keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Pino koivua

Saatiin ensimmäinen erä polttopuitakin sahattua, halottua ja pinottua. Kasattiin puut myös tänä vuonna samalla tavalla kuin viimekin vuonna, klik.
Olen jo tämän vuotiseen kasaan iha tyytyväinen, siitä tuli huomattavasti parempi kuin viimevuotinen (josta ei näköjään valmiina kuvaa täällä olekaan, mikä ihan hyvä kun ei siitä kovin kaunis tullut), sain myös kasattua puut paljon tukevammin kuin viimeksi. Työ tekijäänsä opettaa.
Kuvan laatu vain on edelleen surkea kun en ole muistanut vieläkään ladata järkkärin akkua, on siis tyydyttävä kamerapuhelimeen.
Kauhean suurtahan tuosta yhdestä ei tullut, korkeutta sillä on jotain puolentoista ja kahden metrin väliltä ja pohjanahan sillä on neljä eurolavaa. Katto on kyllä vielä kesken kun loppui polttopuut.
Vielä meillä on siis vähän vajaa puolet polttopuista tekemättä. Moottorisahasta vaan hajosi bensaletku, ja se on jo kolmatta viikkoa takuuhuollossa, lupasivat yrittää saada sen vielä tällä viikolla valmiiksi (niin kuin lupasivat kahtena edellisenä viikkonakin).
Viime vuonnahan tein vain yhden tuollaisen pinon koivua ja onneksipa oli siinä suhteessa näin lauha talvi, että polttopuut juuri ja juuri riittivät. Nyt tulee vielä toinen melkein yhtä iso pino joten toivon että piisaavat ensi talveksi.

Vaikka polttopuuta olisi hyvä kuivata se pari vuotta, ollaan me tultu siihen tulokseen että sama polttaa omia vuoden kuivaneuíta kuin ostaa niitä vuoden kuivaneita. Vaikka nuo viime vuotiset puut ei ihan hirveän pitkään ehtineet kuivaa pihalla, oli ne yhtä kuivia kuin ne meitä ollaan ostettu. Monet osto puut oli todella märkiä vaikka piti olla "hyvää kuivaa koivupilkettä". Niitäkin piti sitten kuitenkin pinota pihalle kuivumaan.

Ensi kesänä saadaan toivottavasti kaadettua jo kahden vuoden puut ja ehkä myös tuotua ne pihaankin, nyt kun on se moottorikelkkakin, sitten saadaan jo kaksi vuotta kuivaa puutakin.

4 kommenttia:

 1. Onhan siisti ympyrä! Meillä vasta tänään aloitti mies puiden haalimisen. Hommaa tulee olemaan niissä, huokaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on nyt helpottanut kun mies on lomautettuna niin joutaa tehdä aina vähän kerrallaan, yleensä pitää parissa kolmessa viikonlopussa saada puut tehtyä. Kyllä niissä hommaa rittää!

   Poista
 2. On tosi hieno puutorni :) Meillä ulkosalla olevat puut on vaan lava-aitauksiin pinottuina ja päällimmäiset heiteltyinä ja pressu päällä. Sisällä olevat mies on pinonnut kyllä tosi suoriin pinoihin, että mahtuu enemmän. Minun ei tarvitse kyllä juurikaan puuhommiin puuttua kun se isännälle lempiharrastus tuo puuhomma :) Tuollaiset pinot olisi kyllä paljon kauniimpia tuossa pihassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Sillä ajattelin kokeilla pinota tuolleen kun siinä pitäisi puut kuivua vielä nopeammin kuin perinteisesti pinoamalla suoriin riveihin tai ristiin. Meillä ei ainakaan toistaiseksi viedä puita sisälle ollenkaan, sitten laitetaan pressu päälle kun pinosta pitää alkaa puita ottamaan. Minä olen näköjään vastuussa tuosta pinoamisesta enempi ja mies hoitaa sahaamisen ja halkomisen, nyt kyllä mieskin onneksi auttoi tuossa pinoamisessa :)

   Poista