sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Rojua, roskaa, ryönää..

..Ollaan siivoiltu nyt parina päviänä.
Talon kulmalta kiikutettiin varmaan parisataa kiloa erinäköisiä tiilenpalasia pois.

Pienen liiterin, siihen johon on tarkoitus tulla kanoja ja ehkäpä vuohia tai lampaita (sitten joskus), takaa sai kaivaa ihan kiitettävän läjän romumetallia ja muuta roskaa pois. Ja tosi paljon sinne vielä sitä ryönää jäikin, mutta ilman järeämpää kalustoa (lue: kaivuria ja kuorma-autoa, jolla viedä maa pois), on loppuja ihan turha kuvitella saavansa sieltä pois.
Pari tynnyrillistä jotain vahaa polttoainettakin löytyy, kukahan ne hakis pois?
Sinällään nuo rojut on tosi huonossa paikassa, koska olen (sitten joskus) suunnitellut tulevan vuohi/lammas aitauksen olevan just tuossa. Haluaisin sinne sellaisen pihaton, jotta saisivat vapaasti ulkoilla halutessaan.

Jos jotakin on ennen osattukin tehdä paremmin ja kestävämmin kuin nykyään, niin roskien lajittelu ja kierrättäminen ei kyllä kuulu niihin.
Sehän ei tosiaan ole ihan tavatonta, että vanhojen talojen jostain pihan perältä löytyy pienimuotoinen kaatopaikka.

Suurimmat rojut saatiin tosiaan pois tuosta ja täytynee nyt vain tyytyä laittamaan tuohon monttuun suodatinkangasta ja reilusti maata päälle. Tosin vuohet ja lampaathan ei taida kovin innokkaita maankäntäjiä olla joten jospa niistä ei haitaakaan olisi.

Saa nähdä saadaanko niitä kanoja tälle kesää. Olen käynyt kansalaisopiston kanakurssillakin nyt muutaman kerran, hirveästi en ole oppinut mitään jo mitä en tiennyt, mutta ei se kyllä ihan turhakaan ole ollut.
Tuo pikkuinen liiteri täytyy tosiaan saada sitä ennen jonkinlaiseen kuntoon. Nyt se on vähän heikolla hapella.
Sehän on vain tuollainen maapohjainen halkoliiteri, eikä mitenkään uusi, joten jokainen voi arvata miten maatavasten olleille hirsille on ajan saatossa käynyt. Ilmeisesti siellä on jonkinlaiset kivetkin ollut nurkkien alla, mutta ne on kyllä hävinnyt maan sisään aikoja sitten.
Ulkoverhouskaan ei ole ihan enää entisensä. Tilanne ei kuitenkaan ole ihan niin toivoton miltä äkkiseltään voisi kuulostaa. Katto ja pystyrakenteet ovat kaikki kunnossa.
Tällä hetkellä tuo tönö seisoo erinäisten kivien ja tiilein päällä, tuettu sitä on muutamalla ylimääräisellä lankulla. Oiottukin ollaan vähän, jotta se ei ole enää niin kallellaan, eikä katto notkolla.
Täytyy kuitenkin vielä odottaa kevään edistymistä niin pitkälle, että maakin sulaa ja sitä voi kaivaa ja valaa sille kunnon nurkkatolpat. Alahirret täytyy vaihtaa kokonaan. Mies kuitenkin uhkasi että ei siinä kovin kauaa mene kunhan nuo ilmat (ja maa) vaan lämpiää että sitä pääsee tekemään.

Kevättä siis odotellessa!


4 kommenttia:

 1. Niin se on, jätteenkuljetus on ollut rempallaan jo ennennäitä päiviä. Tai sitten on hamstraaja asustellut siellä :)
  Voi, olispa ihana valmistella kanojen tai lampaiden tuloa. Eipä ole toivoakaan sellaisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän täällä joku hamsterin tapainenkin on saattanut asua :) sen verran oli kaikenlaista roinaa myös sisällä tuolla liiterissä, kun sen viime kesänä siivosin.
   Vaan kyllähän tuo jätteiden lajittelu on ihan tosissaan parantunut nykypäivänä, ennenhän kaikki meni kaatopaikalle, nykyään sentään yritetään kerätä kaikki erikseen.

   Poista
 2. Tulipa vaan mieleen, että sinne vajan taakse voisi kylvää rehuvuohenhernettä? http://www.naturcom.fi/tuotteet/vuohenherne.php Meillä pihassa kasvaa sitä yhdessä kohtaa ja pari vuotta sitten kun en ollenkaan tiennyt koko kasvista mitään, googletin vähän tietoja. Siinä on omat riskinsä sikäli, että joissain paikoissa on ilmeisesti levinnyt luontoon haitalliseksi vieraslajiksi, mutta löysin myös tutkimuksen, jossa oli havaittu kyseisellä kasvilla olevan maaperää puhdistavia ominaisuuksia. Sillä kun on niitä hernekasveille ominaisia juurinystyröitä ja ilmeisesti ne tekevät sen puhdistustyön. Kasvi oli ihan pystynyt puhdistamaan öljyä maasta(?)! Minulla oli tutkimukseen linkki omassa blogissa, mutta sepä ei enää toiminutkaan. Ehkä kyseistä sivua ei enää ole. Ehkä kasvia voisi kokeilla? Tuskin siitä ainakaan haittaa olisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi mielenkiintoiselta vaikutta tuo kasvi! Tuohon vajan taakse vaan ei pahemmin aurinko paista, juuri siihen rojuläjän kohdalle, kun se on pohjoisseinustalla, mutta voisi kyllä olla sitten ehdottomasti kokeilemisen arvoinen tuo kasvi muualle (sitten kun noita elukoita on). Näkyi vielä olevan hyvä siitepöly, hunajakasvikin!

   Poista