perjantai 13. heinäkuuta 2012

Kuluttamista ja kirppistelyä

Taas perjantai ja kirppistely päivä. Tämmöistä tarttui mukaan tänään.

Patenttikorkki pulloja tarvii aina. Tällä kertaa 0,5 litran olutpulloja, 5kpl hintaan 2,50e.
Maljakko (tai myytiin kaatimena), en itse asiassa omista yhtään maljakkoa, tarvetta olisi kyllä ollut. Hinta 2,50e.
Opan kahvipannu 9e, pohjassa palanutta, en saanut vielä kaikkea pois mutta eiköhän siitä hyvä tule.
Samanlainen Kermansaven Heinä-sarjan aamiaissetti teekupilla, kuin viime viikollakin, kunto hyvä ja leimat molemmissa. Hinta 5e.
Ripustettava kynttilälyhty, 1,50e.
Kaksi lyhyt hihaista paitaa vanhemmalle pojalle, toinen vaan taitaa olla sopivampi vasta ensi kesänä. Hinta 1,50e/kpl.

Tykkään ostella kaikenlaisia tavaroita ja pidän vähän sellaisista kalliista luksustavaroista. No kuluttaminen kuluttaa myös aina luonnonvaroja, enemmän tai vähemmän. Kuluttamista pitäisi siis vähentää. Olenkin alkanut vähän järkeistämään itseäni, että tarvitsenko ihan varmasti kaikkea sitä krääsää mitä kaupassa myydään. Travitsenko kaikkea sitä sähkökrääsää mitä meille myydään?
Laskeskelin jo aikaa sitten että pelkästään keittiöstäni löytyy ainakin 19 erilaista sähköä vaativaa laitetta. Verkosta tai pattereilla. Ihan järjetöntä! Mihin sitä kaikkea tarvitsee ja onko kaikki tosiaan välttämättömiä, no ainakin hella/uuni, jääkaappi, pakastin ja lapsipeheessä kyllä mikrokin (ihan oikeasti pärjäisihän sitä ilmankin, mutta kyllähän se helpotta arkea ihan älyttömästi, ja toisaalta on ihan turhaa lämmittä esim vauvan maidon takia hellaa). No sitten löytyy niitä vähän kyseenalaisia tavaroita, kuten kahvinkeitin, vedenkeitin, leivänpaahdin, sähkövatkain, leipägilli, kello (mikrossa olisi jo kello, mutta meillä on vielä kämppään kiinteästi kuuluva kello keittiössä), rikkaimuri ja mitä lie. Olenkin alkanut miettimään mitä näistä voisi ihan oikeasti karsia pois entisten rikkoudutua. Varmaan kaiken. Mutta..
Jos esim kahvia tai pientä määrää vettä tarvitsee keittää vie kahvinkeitin ja vedenkeitin aika paljon vähemmän sähköä kuin hellan lämmittäminen, joten kyllä voidaan sanoa että myös ne ovat tarpeellisia. Toisaalta taas niiden valmistaminen vie lisää energiaa ja jatkuva uusien ostaminen, kun ei nuo nykyiset tahdo enää mitään kestää, ei ole kovin järkevää sekään. Rikkaimuri on taas vähä energisempi kuin iso imuri (minulla on tapana vetää keittiöstä päivittäin roskat lastalla kasaan ja imaista ne sitten rikkaimurilla), mutta se nyt toisaalta helposti korvattavissa sillä perinteisellä rikkaharjalla ja -lapiolla.
Tarkkaan saa kyllä jatkossa miettiä että mitä uusii ja mitä voisi korvata jollain muulla ekologisemmalla vaihtoehdolla -ja mikä on ihan täysin turhuuksia muutenkin. Olenkin siin toistaiseksi korvannut tarpeelliseksi katsomiani laitteita käytetyillä sellaisilla. Viimeki sauvasekoittimen, äitini lahjoitti meille häälahjaksi saadun sauvasekoittimen kun oli jo ostanut uuden (on sitten reilusti yli kaksikymmentä vuotta vanha; vähän toista oli laatu silloin ennen). Ainut vain on noissa vanhoissa laitteissa, että ne ei ihan hirveästi hivele minun silmääni, mutta ehkä kestän sen, onhan ne kuitenkin suurimman osan ajasta piilossa laatikossa, eikä niitä nyt vieraille tarvitse esitellä.

Ja tähän loppuun vielä pakko mainita että hihkun muuten innoissani kun huomenna päästään käymään (mutta ei vielä muutamaan, pah) siellä meidän uudella talolla. Vähän nyt joudutaan neuvottelemaan siitä meidän muuttopäivästä kun ei se mummo sieltä talosta näköjään halua lähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti