maanantai 14. lokakuuta 2013

Jääkaappi sisältöineen ja vähän muuta

Kirjoittelu on tökkinyt pahasti viime aikoina, niin kuin vähän kaikki. Sain kuitenkin Mammukalta haasteen, joka oli niin kiva että päätin siihen vastata heti. No tyypillisesti se ei sitten onnistunutkaan, vaikka sain kuvat otettua ja ihan koneelle asti, tiettyhän se netti alkoi sitten jumittaa niin paljon että hermot meni ja homma jäi siihen. Sitten tuli kaikkea muuta, mutta nyt sattui mukava rauhallinen hetki (ja nettikin suvaitsee ainakin toistaiseksi toimia).
Haasteen idea siis on paljastaa jääkapin sisältö. Ja tässäpä se tulee!
 Jääkaappi(-pakastin) on muuten ihan uusi. Ja tosi tyytyväinen olen ollut, meinasin ostaa jo toisen, mutta maltoin vielä mieleni ja sieltähän se sitten tuli tarjoukseen, 200e säästettiin ja mikä parasta, tämän energialuokitus on A++.
Ja sitten itse sisältöön. Ylähyllyllä näkyy olevan sinappia, jotain hilloa ja maitoa. Seuraavalla hyllyllä on mansikkahilloa, puolukkasurvosta, kurkkusalaatin jämät ja (ihan älyttömän hyvää, joskin tyyristä) Ritvan herkun lisäaineetonta chililööki- salaattikastiketta. Alemmalta hyllyltä löytyy pari pulloa vettä (meillä on aina juomavesi jääkaapissa), ketsuppia, makkarapaketti, kananmunia ja jotain perus salaatinkastiketta. Alimmalla hyllyllä näkyy juustoa (ja varmaan margasiinia sen takana), nuoremman letkuravinto, siideritölkki (jääkaapin ainoa luomu tuote, pitäiskö tästä vähän nolostua) ja tuossa kulhossa on pinaattilettu taikina. Laatikosta löytyy kaalia (kerä-, kukka- ja parsakaali muodossa), porkkanoita, punajuuria ja paprikaa.
Ovesta (ylhäältä alaspäin) löytyy, kennohunajaa, neitsytkookosöljyä (joista kumpikaan ei kyllä oikeastaan kuulu jääkaappiin, mutta ovat jääneet sinne vanhojen keittiön kaappien poiston yhtedessä, kun piti tavaraa jonnekin laittaa), kaupan sinappia, toco-jauhetta, kermaa, mustaherukkamehua, pesupähkinäliuosta, jogurttia, joku limpparin jämä, ja avattu maitopurkki.

Ja sitten kellarin jääkaappi (meidän kylmäkellari ei oikein toimi toivotulla tavalla, ei siis kylmene riittävästi). Täältä löytyy mehut ja säilykkeet. Näkyy olevan kurkkuja (vielä tekeytymässä), punajuuria, puolukkasurvosta, mansikkahilloa, (viimeinen ) pullo mehua ja joku ikivanha kotiviini. Vihanneslaatikoista löytyy vielä viimeiset omat perunat (jotka kyllä on jo todellisuudessa syöty) ja muutama lanttu.
Että siinäpä se.
Meillä muuten jääkaappi harvoin on tuon täydempi, mies tuo maitoa tms. aina tarvittaessa, kun käy kuitenkin arkisin töissä kaupungissa ja kauppa on sopivasti siinä matkalla. Meillä oikeastaan riittää että jääkaapissa on maitoa, juustoa, margariinia, kermaa ja rehuja. Mehut ja säilykkeet tehdään itse, samoin kaikki marjat ja valmisteet. Lihat on tietty pakkasessa. Muut on sitten ekstraa, mitkä ei niin vakiosti jääkaappiin kuulu.  Vähän ehkä pitäisi huolestua tuosta maitotuotteiden suuresta määrästä, ne kun ei kuitenkaan ihan kaikkein ekologisimpia ole, eikä edes luomua.

Ja maidosta puheen ollen. Meillä on paikallisessa maatalousoppilaitoksessa kyyttöjä, ja ovatpa muuten juuri siirtymässä luomuunkin, ja sieltähän saisi hakea sitä maitoa, kohtuulliseen 1 tai 2 euron litra hintaan (en nyt kuollaksenikaan muista tarkemmin). Ongelma vaan on että se oppilaitos ei ole ihan meidän naapurissa. Ja maitomyymälä on avoinna vain aamulla kahdeksalta ja iltapäivällä viideltä. Matkaa oppilaitokselle ei kyllä kaupungilta ole paljon ja mekin tietysti aika ajoin kaupungissa käydään (paitsi mies joka käy siellä töissä, käy tietysti vähän useammin), mutta todella harvoin ollaan siihen aikaan, että päästäisi viideksi sinne. Mieskin pääsee jo puoli neljältä töistä ja ei varmaan kyllä odottelisi puoltatoista tuntia siellä, että saisi maitoa hakea. Tämä on minua ihan hirveästi harmittanut, enkä ole edes silloin sitten muistanut siellä käydä kun olenkin sattunut vielä viideltä kaupungissa olemaan, ja oma astiakin pitäisi muistaa mukaan ottaa ja kylmälaukkukin (tosin nyt alkaa olla kyllä niin kylmä että menisi se maito kotiin asti varmaan jo ilmankin).Vaan ehkä minä sinne vielä joskus pääsen, olisi kyllä aivan ihana jotain juustoja kokeilla tehdä.

Valitinkin jo että viime aikoina on vähän kaikki tökkinyt, ja pahasti. Viimeviikko oli erityisen raskas, en jaksanut tehdä kertakaikkiaan mitään. Monena päivänä oli pakko ihan nukkua päiväuniakin (siis torkkua sohvalla kun muksut katsoo jotain lastenohjelmaa). Ei jaksanut touhuta lasten kanssa mitään, oli koko ajan äkäinen ja tiuskin ja huusin kaikille. Mieli oli todella musta, eikä elämän iloa oikein tahtonut enää löytyä.
Tänään on kuitenkin jo parempi päivä, ollaan puuhailtu lasten kanssa ja pihallakin ehdittiin käydä ennen kuin vesisade alkoi.
Ehdin muuten laittaa jonkun valkosipulinkin maahan (eikä mitään hajua onko aikainen vai myöhäinen niiden suhteen) ja valmistelin pienen pläntin porkkanan syyskylvöä varten. Mieli on ollut tänään paljon valoisampi jo, joten ehkä tästä taas selvitään :)

2 kommenttia:

  1. Voi ei, tosi ikävä kuulla, että mieli on musta. Jotain samantapaista ehkä itsekin ajoittain koen. Voimia, iloa ja valoa arkeesi :) Kiva kun vastasit haasteeseen :)

    VastaaPoista