tiistai 11. maaliskuuta 2014

Kevään tuloa

Koko talvi on ollut täälläpäin varsin harmaa ja ankea, aurinkoa on nähty tosi harvakseltaan, mutta eilen ja tänään on mukavasti paistellut.
Eilen oli jo varjossa seitsemän astetta lämmintä ja aurinko paistoi lämpimästi pesille ja siitäpä mehiläiset innostui lentelemään.
Klikkaa kuvaa isommaksi, niin näät lentelevät mehiläiset, etummaisella pesällä on kuitenkin vielä ihan hiljaista.
Mehiläisethän eivät ulosta koko pitkän talven aikan pesään ja kun sopivat ilmat tulevat lähtevät ne puhdistuslennolle (ja silloin kun lähtevät, ei ole pyykin ulkona kuivaus päivä, jos ei halua pestä pyykkejään uudestaan, mutta suotakoon se anteeksi, jos on koko talven pinnistellyt).
Tuossa pienemmässä pesässä oli selvästi enempi tarvetta puhdisuslennolle, siellä liikuskeli mehiläisiä parin tunnin ajan myös tänään. Isommassa pesässä (etualalla), kävi vain harvakseltaan mehiläisiä lentämässä eilen, tänään ei ollut liikettä olenkaan, siksi siinä on myös edelleen lentoaukon edessä tuo lentolauta (vanerilevy), mikä on pienemmässä laskettu alas lennon ajaksi.
Normaalistihan puhdistuslennon jälkeen pesien pohjat vaihdetaan uusiin, puhtaisiin, mutta puhuttuani oppi-isän kanssa, oli hän sitä mieltä että vielä ei kannata, koska on kylmät ilmat tulossa, vaihtaa sitten vasta kun tulee seuraavat lentoilmat, isommasta pesästä ei kyllä olisi vielä päässyt vaihtamaankaan, koska suurin osa mehiläisistä ei ollut vielä käynyt puhdistuslennolla.
Tyydyin sitten vain vähentämään pesien suojausta ja siivoamaan enimmät kuolleet mehiläiset pesän suuaukolta pois.
Sinällään nyt ei ollut aivan otollisin aika puhdistuslennolle, koska oli kuitenkin ehkä aavistuksen kylmää ja tuuli oli melkoisen kova, tuuli heittää raskaassa lastissa olevat mehiläiset helposti maahan, mutta nyt kuitenkin oli onneksi lumet jo niin hävinneet ja tuo edessä oleva maakin niin kuivaa että en usko suurempien vahinkojen tapahtuneen. Jos lunta olisi vielä ollut, olisvat mehiläiset helposti saattaneet kylmettyä hangelle.
Pitkästä aikaa nyt kun on taas päässyt seuraamaan mehiläisiä, tuli siitä oikein hyvä mieli ja kesääkin jaksaa taas odottaa.


Vähän olen laiska ollut tänä vuonna noiden kasvien kylvöjen kanssa. Viime vuonna tähän aikaan minulla oli jo vaikka mitä multiin laitettuna, mutta nyt olen jaksanut laittaa vasta parikaa ja jalopenoa itämään.
Kylvin suippopaprikaa, pensaspaprikaa ja jalopenoja 25.2, eli aika viime tipassa, tuntui että siemenet eivät meinanneet itää millään, mutta nyt on ilokseni saanut jo ensimmäinen jalopeno lehtensä ulos mullasta ja kaikki muutkin ovat kovaa vauhtia mustasta maasta ylös kapuamassa, ehdin jo huolestua että ehdinkö enää paprikoita ollenkaan saada. Nyt kun vielä olen palelluttamatta niitä.
Alkaisi olla aika laittaa tomaattia ja muuta itämään, jos vain jaksaisi ruukkuja hakea ulkovarastosta.

Aurinkoista kevättä! (tais siis sen odotusta, nythän on vielä talvi, vaikka ei siltä tunnukkaan)

2 kommenttia:

 1. Onhan jännä seurata mehiläisten touhuja, ei ole yhtään omakohtaista kokemusta, paitsi kun ovat pistäneet :)
  Kylvin 13.2 paprikoita 4 siementä, mitä oli jäljellä. Eikä ole mitään noussut vieläkään. Taidan kylvää nyt jotain muuta niihinkin purkkeihin :)
  Tänään meille paistaa kyllä aurinko täysiään. Toivotaan että lumet saavat kyytiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mehiläiset on kyllä kiinnostavia, pesän luona tulee helposti ihmeteltyä tovi jos toinenkin, mukava katsella kun ihan vain lentävät pesään ja pois.
   Minulla auttoi selkeästi, kun laitoin potit akvaarion lampun päälle, missä on vähän lämpimämpää, silloin vasta lähtivät itämään.

   Poista