maanantai 3. kesäkuuta 2013

Tulevaisuuden huolia

Vaikka puhun jonkin verran omavaraisuudesta ja meilläkin olisi sen suuntaiset pyrkimykset, ollaan me silti yhtä kaukana omavaraisuudesta kuin kuu on maasta.
Rahaa meillä ei koskaan ole ollut paljon, enkä sitä niin kaipaakaan, mutta nyt tuntuu että sitä on liian vähän. Minä nyt en paljoa rahaa saa, joten elämme mieheni tuloilla, joka hänkään ei ihan mahdottomia rakennuksella tienaa. Aina ollaan silti ihan riittävästi toimeen tultu. Omat pienet tuloni pieneni entisestään kun esikoisemme täytti kolme. Nuoremmalla on infektio astma, joten häntä ei voi viedä hoitoon vielä. Eilen olikin taas vähän puhetta että mistä sitä nyt tingitään. Vakuutuksista ei oikein enää voi, puhelin ja netti nyt ei paljon maksa muutenkaan, uudet vaatteet on kirppikseltä ja vain tarpeeseen. Lehtiä tai muta sellaista meille ei tule, vettä ja sähköä säästetään. Sähkölaskuthan meillä on ihan järkyttävän suuria, mutta se johtuu vain siitä, että paikallinen sähköyhtiö perii yli 40 euron kuukausittaista sähkön siirron perusmaksua, siihen vielä päälle itse sähkö ja sähkönsiirtomaksut. Kyllä olisi tuollekin neljällekympille käyttöä.
Ruoka on oikeastaan ainut mistä voi enää tinkiä, eikä siitäkään paljon, kun ei muutenkaan juuri koskaan osteta mitään ylimääräistä. Eikä omatunto salli tehotuotettujen halpojen raaka-aineden käyttöä (no, ainakin kotimaista pitää olla). Leivän voisi kyllä taas tehdä itse, vaikka sitäkään ei kyllä enää paljon mene.
Voisihan sitä tietysti olla remontoimattakin tätä taloa, mutta ainakin sen uuden keittiö kyllä tarvitsemme ja se kanalakin pitäisi tehdä.

Mietinkin että jos sitten etsisin jotain iltatyötä. Minä vaan olen tehnyt niin tyhmiä päätöksiä elämässäni, etten ole opiskellut sellaista ammattia jota kannattaisi, vaan opiskelin sellaisen ammatin mitä halusin. Ja omalta alalta ei töitä saa (ainakaan näiltä leveysasteilta). Siivoustöitä olen tehnyt, mutta niissä palkkaus ja muut työolot ovat niin onnettomia, että on ihan oikeasti kannattavuuden rajoilla.

Olenkin mietiskellyt kaikenlaista pientä sivutuloa, jota voisimme saada täältä kotoa. Miettinyt olen marjapensaiden lisäämistä ja marjojen myyntiä ja pieniä käsityöjuttuja. Jotenkin nekin tuntuu vaan olevan niin monen mahdottoman mutkan takana, ettei taida onnistua. Ja ne mehiläisetkin, niitä kyllä olisi edelleen tulossa, mutta siihenkin pitäisi olla rahaa mitä sijoittaa (jota ei siis ole).
Maatahan meillä on paljon omakotitaloon, mutta vähän että siitä voisi mitään tienata.

Kertokaapas onkos joku tienannut kotoaan rahaa, ja millä keinoin?

5 kommenttia:

 1. Voi kuule ihan samoja mietin minäkin :)! Mitä ihmeessä sitä keksisi, kun lokakuussa putoan kotihoidontuelle? Muuten pärjäisi, mutta kun miehenkin työkuviot ovat tällä hetkellä epävarmat...

  Kaadettiin juuri pari koivua ja katselin niitä oksia sillä silmällä, että lähden kohta myymmän torille vihtoja ;).

  Ei meidän Nannukka varmaan auta, kun panostaa vaan yhä enempi kasvimaahan ja hommata ne kanat munimaan ja vähän äkkiä! Ainakin jotain apetta olisi, vaikka rahaa ei olekaan ;D!

  Terkkuja ja tsemppiä teille!

