sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Kasvimaa ja kasvihuone edistyy

Suunnittelin jo viime vuonna laajentavani kasvimaata hieman, laitoin silloin herne-kaura-ruisvirna seosta ja puna-apilaa kasvamaan silloisen kasvimaan viereen, muutamaan eri kohtaan.
Ja nyt kun huomasinkin että maa on jo niin sulaa ja kuivaa, päästiin sitten niitä alueita kääntämään. Ihan älytön homma on ollut, ollaan laajennettu entisestä noin 12 neliöstä 60 neliöön! Ja en kyllä olisi mitenkään saanut yksin tuota kaikkea tehtyä jos mies ei olisi rientänyt hätiin ja huitaissut vähän kuokalla maata ympäri. Vielä olis vähän hienosäätöä, käytävien ja penkkien tekoa, mutta mieli on todella korkealla, kun jo nyt katsoo tuota tulosta. Vähän tosin harmittaa kun meillä ei ole ollut perunoita itämässä, ne pitäisi jo alkaa laittaa maahan, ainakin varhaisperunat.
Kasvimaa on kahdessa osassa, yhteensä 60 neliömetriä. Mies nikkaroi myös tuollaisen väliaikaisen aidan tuhon ympärille, lähinnä pitämään lapset pois, ei vaan ollut muuta kuin tuota tosi tyyliskästä huomionauhaa laittaa.
Toinen asia missä ollaan mukavasti edistytty, on kasvihuoneen teko. Perustuksethan ne tietysti ensin täytyy tehdä ja niille monttu. Jos ihan oikeaoppisesti oltaisiin ne tehty, olisi pitänyt kaivaa yli kahteen metriin perustukset, mutta eihän siitä nyt olisi tullut mitään, käsipelillä savipeltoa kuopsuttaa, eikä tässä nyt olla taloa rakentamassa sentään (vaikka toivoisinkin, että kaikki lasit ei olisi rikki joka talven jälkeen). Montusta tuli siis vain lapionpiston syvyinen, tai vähän reilu. Vielä sinne pitäisi kaivaa salaojille syvennykset, sitten vähän  hiekkaa tasoitukseski, eristeet ja antura ja sokkeli. No ne ei olekaan enää minun alaani jo joten ei niistä nyt enempää.

Lähti siitä jokunen kuutio maata pois, itse kasvihuoneen koko tulee olemaan aavistus alle 10 neliömetriä.
Tarkoitushan oli, että teen muut työt itse, paitsi itse rakentamisen. Siis tuo monttu ja ikkunoiden kunnostus olisi minun hommia, ja maksaminen myös. Vaan miespä oli taas hyvällä tuulella ja ruopaisi tuohon tuon pikku montun. Laskeskelin että minulla menisi parisen viikkoa kaivaa tuo kasvihuoneen paikka, jos teen sellaista rauhallista tahtia, miehellä meni kaksi päivää. Kyllähän minäkin sitä vähän kaivoin, mutta kyllähän tämä homma, eteni vain ihanan mieheni ansiosta.

Täytyy kyllä vielä sanoa, että maanparannuskasvien laittaminen oli todella kannattavaa. Jo vuoden jälkeen huomasi maata käännettäessä sen eron mikä oli kohdassa jossa ei ollut ollut maanparannuskasvia. Harmitaa, että meillä ei ole nyt mistä lisätä kompiostia tai turvetta, ainoastaan hiekkaa löytyy jonkun verran. Täytyy käydä tuttavan luota hakemassa hevonpeetä ja kompostoida sitä, ja tuleehan meillä tietysti tuolta omastakin kompostiosta jotain, mutta se määrä on kyllä niin vähäinen, että ei mitenkään riitä enää koko kasvimaalle. Viime syksynä levitin sen vuoden käyneen kompstin kasvimaan pinnalle ja nyt keväällä se käännettiin sinne. Mutta vaikka meillä on paikkoin ihan puhdasta sinistä savea, näyttää tuosta kuitenkin ihan hyvää ja hienoa ainetta saavan, todella hyvältä vaikutti tuo osio mikä oli jo viime vuonna kasvimaana. Siihen kyllä on lisättykin, sitä kompostia, turvetta ja hiekkaa.

2 kommenttia:

 1. Meillä olis tuota kompostia jonkun verran vaikka antaakin, mutta taitaa olla turhan monta (sataa) kilometriä välissä :) Hirveesti olette tehneet työtä tuon maan kanssa. Kääntäminen on kovaa hommaa! Me ollaan laajennettu pikkuhiljaa maata. Pitäskin ehkä mitata paljonko sitä nyt on. Pitäis kääntää lisää, että oikeasti saatais vielä jonakin vuonna kaikki perunatkin omasta pihasta. Vaikka peruna toisaalta on edullista ostaa vaikka verrattuna lihaan, mutta silti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Matkaa taitaa tosiaan tulla niin paljon, että sama olisi vaikka ostaa jo kaupsta, tosin ihan mielelläni minä teillä kyllä voisin kylässsä käydä.
   Kääntäminen tosiaan on aika raskasta, varsinkin kun ensimmäinen kerta käännetään. Ajattelin että, ensivuonna ei laajenneta, mutta laitan vuodeksi pariksi muovin alle katetta ja hevinpeetä kompostoitumaan, jos edes muutaman neliön näin vuodessa lisäisi kasvimaata, jos silloin vähän helpommalla pääsisi.
   Tässä kohden huomaan kyllä, että niistä eläimistä olisi oikeasti hyötyä, tulisi lannoitetta enemmän omasta takaa.

   Poista