sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Mehiläisviikko

Mennyt viikko on ollut osaltani varsin mehiläispainotteinen. Tiistaina ja keskiviikkona olin siellä mehiläis kurssilla, torstaina olin mehiläisyhdistyksen kokouksessa, perjantaina kävin katsomassa yhden vanhan herran (joka jo lopettanut mehiläisten pidon) pesä- ja hoitotarvikkeita ja lauantaina käytiin sitten hakemassa sieltä kalustoa.

Nuo isot laatikot ovat siis niitä pesäosastoja, joiden sisällä mehiläiset asuvat. Oikean puoleisen pinon päällä on kolme ulkokattoa (yksi niitä sitten vaan tulee) ja tuossa vasemman puoleisessa pinossa on talvea varten lisää katon osia, sekä pari pohjaa.


Mukana tuli myös jonnin verran valmiiksi rakennettuja kakustoja (siis noita kennoja, missä se hunaja sitten on). Nuo tummat alueet on sikiöityjä alueita (siis niitä kohtia mistä sitten syntyy uusia mehiläisiä) ja muuten kalusto on kyllä vielä puhdistamatta, joten ei ehkä näytä vielä kauhean hyvälle.
Seuraavan kerran kun meillä on kurssi taas, valmistamme juuri noita kehiä, siis kokoamme nuo puureunat, langoitamme ne ja laitamme siihen vahapohjukkeen. Se pohjuke on siis sellainen mehiläisvahasta tehty levy, missä on tuo kenno kuvio valmiina, mutta mehiläiset sitten rakentavat itse sen lopun (en hoksannut kuvaa ottaa sellaisesta levystä).
Lisäksi tilasin itselleni puvun ja hanskat ja miehelleni ostin käytettynä (hän kun ei kuulema aio pesille tulla, no katsotaan nyt). Vielä olisi kaikenlaista hankittavana, mutta periaatteessa näillä pääsisi jo melkein alkuun.

4 kommenttia:

 1. Olen myös nyt aloittanut kurssin ja se on kyllä ihan hurjan mielenkiintoista! Täytyisi vain löytää joku oppi-isä tai -äiti, joka vielä voisi kädestä pitäen neuvoa asioissa. Olin hieman yllättynyt kaikkien tarvittavien hankintojen hinnakkuutta, mutta alanpa katsella, jos minäkin löytäisin käytettyjä juttuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti katsella käytettyjä, vaikka paikalliseen lehteen osto ilmoitus. Suomessa on kyllä niin paljon käytettyjä tarvikkeita, että jos ei meinaa kunnon pisnestä tehdä, ei uutena kannata paljon ostaa. Meillä on tuo kurssin pitäjä sitten sellainen oppi isä ja hänen kauttaan saa myös kaikkia tarvikkeita ja muuta. Kannattaa myös ehkä harkita Suomen mehiläisliittoon liittymistä ja jos siellä päin olisi vaikka ihan oma jaosto, niin sitäkin kautta varmasti voisi apua löytyä. Pitääpäs vielä mainostaa sinulle Janne Jokisen mehiläishoitosivuja, kannattaa ehdottomasti käydä lukemassa, jos et jo ole.

   Poista
 2. Voi hitsi, miten mielenkiintoista :)!! Postaile ihmeessä hankkeen edistymisestä lisää. Blogissani on sulle Nannukka haaste!

  http://mummonmokkielamaa.blogspot.fi/2013/04/haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset haasteesta, yritän siihen ehtiä vastaamaankin ;) Ja varmasti kirjoittelen lisää, kunhan taas edistytään asiassa.

   Poista