sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Elämää maalla ja jätejupinaa..

Nyt on jo kohta viikko nukuttu uudessa kodissa. Huomaan muuten olevani oikeasti todella paljon vähemmän stressaantunut kuin ennen, vaikka hoidettavia asioita on paljon. Rahaa voisi kyllä mennä vähemmänkin eikä vanhan kämpän siivous kiinnosta yhtään. Ei ainakaan sen ison akvaarion tyhjentäminen ja uudelleen kasaaminen. Olinkin jo aikeissa luopua siitä, mutta en saanut salamanteriplekojani myytyä järkevään hintaan, oli ne pidettävä, no pienemmän akvaarion sain kuitenkin tänään tyhjennettyä.
Löysin, olikohan se nyt toissapäivänä, pienen mansikkamaankin tuolta pusikkojen keskeltä. Pienihän se todellakin oli, ehkä puolenkymmentä taimea ja niitäkään en olisi löytänyt ellei mieheni olisi raivaussahan kanssa sattunut heilumaan juuri siihen reunalle (ei kuitenkaan jyrännyt taimia onneksi). Satuin huomaamaan mustan muovin jonka reuna pilkotti maasta, pitihän se sitten etsiä että mitä sillä muovilla olli katettu. Ja muutama marjakin niistä saasaan, oli jopa ensimmäinen kypsäkin. En tosin osaa sanoa oliko hyvä, annoin sen vanhemmalle pojalle, mutta näytti hälle maistuvan.

Niin voisihan sitä pienesti esitellä näin sanallisesti tämän meidän uuden kodin (kuvia sitten myöhemmin, jahka kerkiän). Lääniä on siis kolmessa palstassa yhteensä noin 2,3 hehtaaria. Joista yksi metsäpalta on hieman kauempana, kokoa sillä noin reilu 5000 neliötä. Palsta missä talo sijaitsee on noin 1 ha ja heti sen vieressä, missä on se rantakin, on kooltaan reilu 7000 neliötä. Loivaa rinnettä ja peltoja ja vähän metsääkin ympärillä. Naapureita on näköetäisyydellä (talot pilkistää puiden välistä), mutta ei liian lähellä kuitenkaan. Ja ihan älytöntä pusikkoa melkein koko tontti, siis kaikki muu paitsi piha-alue. On, juu raivaussahalle käyttöä (tai viikatteelle). Paljon on herukkapensaita (punaista ja mustaa) sekä karviaisia pari pensasta. Suurin osa näistä tuolla pusikoitten keskellä.
Talosta löytyy yläkerrasta avoin makuutila (rakennetaan sitten joskus kaksi erillistä huonetta), alakerrasta pieni keittiö (ja iso puuhella!), olohuone ja wc/suihkutila. Kellarista (jonne kulku ulkokautta, siihenkin tosin tulee toivottavasti joskus muutos) löytyy sauna (ei suihkua vaan sellainen perinteinen sauna), navetta (tai siis lampola, kun lampaita on siellä ollut) ja kylmäkellari. Neliöitä on vaan 83, mutta eipähän ole niin kallista lämmittää.
Pihalta löytyy lisäksi vanha asuinrakennus, joka toimii meillä varastona, ja kaksi liiteriä. Toiseen liiteriin meinasi mies rakentaa autotallin ja toiseen oli suunnitteilla kanala. No miinustahan tässä tulee siitä puuttuvasta isosta kivinavetasta (sellainen olisi vaan niin ihana), mutta kaikkea ei vaan voi saada.

Yksi asia mikä minua nyt ihan todella ksimittää on tässä maalle muutossa, se että olen tottunut lajittelemaan jätteeni tarkasti,  bio, palava, kartonki, paperi, lasi, metalli, seka, ongelma (kutakuinkin siinä järjestyksessä miten paljon mitäkin syntyy. Sekajätettähän meillä syntyy tosi vähän, lähinnä vessasta ja niistäkin valta osa olisi kyllä oikeasti palavaa (olen ollut hieman laiska tässä). No kaupungissahan kerätään sitä palavaa jätettä jota valtaosa siitä jätteestä on mitä ei voida raaka-aineena hyötykäyttää, siis pakkausmateriaaleja, muoveja yms. No maalla sitä ei kerätä. Sen saa toki viedä jätekeskukseen, mutta ei ole ihan lähellä se. Joten on todella epäkäytännöllistä kerätä se erikseen ja kuskata jonnekin hornan kuuseen asti ja sitten vielä tilata siihen päälle se julmetun kokoinen jäteauto (sekajäteen keräys on pakko järjestää joko jäteautolla tai törkeän kalliilla aluekeräysmaksulla) hakemaan niitä kahta pientä roskapussia joka meillä sitä sekajätettä syntyy kerran kahdessa kuussa (mikä on pisin tyhjennytväli).
No soitin asiasta taholle joka täällä vastaa näistä jäteasioista ja kysin että onko tässä mitään jäkreä. No ei ole ainakaan niissä vaihtoehdoissa mitä siellä minulle kerrottiin. Menisi asiat niin monimutkaisiksi että en jaksa niitä edes tähän yrittää selittää. No meillä siis minun voiminen ja jaksamisen takia sitten tulee hakemaan se jäteauto ne palavat ja sekajätteet, samasta astiasta. En siis enää aio lajitella niitä erikseen vaan ne päätyvät tästä lähin kaikki kaatopaikalle. Hyi minua.
No tästä voisin sitten kuitenkin motivoida itseäni vähentämään sitä jätettä ylipäätään mikä meillä syntyy, siis sitä pakkausjätettä. Sitä monasti aivan turhaa jätettä.

Loppuun vielä perjantain kirppistelyt lyhyesti. En ollut tälläkään kertaa ilman lapsia, enkä taida enää jatkossa päästäkään ilman. No löytöjä kuitenkin tein, mutta ei kuvaa tällä kertaa (ei ehdi, eikä jaksa). Vanhemmalle pojalle vain vaatetta löytyi, mustat vuorelliset housut ja takki, sitten syksyksi, hinta taisi olla housuille 1,50e ja takille 4e. Lyhythihainen kauluspaita, 1,50e ja Brion koottava kuorma-auto 8e (joka kyllä oli pienoinen pettymys).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti