tiistai 5. maaliskuuta 2013

Aina ei voi ja jaksa (lue harkiten)

Pyrin olemaan kaikissa valinnoissani ekologisuuteen, aina vähän kerrallaan keksin uusia keinoja ja tapoja.
Mutta sitten elämä heittää härän pyllyä ja ei jaksakaan enää paljoa kiinnostaa lajitellla jätteitä tai mitään muutakaan. Mennään sieltä mistä aita on matalin, ja yleensä myös epäekologisin.
Nuoremmalla pojallani oli ihan rutiini leikkaus viime perjantaina ja se meni ihan suunnitellusti. Sitten vaan tapahtui jotain ja hän meni todella huonoon kuntoon, ja nopeasti. Poika kiidätettiin äkkiä teholle ja hengityskoneeseen. Nyt on ollut hengityskoneessa nukutettuna jo neljättä päivää. Täytyy vaan kiittää onneaan että hän on nyt Suomen parhaassa mahdollisessa sairaalassa josta löytyy parhaat mahdolliset lääkärit, eli siis Helsingissä Lastenklinikalla.

Vaikka en nyt tosiaan jaksa lajitella edes biojätteitä (kun ei ole tässä asunnossa erillistä astiaa sille, eikä kiinnosta sellaista alkaa myöskään värkkäilemään), en silti tunne siitä edes huonoa omaatuntoa. Minusta tärkeää onkin se mitä valintoja arkena tehdään. Toisaalta taas minua ärsyttää että täällä ei ole sitä bio astiaa, se kun taitaa nykyään olla kiellettyä viedä biojätettä kaatopaikalle. Kyllähän minä ne lajittelisin jos kaikelle olisi vaan omat astiat.

Toinen asia mikä minua nyt ärsyttää on se että päättäjät vetoavat  (jos yritetään vaikka jotain päästöjä rajoittaa) siihen että teollisuus ja ihmisten työpaikat siinä sivussa kärsivät (kyllä he tarkoittavat että oma lompakko siitä kärsii). Miksi kaiken muun pitäisi sopeutua teollisuuden tarpeisiin, eikö sen pitäisi mennä juuri toisinpäin? Eikö teollisuuden pitäisi sopeutua ihmisten tarpeisiin, nyt siis vastaavat lähinnä pomojen ja osakkeen omistajien tarpeita.
Ja mitä työpaikkoihin tulee, uskon että lähiruoka ja kotimaiset ekologiset tuotteet lisäävät, eivät suinkaan vähennä niitä työpaikkoja. Tokihan on selvää että muutosvaihe on tiukempi ja voi hetkellisesti vaatia jonkun työpaikan, mutta kyllä länsimainen yhteiskunta on muutoksen tarpeessa, tai oikeastaan se ei tule selviämään ilman muutosta.

Tämä oli nyt hyvin sekalainen tuotos tekstiä, tämän kriisin keskellä ei pääkoppa nyt parempaan pysty, mutta tuntui että oli kirjoitettava. Palaan sitten järkevämpänä ehkä joskus.

4 kommenttia:

 1. Elät raskasta aikaa. Voimia sinulle.

  VastaaPoista
 2. Voimia ja valoa elämääsi. Meillä kulkeutuu esim. lahjana tavallisia pesuaineita kylppäriin ja köyhänä ne mieluummin käyttää kuin lahjoittaa pois, vaikka tykkäisin itse käyttää vain luomua. Lisäksi pienellä paikkakunnalla ei saa paljon luomuna, onneksi lisääntyvissä määrin (esim. Urtekramin shampoot ja hoitoaineet löytyy jo marketista, mutta hintaa on silti paljon enemmän kuin tavallisilla tuotteilla)Itse koitan vähän voimien mukaan lisäillä luomua, esim. hiukset värjään nykyisin hennalla ja pitkään olin ihan omalla värillä. Pieniä asioita, mutta siitä se lähtee :)

  VastaaPoista
 3. Kaikkea hyvää teille ja voimia. Minulla on tosi herkkä eko-omatunto, mutta tiedän omasta kokemuksesta, ettei sillä loppujen lopuksi ole mitään väliä silloin kun on oikeasti joku kriisi elämässä. Silloin on tärkeintä vaan ne ihmiset siinä lähellä ja oma jaksaminen. Ja niin se saa ollakin :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos teille! Kun ei ihan elä tämän valtavirran mukana, on se aina vähän kahden puolen hyppimistä. Onneksi nyt saadaan olla kotona ja olla vähän ekommin!

  VastaaPoista