keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Pyykkäämistä ja kestovaippailua.

Meillä hajosi pyykinpesukone kolme viikkoa sitten (oli onneksi vielä takuu voimassa). Ei ole muuten ihan hyvä juttu, näin kestovaippailevassa perheessä. Kertakäyttövaippoja en suostunut ostamaan, joten vaippoja ja muuta tärkeää pyykkiä oli siis kuskattava jatkuvasti jonnekin pestäväksi. Yleensähän pesen vaippoja joka toinen yö (kun sähkö on silloin hieman halvempaa). Nyt saatiin venytettä pesuväliä niin että vaippoja tarvitsi vain pestä joka kolmas päivä. Kun vaippojen lisäksi pyykkiä joutuu pesemään muutakin 2-4 koneellista, tarkoittaa se päivittäistä pyykinpesua, siksipä pesukoneen hajoaminen toi myös vähän kivaa helpostusta kotiaskareisiin. Mies kuskasi pyykkiä kaupunkiin pestäväksi tai itsekin vein jos oli sinne asiaa.
Eilen saatiin sitten pesukone vihdoin kuitenkin korjaamolta kotiin ja taas voi iloinen pyykkirumba alkaa. Ajattelin kuitenkin yrittää venyttää vaippojen pesua edelleen siihen, että pestään vain joka kolmas yö.

Mehän aloitimme kestovaippojen käytön jo esikoisella, alkuun hän käytti vain osittain kestoja, lähinnä kotona. Hänen ollessa muutaman kuukauden ikäinen siirrytiin sitten kokonaan kestoihin. Alkuun oli käytössä vain harsot ja villikset, myöhemmin aloin sitten tehdä muotoon ommeltuja vaippoja itse. Kakkonen sai sitten käyttää jo syntymästään asti kestoja (tai siis kotiutumisestaan), ja käyttää niitä edelleen, sairaalassa on kuitenkin sairaalan kustantamat vaipat eli kertakäyttöiset käytössä.

