torstai 27. maaliskuuta 2014

Pesien siivuosta

Puhdistin tänään pesien pohjat, tais siis vaihdoin ne puhtaisiin.
Tältä ne näyttivät. Talven ja erityisesti kevään aikana kuolee paljon mehiläisiä.

Tältä ne näyttää ilman mehiläisiä. Pohjassa on tuuletusta varten verkkoaukot. Etummaisena perinteinen puupohja pienellä aukolla (kaikissa ei ole verkkoa ollenkaan) ja taaempana uudemman mallinen styroxpohja jossa suurempi verkkoaukko.

Tuossa huomasi kyllä että, miten hyvä tuo iso verkkopohja on. Puupohjassa oli hieman jo hometta takakulmissa, ilmanvaihto ei siis ole ollut iohan riittävää, vaikka korotin ohuilla puutikuilla myös pesän takareunaa. Muuten ei kyllä sekään erityisen kostealta vaikuttanut, eikä myöskään tuo styroxpohja.

Mehiläisethän pärjäävät kyllä täällä pohjolan kylmässäkin hyvin talven kunhan ruokaa rittää ja mehiläisiä on pesässä tarpeeksi. Kosteus sen sijaan on pahasta (niin kuin muillekin eläimille) joten hyvästä ilmanvaihdosta talven aikan on huolehdittava hyvin.

Kevättä varten iso verkkopohja kuitenkin laitetaan umpeen, koska sikiöinnin kannalta lämmöllä on suuri merkitys. Kosteudesta ei sen sijaan ole enää niin iso huoli koska mehiläiset voivat jo tuulettaa pesää itsekin. Tuosta puupohjasta en laittanut verkkoa umpeen koska se on niin pieni, mutta pienensin lentoaukon vain muutaman sentin levyiseksi, talvellahan lentoaukko saa olla täysin auki, mutta siihen laitetaan hiiriestin (esim. 6-7mm silmäkoolla olevaa verkkoa, joka siis estää hiirten ja päästäisten pääsyn pesään).

Nyt vain odotellaan hyviä lentoilmoja ja pajun kukintaa, sieltä mehiläiset saavat kevään ensimmäisen meden.

2 kommenttia:

 1. Vau, kyllä pitää tietää monta niksiä, että pääsee hunajoimaan!

  Blogissani on sinulle haaste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haateesta :) Ei tämä nyt mitään rakettitiedettä ole, kyselemällä kokeneemmilta ei tarvitse itse ihan kaikkea kantapään kautta opetella.

   Poista