäpä jotain kukkiakin voisi laittaa vielä, matalaa auringonkukkaa ja siperianunikkoa laitoinkin.
Tomaatit, paprikat ja jalapenot sain vihdoin koulittuakin.

Jo viime kesänä minulla oli tarkoitus laitella vähän jotain kesäkukkiakin tai uttaa perennapenkkiä, ei sitten tullut yhden ainutta kesäkukkaa, eikä muutakaan.
Tässä pikkuhiljaa alkaa kuitenkin mielessä muotoutua jotain suunnitelmia. Haaveissa olisi sellainen pieni kukkaniitty talon aurinkoisemmalle seinustalle, siinä on melko vaikeasti hoidettava nurmikko alue, kun on niin rinteessä ja epätasainen. Sillä voisi saada vähän helpommin hoidettavan alueen.
Onhan meillä toki noilla pelloillakin jotain kukkia, mutta kerrallaan aika harva laji niissä kuitenkin kukkii, vähän kaipaisin jotain kokoajan kukkivaa niittyä ja monipuolisempaa lajistoa.
Kasvimaankin osalta alkaa suunnitelmat olla sen verran selvät, että voinen jo kesällä siirtää sinne yrttipenkkini ja raperperit. Myös pieni taimitarha pitäisi rajata ja vaahteran ja omenapuun pienet taimet siirtää sinne, ovat nyt vähän liian varjoisassa paikassakin.
Samalla vapautuisi kaksi kukkapenkkiä, ihan vain perennoille, mitähän kivaa sitä sinne sitten keksii.

Mehiläisiäkin kävin kurkistamassa, tai vain toisessa, pienemmässä pesässä. Emo löytyi, mutta ei yhtään munintaa, tosin ei niillä kyllä ollut yhtään siitepölyäkään ja ruokakin alkoi olla aika vähissä. Laitoin sinne yhden siitepölykorvikekakun.
 En jaksanut nyt käydällä tuota isompaa pesää avaamaan ollenkaan, kun siinä ainakin viimeksi käydessäni oli vielä niin paljon ruokaa ylälaatikossa, että hyvä kun jaksoin sen pesän päältä nostaa, selkäkin oli valmiiksi vähän kipeä.
Ajattelin kuitenkin ensi viikolla käydä myös isommalla pesällä, jos eivät ole kaikkea ruokaansa syönyt, ja otaa sieltä ainakin yhden ruokakakun ja laittaa se pienempään pesään. Sinne voisin myös laittaa viime kesänä talteen ottamani siitepölykakun ja ehkäpä annan myös niille jo korviketta, toivottavasti se innostaa emoa munimaan.
Tuntui kyllä viime kesänä, että pesiin ei oikein tahtonut kertyä siitepölyä, vain tuon yhden vajaan siitepölykakun pystyin pesästä ottamaan, muuten sitä tuntui olevan aika vähänlaisesti. Tuohon pienempään pesään sitä ei tosiaan ollut oikein jäänyt ollenkaan, ainakaan niin paljon että olisi riittänyt kevääseen asti. Ja jos en väärin muista ei sitä nyt kamalasti jäänyt isompaankaan pesään. Toivottavasti sitä tänä kesänä keräävät (ja saavat) enemmän, kun sitä pitäisi ainakin vähän varastoonkin asti kerätä.

Jos joku nyt ihmettelee, miksi kirjoitin kakuista ja miten ne mehiläisiin liittyy, niin selvennykseski että ruokakakulla tarkoitan sellaista kehää, mikä on ruokaa täynnä, tässä tapausessa sokerilientä. Siitepölykakku on siis vastaavasti kehä johon on siitepölyä kerätty. Tosin mainitsemani siitepölykorvikekakku on vain sellainen lätty joka laitetaan pesään kehien päälle ja mehiläiset siirtävät sen sitten kennoihin varastoon tai käyttävät sen suoraan siitä. Yritän nämä kuvatakin seuraavalla keralla, nyt en ehtinyt.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti