keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Ahkerana on oltu..

Taaskaan ei oikein ole ehtinyt päivitellä kuulumisia, mutta nyt saa ihan rauhassa kirjoitella kun äitini tuli katsomaan lapsia (ihanaa omaa aikaa ja varautukaa siis pitkään tekstiin). Tekemistä on kyllä muutenkin piisannut.

Minähän ostin läjän vanhoja ikkunoita, joista pitäisi sitten hieno kasvihuone nousta. Sen piti ihan valmistua nyt kevääksi, mutta jostain syystä taas se rojekti vähän on venynyt..
Olen ollut vähän laiskan puoleinen niiden ikkunoiden kunnostamisessa. Minähän taistelin niiden peevelin ikkunakittien kanssa kun osa ei meinannut lähteä sitten millään pois. Aika monta lasiakin siinä hommassa rikoin. No jätin sitten osan laseista paikoilleen ja päätin että olkoon. Pitihän sitten tietysti heti sen jälkeen lukea lehdestä vinkki miten ikkunakitit saa helposti pois, lämmittämällä vaikka kuumailmapuhaltimella. En tietysti olisi tarvinnut tuota vinkkiä aiemmin, en ollenkaan. No ajattelin nyt kuitenkin koittaa vielä irroittaa loputkin lasit, että saan kaikki ikkunat kunnostettua perusteellisesti. Aikaa ei vain tunnu siihenkään löytyvän (tai ehkä se olikin se motivaatio..). Sitten pitäisi vielä hioa puitteet ja kitata lasit takaisin paikoilleen ja maaliakin laittaa päälle. Loppu onkin sitten onneksin ukko kullan hommaa.
No melkein oma aloitteisesti mies sitten teki väliaikaisen kasvihuoneen (mitenhän väliaikaiseksi mahtaa jäädä), kun tomaatit ja avomaankurkut pitää jonnekin saada.
Tämä ei muuten maksanut mitään, kaikki materiaalit löytyi omasta takaa jo. Mies kun tuo tuota putavaraa aina töistä, mikä olisi muuten roskiin menossa. Tuonne muovitettuun osaan olisi tarkoitus tomaatit ja basilika (ja paprikat ja chilit, jos ne yhtään tuosta kasvavat) laittaa ja tuohon etualan laatikkoon avomaankurkut. Tomaatti ja kurkku ei kyllä kai oikein pidä toistensa seurasta, mutta jospa nyt kuitenkin vähän sietäisivät toisiaan. vähän minua kyllä mietittyttää, kun tuo muovi ei ole ihan kirkasta, että saavatko tarpeeksi valoa sitten siellä. Toisaalta eihän ne kasvuharsotkaan ole kirkkaita ja niitäkin suositellaan pidettäväksi monesti koko kasvukauden. Aurinko siihen ainakin paistaa koko päivän (jos muuten sattuu paistamaan).
Loppu viikosta aikoi mies tuoda kuorma-autolla multaakin, pääsee sitten kottikärryjä taas lykkimään.

Tomaati ja kurkut näyttävät jo ihan hyville, mutta paprikat ja chilit ovat melkein lopettaneet kasvunsa. Noista kukka- ja parsakaalin taimista (alemmassa kuvassa etualalla) ei nyt kannata puhuakaan. Tosi hyvällä tuurilla pari kukkakaalin taimea saattaa selvitä. En tiedä mikä meni niiden kohdalla pieleen, järjettömästi kasvattivat vaan vartta ja tahtoivat sitten katkeilla joka välissä. Valonpuutettakaan ei pitäisi olla, kun tomaatit tuossa vieressä voivat ihan hyvin. Pitäisiköhän niiden kohdalla kokeilla suorakylvöä ulos vielä, vaikka näillä korkeuksilla ainakin pitäisi vissiin esikasvattaa taimet.

Muuten olenkin jo kylvänyt melkein kaiken, herneet on vielä laittamatta. Voi olla että jonkun mielestä olen vähän aikaisessa, mutta ilmat on olleet niin loistavat ja maakin oli jo siinä kunnossa että kylvämään pääsi, niin ajattelin etten tuhlaa sitten hyviä kasvuilmoja. Varmahan se on että kuun vaihteessa viimeistään tulee kylmempi jakso, mutta pitää sitten lisäillä katteita ja halla harsoja päälle. Meillä kun tuo kasvimaakaan ei ole niin suuren suuri että se olisi ongelmana.