No ajattelinkin laittaa tähän vähän omia vinkkejä aloitteleville kestoilijoille.
Ensinnäkin kannattaa aloittaa tiedon keruulla, kestovaipat vaativat kyllä enemmän vaivaa alkuun, kun täytyy vähän opiskella asioita. Hanki tai lainaa muutama erimallinen vaippa ja vaikka kymmenkunta harsoa (harsoja tarvitsee aina muutenkin). Jos et hanki AIO-vaippoja (all in one), hanki myös hyvät imut (tässä me mentiin aluksi metsään ja aiheutti runsaasti ohivuotoja). Kestovaippailua voi alkuun harrastaa vaikka vain kotona päivällä, yhdellä tai kahdella vaipalla vuorokaudessa. Jokainen käytetty kestovaippa on yksi vaippa vähemmän kaatopaikalla.
Kun olet löytänyt sopivan vaippamallin, kannattanee pitäytyä siinä. Käytettynä löytyy yleensä hyvin vaippoja ja kannattaa katsoa vaikka huutonetistä.
Jos ompelet itse vaipat, kannattaa aluksi pyytää vaikka sukulaisilta vanhoja puuvilla ja pellava pyyhkeitä ja lakanoita ja omella niistä jonkin kaavan mukaan koevaippoja. Sovittamalla niitä voi sitten tehdä vielä muutoksia kaavaan tai tehdä jollain ihan toisella kaavalla, jos vaippa ei ollutkaan hyvä.
Kannattaa tutustua vaipoissa käytettäviin materiaaleihin sekä erilaisiin vaippamalleihin. Erilaiset Pul-kankaat ovat kosteussulku (kosteussulku=estää päällivaatteita kastumasta, siis pissa pysyy siellä oikealla puolella) kankaita, myös kaksinkertainen polyester fleece toimii kosteussulkuna. Kuivaliinana käytetään yleensä kuivaliinakankaita tai coolmax-kangasta. Villa voi toimia kosteussulkuna tai kuivaliinana, tai vaikka imuna. Villa imee paljon painoonsa nähden, tuntumatta kostealta tai epämukavalta, eikä se luovuta kovin helposti kosteutta.
Puuvillaiset imut (frotee, harsot, flanelli) ovat yleensä n. nopeita imuja. Ne imevät nopeasti pissan, mutta eivät pysty keräämään sitä paljon. Sellaiset kannattaa laittaa lähimmäksi pyllyä (kuivaliinan jälkeen).
Bambu, tencel ja hamppu (ns. hitaat imut) imevät huomattavasti enemmän kuin puuvilla painoonsa nähden, mutta eivät ime nestettä niin nopeasti kuin puuvilla.
Itse läytän imuissa sellaista järjestystä, että laitan lähimmäksi pyllyä nelinkertaiseksi taitellun (40x40cm) harson, eli siis neljä kerrosta, sitten laitan kuusi tai kahdeksan kerrosta bambua, hamppua tai tencelia ja lopuksi vielä muutaman kerroksen samaa vaipan etuosaan (kun noilla pojilla se pissi tulee lähinnä siihen yhteen kohtaan).
Aloittelijaa saattaa myös hämmentää kun puhutaan taskuvaipoista, sisävaipoista, kuorivaipoista, villiksistä, aio-vaipoista jne.
Sisävaippa on sellainen jossa ei ole ksoteussulkua ollenkaan, eli sen päälle tarvitsee vielä erillisen kosteussulun, joko kuorivaipan tai villikset (eli villahousut). Tämä voi kuulostaa alkuksi huonolta vaihtoehdolta, kun on vaippoja joissa on kosteussulku valmiina, mutta erityisesti vastasyntyneillä ja yövaippana sisävaippa ja villikset ovat (ainakin omasta mielestä) lyömätön yhdistelmä. Villikset pitää pienet ohivuodot hyvin kurissa. Varsinkin vastasyntyneille voi olla vaikeaa löytää riittävän hyvin istuvaa vaippaa ja yövaippaan tulee monesti todella paljon pissaa.
Taskuvaippa voi olla kosteussulullinen tai sisävaippa. Siinä on yleensä jokin kuivaliinakangas ja vaikka pul kangas tai sisävaipassa kuivaliinakangas ja joustofrotee. Taskuvaippassa on täyttöaukko, joko etu- tai takapuolella, josta laitetaan imut vaippaan, vaipassa voi olla myös kiinteitä imuja lisäksi. Sama kuin täyttövaippa. Itselläni on ainoastaan taskuvaippoja. Coolmax/pul Br kankaasta tehtyjä taskuja päiväkäyttöön ja coolmax/joustofrotee sisävaippoja, joissa myös muutama kiinteästi ommeltu imu, yökäyttöön. Itse pidän näitä kaikkein kätevimpinä vaippoina koska ne voi täyttää aina tarpeen mukaan (enemmän tai vähemmän imuja) ja kuivuvat nopeasti.
Kuorivaippa on yleensä pelkkä kosteussulku, tai vaikka villahousut. Siinä ei siis ole taskua johon laittaa imuja eikä siinä itsessään ole imuja.
All in one-vaippa on sellainen jossa on kaikki vaipan osat yhdessä valmiina. Siinä on yleensä kuivaliina, imut ja kosteussulku. Muistuttaa kaikkein eniten kertakäyttövaippaa. Aloittelijan mielestä saattaa kuulostaa helpommalta, mutta tässä on myös huonojakin puolia. AIO vaipat ovat yleensä hyvin paksuja ja siksi kuivuvat hitaasti jopa usean päivän. Niiden imuteho ei myöskään monesti riitä sellaisenaan, vaan myös niihin joutuu monesti laittamaan lisäimuja.
Vaippoja valittaessa kanaattaa kiinnittää myös seuraaviin asioihin huomiota. Miten suuri pesukone on ja miten usein haluaa pyykkiä pestä. mitä useammin vaippoja pesee sitä vähemmän niitä yleensä tarvitsee. Mitä paksumpia kangaskerroksia on sitä hitaammin ne kuivuvat. Monia kestovaippakankaita ei suositella laitettavaksi kuivausrumpuun.
Itse löysin aloittaessani kaiken tarpeellisen tiedon Kestovaippainfon keskustelupalstalta, kun vain jaksoi vanhojakin keskusteluja selata. Aina olisi hyvä jos tuttavapiiristä löytyy kestovaippailijoita, mutta aina niitä ei ole, eikä kaikille muutenkaan toimi vaipat samalla lailla. Ensimmäisestä vastoinkäymisestä ei kannata lannistua ja voi ottaa vaikka alkuun tavoitteeksi käyttää päivän aikana yhtä toimivaa kestovaipaa.

Kirjoitin tähän nyt omien kokemuksien mukaan ja lähinnä niistä asioista jotka meillä on toiminut, varsin suppeasti siis, mutta toivon että joku saisi kuitenkin apua tästäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti