keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Vanha meni, uusi tuli

Siis vuosihan se taas vaihtui.
Uutta vuotta vietettiin samalla tavalla kuin viimekin vuonna. Ensin naapuriin leikkimään (siis lapset lähinnä leikki), sitten muutaman raketin ampuminen ja kotiin.

No mutta lupailin itselleni vuosi sitten jotain. Nyt pitäisi vissiin (ainakin itselle) tehdä selonteko näistä lupauksista.

1. Lupsin vähentää muovin kulutusta ja kiinnittää pakkauksiin huomiota.
No ei onnistunut ihan niin hyvin kuin piti. Tiskiharjani vaihdoin puiseen, mutta muuten on mennyt niin kuin ennenkin. Kangaskassit yritetään muistaa ottaa aina kun mahdollista mukaan kauppaan jne.

2. Remontoidessa (ja sisustaessa) lupasin käyttää kierrätettyä, ekoa ja ympäristövaikutuksiltaan parempia vaihtoehtoja.
Kierrätettyä kyllä ollaan käytetty. Sen voi huomata vaikkapa täällä.
Ehkäpä vaikka eristeenä voisi käyttää jotain ekologisempaa kuin perus villaa, mutta toisaalta sekin on uusiokäytettyä, samoin kuin finnfoam ja styroksi, ovat jo kertaalleen käytettyjä tai sitten jämä tavaraa joka muuten päätyisi kaatopaikalle.
Uuttakin ollaan ostettu, kuten vaikka keittiön (joka ei muuten vieläkään ole valmis) kodinkoneet. Yritin valita energiapihit. Ollaan suosittu puuta joka on pidempi ikäistä kuin lastu- tai mdf- tai mikälielevyt. Ja tietty kotimaisia lajeja, mäntyä, kuusta ja koivua.
Keittiötä ja eteisen kalusteita lukuun ottamatta, kaikki taloomme tulleet kalusteet on hankittu käytettynä.
Pitäisikin joskus esitellä meidän taloa, miten se on jo muuttunut vaikka vasta puolitoista vuotta ollaan tässä asuttu.
Kirjaa en harmikseni ole muistanut pitää, mitänyt hatarassa aivokopassani ja keittiön osalta on joku epämääräinen kuittipino jossain. Silti pystyn kyllä kysyttäessä aika varmasti kertomaan mikä on ollut ilmaista.

3. Lupasin panostaa vaatteiden laatuun ja ekologisuuteen. No en ole ostanut uusia vaatteita tänä vuonna kuin yhdet farkut, kaksi paitaa ja topin (ehkä myös jotkut sukat). Olen kuitenkin uusinut vaatekaappini totaalisesti. Päätin että haluan panostaa itseeni ja ostaa vaatteita joissa viihdyn ja joissa kehtaan julkisillakin paikoilla liikkua. Ahkera kirppiksillä kiertely on tuottanut tulosta ja säästänyt lompakkoa. Nuo ainoat uutena ostamani vaatteet ovat kyllä syntini tälle vuodelle, eivät ole kuin sitä perus vaatekauppa kamaa, mutta ostin ne tilanteessa joka ei ollut normaali, olin kaukana kotoa ja perheemme oli kriisissä. Joten ehkäpä annan ne itselleni anteeksi.

4. Lupasin siirtyä kokonaan luonnonkosmetiikan puolelle ja vaihtaa muutkin kodin pesuaineet lunnonvastaaviin.
Meikit on edelleen vaihtamatta. Mutta kaikki muu on vaihdettu. Koti, pyykit, astiat ja tietysti itsemme pestään ekologisilla aineilla. Tosin minä taidan oikeastaan olla ainoa joka enää käyttää pesuaineita itseensä (jos ei käsien pesua lasketa). Miehelle ja lapsille riittää  vedellä pesu. Hyvä niin. Hiukset värjään hennalla, koska haluan edelleen olla punapää.

Uusia lupauksia ehkäpä annan tällekin vuodelle, mutta kirjoitan niistä myöhemmin, nyt vaatii lapset ja ruoan laitto osansa.

Hyvää ja onnellista alkanutta vuotta kaikille!

3 kommenttia:

 1. Meillä ei ammuttu raketteja aattona,viimevuonna tehtiin niin ja olipas komeaa katseltaaa,kun vuosi vaihtui,nyt tänävuonna käytiin ajelemassa kylillä ja katseltiin kuin räiskettä löytyi..Hyvää Uutta Vuotta 2014 sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan nuo ihan hienoja, hienomman tietysti sais kun kävisi kaupungin ilotulitusta katsomassa, mutta se oli ainakin tänä vuonna (siis viime suonna) kauhean myöhään, niin olis ollut varma että lapset nukahtaa autoon :) ennen kuin perille päästään.

   Poista
 2. Hienoa ekologisuutta olet pystynyt lisäämään elämässäsi :) Pienin askelin! Minä olen jättänyt uuden vuoden lupausten tekemisen kokonaan pois, mutta kyllä silti uusi vuosi aina jotenkin vaikuttaa ajatuksiin ja sitä miettii mitä voisi tehdä paremmin, tai mitä kivaa voisi keksiä tulevalle vuodelle. Ainakin purkillinen pesupähkinöitä on varattu pyykinpesua varten. Hyvää tätä vuotta teidän perheelle :)

  VastaaPoista