torstai 2. toukokuuta 2013

Kevättä odotellessa

Aurinko paistaa ja vettä sataa, taitaa tulla kevät.. Eikun?

Viimeiset pari päivää on ollut kyllä hyvin vaihtelevia säältään. On ollut auringon paistetta, vettä ja lunta. Ja kaikkea siltä väliltä. Rakeitakin taisi alkuviiksota tulla.

Mutta kyllä se kevät sieltä vielä tulee, ihan varmasti!
Jos joku jo tuosta arvaa mikä kukka, saa kertoa minullekin!


Ruohosipuliakin pääsee jo kohta syömään.

Meillä on ollut vähän polttopuu ongelmia. Täällä oli polttopuita muutama kuutio kun muutimme tänne ja ukko toi töistä paljon saunaan poltettavaksi lankun pätkiä ja muuta jämä puuta. Ostettiin siihen lisäksi yhdeltä naapuriltamme (puukauppias kun on) kolme heitokuutiota puuta. Niillä mentiinkin melko kivasti helmikuulle. Sitten meillä pääsi käymään niin että erinäisten syiden takia puun tilaaminen vaan jäi tosi viime tippaan. Tästä läheltä kaikilta myyjiltä oli tietysti loppunut kuiva puu, joten puun saaminen meni vähän haasteellisemmaksi. Anoppini sitten tilasi meillekin polttopuita (ja maksoikin ne) samalla kun itselleenkin. Tosi kiva juttu, mutta myyjältä kesti puun tuominen tosi kauna ja puu oli vielä lisäksi kosteaa. Poltettua ne kuitenkin tuli, vaikka laatuun en ollut tyytyväinen. Sitten ukko kävi hakemassa yhdeltä myyjältä pikku lastin lisää polttopuuta, näytti hirveän hyvälle ja olikin toissavuotista puuta joten kuivaa piti olla. Sitten vaan kävikin ilmi (kun kaupat oli suoritettu), että se puu olikin ihan läpi märkää. Siis ihan polttokelvotonta. Meillä on liiterissä kuivamassa talvella kaadettua puuta joka on kuivempaa kuin tuo. Nyt on sitten tilanne että meillä ei kerta kaikkiaan ole enää polttopuita. Ja näyttää että kuivaa puuta ei tahdo saada mistään. Ollaan sitten poltettu tuollaista lautaa mitä ukko on tuonut työmaalta, ollaan kyllä säästelty niitä muuhunkin tarkoitukseen, mutta pakko kai se on taloa lämmittää vielä jollain, kun niin pihejäkin ollaan ettei raski noita pattereita isommallekaan vääntää.

No valittelut sikseen. Ajattelin sitten kokeilla tehdä tuosta meidän pihalla olevasta järjettömän märästä puuläjästä holz hausenin, idean sain täältä. No yritykseski jäi kyllä nyt se. Kahdesti homman aloitin ja molemmilla kerroilla meni männikköön. Ensin tein liian pienen ja sitten alusta petti (sen siitä saa kun kyhää jotain vaan äkkiä) ja koko talo sortui (ja olin jo 2/3 osaa ehtinyt pinota). Siinä vaiheessa meni hermot ja jätin läjän tuohon pihalle.
Meillä pitäisi alkaa kantaa noita liiteriin pilkottuja puita pihalle, liiteriin kun pitäisi alkaa tekemään lattiaa. Nyt siellä on vaan maalattia ja se on märkä, savimaalla kun asutaan. Ukko haluaisi tehdä sinne ihan betonilattian, siellä voisi sitten säilyttää paremmin kaikkea ja vaikka autoakin jos tarvitsee remonttia tehdä (ja niitähän pitää, kun 80 luvun autoja omistetaan). No ehdotin sitten ukolle että tehdään niistä puista tuollainen holz hausen, kun pihalle ne pitää kumminkin kantaa ja sain kyllä taas tyypillisen vastauksen, ihan vapaasti (lue: siitä vaan, kunhan et odota että minä osallistun). Ajattelin silti kokeilla, pinoa oli ihan terapeuttistakin pinota, asetella puita siihen nätisti. Ja kiinnostaa tosiaan tietää että olisiko meillä mahdollista saada omia polttopuita jo ensi talveksi, netistä kun tosiaan löytyi että tuolla tavoin puut voivat kuivua jopa 3 kuukaudessa.
Joka tapauksessa ajattelin ostaa polttopuita tänä vuonna jo hyvissä ajoin, että välttytään tämän talviselta ongelmalta.

Tuli taas pitkä sepustus, mutta ei ole nyt ollut aikaa oikein kirjoitella ja sitten käy näin kun alan jotain pikaisesti kirjoittamaan. Piti ihan lyhyesti vaan mainita tuosta puuhommastakin ja oikeastaan vaan mainostaa tuota holz hausenia..

5 kommenttia:

 1. Meillä on liiterissä maalattialla ensin trukkilavoja ja sen päällä puut. Eivät märkäne ja ilma kirtää. Kaikki ei mahdu liiteriinkään, koska miehen rakas työ ja harrastus on metsä, puut ja polttopuut. Pihalle ukko on tehnyt trukkilavoista "aitauksia". Eli lattiana lavat ja seininä lavat ja puut pinoina sisällä ja pressuja/kevytpeitteitä päälle. Pysyvät kuivina. Nyt ollaan poltettu vuoden 2008 puita tuollaisesta aitauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on siellä lattialla jotain vanhoja puita (mitkä pitäisi kyllä sieltä pelastaa kun vielä voi, olivat siis siellä jo kun muutettiin), mutta muuten on niin märkä aina siinä se pohja, siellä säilytetään myös ruohonleikkureita ja muita koneita, jotka just lavojen (ovat muuten tosi monikäyttöisiä, pitäisi aina olla ylimääräisiä jemmassa) päällä tällä hetkellä.

   Poista
 2. Tuosta sortumisesta tuli mieleen että laitoitko alempien puiden alle korokkeita ulkoreunalle jotta puut "makaavat" enemmän keskelle? Itsellä kaatui seinustaa kun oli liian ulospäin kääntyneinä ja eivät näin tukeneet toisiaan. Se että niiden paino keskittyy sisäänpäin taitaa luoda jämäkkyyttä muotoon. Toivottavasti saat vielä onnistumaan! Sain omani jo melkein pään korkeudelle, toivottavasti huomenna pääsen taas jatkamaan :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja tosiaan jossain korkeudessa (metri?) pitäisi laittaa ristiin pidemmät pari oksaa päälle lisätuennaksi ja siitä jatketaan taas. Toivottavasti muistan lisätä nuo itsekin :D.

   Poista
  2. Ensimmäiseen versioon laitoin sinne pohjallekin, toiseen en mutta pariin kohtaan väliin kylläkin. No tuo sortuminen kuitenkin taisi johtua siitä, että tein sellaisen hienon pohjan (tiiliä ja niiden päällä köynnötuki) joka ei ihan sitten tietysti kestänyt sitä painoa, no oma vika. Nyt oli ukko tuonut lavoja töistä joten ajattelin niiden päälle tehdä sitten sen isomman version, jos pinoan kaikki puut tuolta liiteristä. Ymmärsin että tuo maasta irti nostaminen ei houkuttelisi sitten niin käärmeitä, kun meillä sellaisiakin on. Kiitos muuten tuosta vinkistä, pitää katsella sopivat tukipuut sitten sinne väliin.

   Poista