 Aloitin nyt muuten holz hausenin numero 3. Tällä kertaa tein pohjatyöt kunnolla, viimeksi ei ihan onnistunut. Ukko kyllä meinasi että jos nyt levität ne pitkin pihamaata, saat kyllä kerätä ne itse. Tuli samalla huomattua, että ei tuo umpinainen liiteri ole ihan puun kuivatukseen hyvä, kauhean kosteita ja jopa jotain homatta tai sieni kasvustoa noissa alimmaisissa puissa oli, joten ihan hyvä että pääsevät ulos tuulettumaan.  Meillä kyllä tosin ongelmana märkä maa. Nytkään tuolla liiterissä ei voi kävellä ilman että jotain pitkospuita virittelet kulkuväylälle. Ihan on liejuinen. Ja sen takia sitä pitäisikin rueta tyhjentämään että saadaan kunnon lattia sinne.

Kanalakin (siis liiterihän se on) on päässyt johonkin vaiheeseen. Lähinnä siis purettu sitä (ja vähän oiottu ja tuettu) ja mietitty että mitä sille tehdään. Ongelmana on meidän routiva maa ja perustukset. Sellaiset ruuvipaalut olisi kauhean kätevät (eivätkä kovin kalliit), mutta niiden tieltä pitäisi koko tönö purkaa pois. Ja aika iso homma siinäkin olisi. Toinen vaihtoehto olisi valaa betonista jalat, mutta niitä ei saisi, ainakaan yhtä helposti, niin syvälle (ja se tietäisi minulle myös lapio hommia). Mutta edelleen toivon että voisin jo loppu kesästä saada kanoja ja kukonkin.

Ja niinpä se oma aika taas menikin, pitää taas alkaa noita lapsia kaitsemaan.

6 kommenttia:

 1. "Melkein oma-aloitteisesti" :D Hauska ilmaus!

  Kasvihuoneitahan myydään paitsi lasiseinäisinä, myös kennolevystä rakennettuina, ja se on varmaan yhtä himmeää kuin tuo muovi. Ja lasiseinät joutuu helteillä maalaamaan kalkkivellillä, ettei kasvikset kärvenny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpäs muuten muistanutkaan, että niinhän se tosiaan on, että laseja joutuu sitten maalaamaan. Toivotaan että nuo tomaatit ja muut sitten vielä jonkun verran satoakin tuottaisivat.

   Poista
 2. Tosi paljon olette saaneet aikaan :) Väliaikaisratkaisut kuulostavat niin tutuilta. Meillä niitä harrastetaan myös, usein väliajat kestävät yllättävän kauan. Mutta pääasia, että hommat toimii.
  Olen myös miettinyt tuota aikaisuutta, pelottaa, jos hyvät säät ovat hämänneet. Olen kuitenkin sikäli hillinnyt, että kaikki arimmat olen vielä jättänyt kylvämättä ja istuttamatta. Ei sitten niin paljon harmita, jos tulee hallaa. Ja sen olen huomannut, ettei toisten blogien perusteella ainakaan kannata kiirehtiä omia kasvatusjuttuja, koska Suomi on niin pitkä maa, eikä alueet ole vartailukelpoisia kasvuolosuhteissa. Toinenhan voi asua monta sataa kilometria etelämmäs. Tai pohjoisemmas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä vähän hankalaa, kun ei ole aiempaa kokemusta avomaankasvatuksesta. Toisaalta en kyllä ole muutenkaan ole laittanut kuin sipuleita, porkkanaa ja perunaa. Ja tietty myös salaattia, pinaattia ja muita kesäkasviksia ja niitä voi sitten kylvää uuden erän, jos halla ne vie. Toisaalta tiedän kyllä että olen hieman aikaisessa, nämä tosiaan hämäävät, kun on niin lämmintä, vaikea muistaa että ollaan vielä toukokuun puolella :)

   Poista
  2. No ei sulla varmaan ole tuolla kasvivalikoimalla mitään hätää, vaikka vähän viilenisi. Luulen. Ihan tosi hienoa, että olet aloittanut kasvimaan viljelyn! Hyvä hyvä, kyllä se siitä :)

   Poista
  3. Niin minäkin toivoin. Mutta onpas tänään kylmä aamu, toivottavasti kasvihuoneessa majailevat kurkun ja tomaatin taimet voivat hyvin.

   Poista