sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Mehiläispesät talvella

Siinäpä ne pesät nököttää talvella, välillä olen vaan käynyt kuuntelemassa että elossa ovat. Vanerin palasia on lentoaukon suojana edessä ja sivulla, ettei linnut pääse niin häiritsemään. Välissä on parin sentin rakoja etä mehiläiset pääsevät kuitenkin sieltä välistä tulemaan ulos. Jalusta on verkotettu sellaisella tiheäsilmäisellä verkolla, että pesän alle ei pääse linnut, eikä päästäiset ja hiiret häiritsemään mehiläisten talvehtimista.
Mehiläisethän ovat hereillä koko talven, syövät syksyllä annettua sokeriliuosta, ja pitävät itsensä lämpimänä olemalla sellaisessa talvipallossa.
Talvella riittää että mehiläishoitaja huolehtii että pesää ei häiritä.

Pitäisi vaan alkaa uhrata ajatusta tuolle pesine kalustolle, pari pohjaa pitäisi rakentaa, kehiä puhdistaa, langoittaa ja vahoittaa. Pitäisi ostaa uusia pesälaatikoita (ja jotain ajattelin myös kokeilla tehdä), kasata ja maalata ne. Voihan olla että taas tulee kiire niidenkin kanssa.

4 kommenttia:

 1. Ovatko mehiläispesät sinulla ihan pihapiirissä? Millainen on hyvä paikka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu meillä ovat ihan pihapiirissä, taustalla näkyykin meidän mökki. Suojaisa paikka, etelä-, itä-, tai länsirinteessä. Taustalla saa olla enemmänkin pöheikköä, edessä olisi hyvä olla pari metriä vähän harvempaa kasvustoa, meillä on tuon ison pihakuusen takana lentoaukko pellolle päin, varsinaisen piha-alueen reunalla. Ja sellaisessa paikassa on pesät hyvä pitää että saa joko kannettua hunajalaatikot sieltä pois tai sinne pääsee vaikka maitokärryillä, hunajalaatikot nimittäin voivat painaa jopa 35kg ja niitä voi olla monta! Jos ei voi omassa pihapiirissä pitää (ja näitähän voi pitää kyllä ihan kaupungissakin), metsähallitus ainakin vuokraa (tai on ennen vuokrannut) aarin kokoisia metsätilkkuja mehiläistenpitoon. Siinäpä lyhykäisesti :)

   Poista
  2. Entäs, kun peltoa myrkytetään? Pitääkö ryhtyä joihinkin varotoimiin?

   Poista
  3. No myrkytyksethän pitää hoitaa yöllä, jolloin mehiläiset ei lennä, eli yleensä välillä 22-06.00. Meillähän on omaa peltoa tuossa edessä, että niitä ei millään myrkytetä, tosin sen takana on kyllä naapurin peltoa, mutta se on kesannolla. Mehiläisten lentosäde on 2-3km kyllä, että sillä alueella ei saisi myrkyttää päivällä (eikä saisi muutenkaan, koska se haittaa merkittävästi kaikkia pölyttäjiä, ei vain mehiläisiä). Yleensähän tämä ei ole ongelma, koska viljelijät hyötyvät mehiläisistä itsekin (pölytyspalvelu).

   Poista