  VastaaPoista
 2. Niin kai se vaan on, jostain vielä vaan tingittävä. Kun sais vaan sen ison kasvimaan sormia napsauttamalla :D ja kanalakin on edelleen siinä samassa pisteessä missä sen aiemmin esittelin. Kyllähän niitä töitä sitten näyttää riittävän täällä kotonakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti vielä lisätä, että tuohan on loistava idea, juhannusvastoja torille myymään :)

   Poista
 3. Mulla on niin pieni palkka, että on melkein sama vaikka olisin työttömänä... joten välillä mietin vähän samaa. Jos ottaa huomioon lasten hoitomaksut niin ero jää melko pieneksi. Nyt kesäksi vähensimme hoitopäivien määrää 10;stä viiteen, joten saimme hoitomaksun vielä puolitettua.

  Tällaisen sivun löysin, ei mitään mullistavaa:
  http://www.mtv3.fi/koti/tee_itse/artikkeli.shtml/2012/09/1620084/haluatko-tienata-lisaa-rahaa-kotoa-kasin-30-huikeaa-ideaa

  Asun pienellä paikkakunnalla, enkä käy usein kaupungissa, joten kirppispöydän hommaaminen ei minulta onnistu, mutta olen saanut tavaroita kaverin varaamalle pöydälle joskus. Olen jotain saanut kaupaksi huutiksessa ja oman alueen fb-kirppisryhmässä. Pientä taskurahaa silloin tällöin näistä on tullut.

  Yhtenä kesänä meillä oli Pelastakaa Lapset ry:n kautta "kesäpoika" viikon lomalla. Ei kyllä niinkään rahan takia vaan, koska haluaisin toimia jonkinlaisena tukiperheenä, mutta kävikin ilmi, että miestä alkaa ahdistaa, jos kotona pyörii tuntemattomia ihmisiä... Mutta onneksi sanoi rehellisesti.

  Kerran yksi tutu sai minut ylipuhuttua kosmetiikkajälleenmyyjäksi. Mutta ei. Ei ollut myyminen mun juttu. Lähinnä ahdisti pitää jotain myyntikekkereitä. Ja sitten iski moraalinen ongelma, kun ne ei olleet luonnonkosmetiikkaa niin en minä niitä voinut myydä.

  Opiskeluaikana siivosin kerrostalojen yleisiä tiloja ja jaoin mainoksia. Molemmat oli osapäivätöitä. Toinen joka aamu n. 6-10 ja toinen kaksikertaa viikossa oman aikataulun mukaan. Nyt olen vähän tuota jakelutyötä miettinyt, mutta voisinko jakaa mainoksia kun omassa laatikossa lukee: "ei mainoksi, kiitos!" En tiedä, ehkä en... Ja se palkka on törkeän pieni, riiston makua siinä hommassa.

  Me asutaan lähellä isoa maantietä, sen varresta joskus bongaillaan pulloja, mutta se on kyllä hyvin niukkaa tuloa se :D mutta lisänä se on rikka rokassa.

  Olen satunnaisesti harrastanut vaihtamista. Keväällä esim. taimia vaihdoin muniin. Eläinten heiniä saamme sukulaiselta ja vastineeksi teemme jotain hommia, missä tarvitsevat apua.

  Mulla on omalla sivulla noita mainoksia, mutta vielä ei ole tullut niin paljon, että pystyisivät tilittämään. Minimi tilitys on 20 euroa. Kohta se kuitenkin on täynnä. Mutta aika nihkeetä tuloa sekin. Tosin en ole oikein jaksanut panostaa siihen riittävästi.

  Tämmösiä haja-ajatuksia mulla :) En tiiä oliko sulle apua, mutta näitä olen itse kokeillut ja kuten huomaat, suurimmassa osassa olen epäonnistunut :D Olen vähän tällainen kokeilijatyyppi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mammukka ajatuksistasi! Kirppispöytää pidän pari kertaa vuodessa, mies käy sitä hoitamassa tai minä itse jos on kaupunkiin asiaa. Paljon meillä kyllä olisi ylimääräistä tavaraa myytävänä, mutta niistä saatavia rahoja olisi tarkoitus säästää uutta sohvaavarten.

   Satasen lisätulot kun kuussa saisi nettona, niin elelisimme jo herroiksi :) Kelakin vaan tahtoo rokottaa melkein jokaisesta tienatusta eurosta, sitten tuista pois. Ja kun päätoimisesti hoitaa lapsiaan kotona, on sitten muu työ sivutyötä ja siitähän rokotetaan melkein kolmenkympin veroprosentilla.. Pitäisi ihan oikeasti laskea että miten paljon täytyisi vaikka iltatöitä tehdä, ettäkäisi edes tuo satanen käteen.

   Poista