torstai 4. huhtikuuta 2013

Honteloita taimia

Sain kylvettyä ensimmäiset tomaatit ja paprikat viime kuun lopulla. Ensimmäiset tomaatit pilkistivät mullasta noin viikon päästä. Nyt tuntuu etteivät ole kasvaneet juuri ollenkaan ja loput siemenet on itäneet kauhean hitaasti. Pikku taimien alut ovat hirveän honteloita, eikä niissä ole vielä edes ensimmäisiä oikeita lehtiä. Kun katselen muiden istuttamia tomaatteja, ne todella näyttävät jo tomaateilta. Omani ovat jotenkin surkeita ja alan jo (tässä vaiheessa!) epäillä että tuleekohan niistä koskaan mitään.
Minulla on vähän ikävä taipumus olla hirveän pessimistinen. Kun ajattelee (ja valmistautuu siihen) mikä kaikki voi mennä pieleen, ei yleensä tarvitse pettyä niin kovin (vaikka usein petyn siltikin). Nyt olen vähän maassa noiden onnettomien taimien suhteen.
Minun pitäisi opetella olemaan vähän armollisempi itselleni. Eihän kaiken tarvitse onnistua aina ja kerralla. En ole mikään synnynnäinen viherpeukalo vaikka puutarha hommista pidänkin. En ole aiemmin (puitteiden puutteessa) kasvattunut mitään ihmeellisempää, jotain vain ikkunalaudalla. Joten ehkä nämäkin asiat on vaan opeteltava, joskus kantapään kauttakin.
Ja eihän sitä koskaan tiedä vaikka ne jonkin ihmeellisen kasvupyrähdyksen saisivatkin, ja meillä olisi vielä toivoa omista tomaateista ja paprikoista.

Opettelusta puheen ollen, tein tuossa viikonloppuna jotain mitä en ole aiemmin kokeillut. Kuorin nimittäin puun. Kaadettiin pääsiäisen pyhinä lisää koivuja polttopuuksi ja säästettiin pari suorinta runkoa (reilun parin metrin pätkät), johonkin kivaan näpertelyyn sitten tulevaisuutta ajatellen.
Mies sitten kuori ensimmäisen puun melko rivakasti ja lykkäsi sen kuorima jutun (en tiedä sille oikeaa nimeä) minulle ja sanoi että toinen pitäisi kuoria. No päätin sitten kokeilla ja voin sanoa, että ei muuten ole lähellekään niin helppoa mille näyttää! Hikihän siinä tuli ja aikaakin meni ihan kiitettävästi ja sain kuin sainkin puun kuorittua (meinasin kyllä lopettaa kesken pari kertaa kun tuntui että ei hommasta tule mitään).
Oli meillä aikaisemmin puhe (minun ehdottamana) että jos rakentaisimme uuden saunamökin omista puista (jos siis meidän metsäpläntillä tarpeeksi sopivaa puuta vaan on), sellaisen hienon hirsisaunan. No kysyi sitten mies että mites meinaat sen saunan tehdä, kun puolikasta koivua ei jaksa kuoria ja sitten pitäisi vielä neljäkymmentä mäntyä lisää. No meinasin tietenkin, että sinähän se kirvesmies meistä olet, mutta pisti se vähän ajattelemaankin. Siinä vähän tuli sitä perstuntumaa, että mitä niitä mökkejä oli ennen rakentaa. Eipä olis tainnut minusta olla siihen hommaan ja kyllä arvostus ihan oikeasti nousi heitä kohtaan jotka oman tupansa ovat itse rakentaneet. Kaataneet puut, muokanneet maan ja tuvan rakentaneet (ja varmaan pari muutakin rakennusta).
No kyllä se kuoriminekin sitten vähän helpottui loppua kohden, tekniikkalaji tämäkin.
Oli toisaalta myös vähän vapauttavaa kokeilla jotain mitä en osaa. Minulla tahtoo olla vaikeaa tehdä jotain mitä en osaa. Koska en osaa. On vaikeaa, ja olen todella joutunut opettelemaan sitä aikuisena, että saan minäkin olla osaamatta jotain ja tehdä virheitä. Olisi ihanaa kokeilla kaikkea uutta, varsinkin puutyöt kiinnostaa, mutta kynnys kokeilla on ollut liian suuri, jos en olekaan seppä syntyessään (kukapa olisi). Ehkäpä minä tämänkin vuoren vielä elämässäni valloitan.

(Olispa muuten kiva aina laittaa kuviakin näihin juttuihin, mutta. Kun en koskaan muista mitään kuvata. Tai, kuvat ovat aivan surkeita, jos vaikka satun muistamaankin. No seuraavaan sitten.)

2 kommenttia:

  1. Heippa Nannukka!
    Älä lannistu tomaattien suhteen. Honteloita ne aluksi ovatkin. Jos ovat hailakoita, katso saavatko ne tarpeeksi valoa. Jos kovin pitkiksi venähtävät, voit kouliessasi laittaa vartta reilusti multaan, jotta lyhenevät :). Minä olen kohta 20 kesää kasvatellut omia tomaatteja ja säännöllisin väliajoin menee pieleen. Sitä se viljely vaan on, pienessäkin mittakaavassa ;D.
    Tsemppiä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos tsempistä! Nyt alkaa putkahdella jo ensimmäisiä oikeita lehtiä. Paremmin voivat nuo kaupan tomaatista lähtöisin olevat taimet. Huonolta näyttää nuo luumutomaatit jonka siemenet ostin ihan liikkeestä, itivätkin jotenkin huonosti. Vaihdoinkin niille paremman valon ja siitä taisivatkin piristyä. Paprikat näyttää paljon paremmille.

    VastaaPoista