torstai 9. toukokuuta 2013

Mehiläispesillä

Kävimme kurssilaisten kanssa kuluvan viikon tiistaina ensimmäistä kertaa pesillä. Paikkana oli kurssimme pitäjän koti.
Vähän kyllä jännitti, sillä minä vähän kyllä pelkään mehiläisiä (ja eritoten ampiaisia). Nyt kuitenkin mielenkiinto ja innostus voitti pelon.
Yllätyin kyllä että miten rauhallisia mehiläiset olivat. Tokihan olin jo kullut että ne ovat rauhallisia, mutta ei sitä oikein tajunnnut ennenkuin itse sen näki. Kun pesä ensin aukaistiin eivät mehiläiset välittäneet siitä mitään, vasta kun aloimme nostella niitä kehiä missä mehiläiset olivat alkoi isompi surina. Tokihan asiaan vaikutti hieman kolea sääkin ja mehiläiset olivat muutenkin vielä melko tiiviissä läjässä.
Eniten ehkä koko hommassa pelotti se kun niitä mehiläisiä kuitenkin vahingoittuu aina jokunen siinä hommassa, kävi jokaista sääliksi. Saa kyllä nähdä miten sitten pärjään omien mehiläisten kanssa, käy vielä niin etten raski niiltä hunajaakaan viedä, olivathan ne kyllä aika hurmaavia.
Harmittaa kun en kuviakaan hoksannut ottaa, mutta pitää sitten omaa pesää häiriköidä kameran kanssa.
Varailinkin jo alustavasti yhden pesän toiselta tarhaajalta, menemme sinne sitten vielä opettelemaan jaokkeiden tekoa. Pesä on kyllä aika kallis, mutta sen pitäisi tulla kahdella osastolla, yleensähän pesät ovat yksiosastoisia myyntivaiheessa. Tänä keväänä pesien hinta taitaa olla muutenkin aika korkea. Toivottavasti kesästä tulee kuitenkin parempi kuin viime kesä oli, nytkin on tas luvattu sateita pitkäksi aikaa.

Ollaan tässä saatu kuitenkin laitettua meille kasvimaata kuntoon. Saa tosin nähdä kasvaako siellä mitään, me kun asutaan savimaalla niin hieman märkää tahtoo olla. Olenkin jo kärrännyt sille pikkupläntille ainakin 15 kotyikärryllistä hiekkaa, harmittaa vaan ettei ollut kompostia mistä sekoittaa mukaan. Sitten pitäisi vielä kylvää maanparannuskasveja, mutta kauraa en ole onnistunut vielä saamaan mistään, jota kyllä ehdottomasti tarvitsisin tukikasviksi. Tattarikin olisi ilmeisesti hyvä, mutta sitäkin on vähän vaikea saada. Olisikohan joku muu helposti saatava?

2 kommenttia:

  1. Eikö missään Agrimarketissa, K-maataloudessa tai vastaavassa teilläpäin ole rehukauraa säkeittäin? Osa maahan, loput säilyvät alkutalveen ja lintujen ruokintaan, jos ei muuta käyttöä ole. Meidän savipihan nurmikolla kasvaa lintujen ja kanien jäljiltä kauratupsuja siellä täällä :)

    Onpa kiinnostavaa tuo mehiläisharrastus! Itse ostan hunajat tutulta, mutta kun kulutus on vähintään 12 kg vuodessa (!), voisi kyllä omiakin pesiä harkita.

    VastaaPoista
  2. En tullut kysyneeksi rehukauraa, agrimarketista. Jäin vähän kyllä harmittelemaan kun en talvella ostanut linnuille tarkoitettua kauraa sitä kun olisi saanut kilon-parin pusseissa. Löysin kuitenkin hyötykasviyhdistykseltä vielä kauraa, oli tosin koristeheinä osiossa ja eri lajuketta kuin se maanparannukseen myytävä, mutta hei, kaura kun kaura, liekkö sillä lajikkeella niin väliä :) hintää tosin postareineen tuli joten olisi varmaan ollut järkevämpää ostaa 25kg säkki rehukauraa ja syödä vaikka loput itse :D Mehiläiset ovat tällä hetkellä hyvin lähellän sydäntäni joten voin tällä olemattomalla kokemuksella suositella!

    VastaaPoista